3 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αριστερά η Νάνσι Κέριγκαν και δεξιά η Τόνια Χάρτινγκ.

Μια Αμερικανίδα πολίστρια έγδυσε κάτω από το νερό την αντίπαλο της, οκτώ αθλήτριες του μπάντιμιντον (τέσσερις εθνικές ομάδες) αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου επειδή κανόνιζαν της ήττες τους για να επιλέξουν εύκολους αντιπάλους.... Μπροστά στο φάσμα της νίκης και του μεταλλίου, το ολυμπιακό πνεύμα και ο ευγενής ανταγωνισμός (η άμιλλα) μεταξύ των αθλητών μετατρέπεται συχνά σε πολυτέλεια. Κι όμως, στο παρελθόν έχουν συμβεί ακόμα χειρότερες καταστάσεις μεταξύ μελών της ίδιας εθνικής ομάδας, όπως στην περίπτωση της Τόνια Χάρντινγκ και της Νάνσι Κέριγκαν το 1994 - μια ιστορία που θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Οι δύο Αμερικανίδες ήταν αθλήτριες του καλλιτεχνικού πατινάζ και οι επικρατέστερες για να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ στη Νορβηγία (12-27 Φεβρουαρίου 1994). Η Κέριγκαν, μάλιστα, ήταν το μεγάλο φαβορί να κατακτήσει ένα μετάλλιο στη συγκεκριμένη Ολυμπιάδα και ο βασικός αντίπαλος της Χάρντινγκ, η οποία αποφάσισε να τη βγάλει από τη μέση ήδη πριν από τον εθνικό τελικό, όπου θα επιλέγονταν οι αθλήτριες που θα ταξίδευαν μέχρι τη Νορβηγία..
Ο πρώην σύζυγος της Χάρτινγκ, Τζεφ Γκιλούλι, από κοινού με τον σωματοφύλακα της, Σον Έκαρντ, πλήρωσαν έναν άνδρα ονόματι Σέιν Σταντ με σκοπό να χτυπήσει την Κέρινγκαν στο δεξί πόδι, ώστε να μην μπορέσει να αγωνιστεί στα προκριματικά, όπως και έγινε. Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου 1994 στο Ντιτρόιτ, ο Σταντ επιτέθηκε στη Νάνσι Κέριγκαν με ένα μεταλλικό αστυνομικό κλομπ την ώρα που εκείνη αναχωρούσε από το εθνικό πρωτάθλημα τραυματίζοντας τη στο μηρό, λίγα εκατοστά πιο πάνω από το γόνατο, αφού προηγουμένως την είχε καταδιώξει ανεπιτυχώς στο παγοδρόμιο όπου η νεαρή αθλήτρια προπονούνταν στη Μασαχουσέτη.
 Το πόδι της Κέριγκαν τραυματίστηκε σοβαρά, αν και δεν έσπασε, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει στον τελικό της ομοσπονδίας. Στα προκριματικά η Χάρτινγκ κέρδισε την πρώτη θέση και κέρδισε το ένα από τα δύο πολυπόθητα εισιτήρια για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ, όμως η αποκάλυψη των δραστών και η σύλληψη του Γκιλούλι λίγες ημέρες αργότερα καθώς και η εμπλοκή του ονόματος της αθλήτριας στην υπόθεση άφησε άφωνη ολόκληρη την Αμερική.
Όπως αποκαλύφθηκε, η Τόνια Χάρτινγκ βοήθησε στη συγκάλυψη της εγκληματικής πράξης εναντίον την συναθλήτριας της, αν και η ίδια ισχυριζόταν ότι δε συμμετείχε στο σχεδιασμό της, ούτε γνώριζε  το παραμικρό πριν την επίθεση. Η συμμετοχή της στη χειμερινή Ολυμπιάδα δεν ακυρώθηκε, καθώς απείλησε την αμερικανική ομοσπονδία με λήψη νομικών μέτρων. Ωστόσο, η ομοσπονδία έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στην τραυματισμένη Νάνσι Κέριγκαν επιτρέποντας της να συμμετάσχει στους Αγώνες, παρόλο που δεν είχε λάβει μέρος στα προκριματικά. Τελικά, οι δύο αθλήτριες συμμετείχαν στον τελικό της Ολυμπιάδας στις 23 Φεβρουαρίου με την Κέριγκαν να παίρνει τη ρεβάνς κατακτώντας τη δεύτερη θέση, ενώ η Χάρτινγκ περιορίστηκε μόλις στην όγδοη θέση. Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια Αμερικανοί τηλεθεατές - 45.69 εκατομμύρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία χωρίς να υπολογίζεται η ομαδική τηλεθέαση, δηλαδή το 64% επί των ανοικτών τηλεοπτικών δεκτών - παρακολούθησαν την αναμέτρηση των δύο γυναικών, που συγκαταλέγεται μεταξύ των προγραμμάτων με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης .
Ο Γκιλούλι, ο Έκαρντ κι ένας ακόμη άνδρας που συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της Κέριγκαν ομολόγησαν την ενοχή τους την 1η Φεβρουαρίου 1994 και καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση. Στις 16 Μαρτίου 1994 η Χάρτινγκ ομολόγησε και επίσημα την ενοχή για συγκάλυψη της εγκληματικής ενέργειας και αποσιώπηση της ταυτότητας των δραστών, ενώ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια αστυνομικής επιτήρησης, σε 500 ώρες προσφοράς κοινωνικής υπηρεσίας και στην καταβολή χρηματικής ποινής ύψους 160.000 δολαρίων.
Τον Σεπτέμβριο του 1994 η Τόνια Χάρτινγκ απασχόλησε και πάλι τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. με την κυκλοφορία ενός σεξ τέιπ από προσωπικές της στιγμές με τον πρώην σύζυγό της Τζεφ Γκιλούλι, την οποία εκείνος είχε πουλήσει στο περιοδικό Penthouse. Αργότερα συμμετείχε σε μια κινηματογραφική ταινία υποδυόμενη την κοπέλα ενός εγκληματία, ενώ την περίοδο 2003-2004 προσπάθησε να ξεκινήσει νέα καριέρα στο μπόξινγκ, χωρίς όμως να στεφθεί με επιτυχία.
Εν τω μεταξύ, η Νάνσι Κέριγκαν, το θύμα της παράλογης αυτής επίθεσης, αφού απόλαυσε μια σύντομη περίοδο υπερπροβολής και θετικής δημοσιότητας, αμαύρωσε η ίδια την εικόνα της, τη βραδιά του απόλυτου θριάμβου της κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ. Η τελετή απονομής των μεταλλίων καθυστέρησε ένα 20λεπτο επειδή οι υπεύθυνοι δεν έβρισκαν την κασέτα με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας - η νικήτρια του αγωνίσματος ήταν η Ουκρανή Οξάνα Μπαγιούλ - και η Κέριγκαν, που νόμιζε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην Ουκρανή αθλήτρια, συνελήφθη από την τηλεοπτική κάμερα να λέει: "Αφού θα βγει έξω και θα αρχίσει πάλι να κλαίει. Ποια είναι η διαφορά;".
Λίγες μέρες αργότερα, η Κέριγκαν έφυγε πριν την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας ισχυριζόμενη ότι είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της, όμως στην πραγματικότητα βρέθηκε στη Ντίσνεϊγουορλντ, που ήταν και ο χορηγός της, για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση, την οποία όμως δεν έβλεπε και με πολύ καλό μάτι, καθώς συνελήφθη και πάλι εν αγνοία της από κάποιο ανοικτό μικρόφωνο να λέει: "Αυτό είναι χαζό. Το μισώ. Είναι το πιο σαχλό πράγμα που έχω κάνει ποτέ". Από τότε, το θύμα μιας άδικης επίθεσης τυφλού αθλητικού ανταγωνισμού έγινε ακόμα μία "bitch" για τις αμερικανικές ταμπλόιντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου