12 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ


Ένα σώμα δε "χτίζεται" μόνο με την σωματική άσκηση. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι οι τροφές που καταναλώνουμε και οι ουσίες που προσλαμβάνει ο οργανισμός. Αυτό οι αθλητές το ξέρουν καλύτερα απ' όλους, καθώς ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο, ώστε να βρίσκονται πάντοτε σε φόρμα, ειδικά σε περιόδους έντονων αναμετρήσεων, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μάλιστα, οι αμερικανοί αθλητές περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους και μια τροφή ελληνικής προέλευσης.
Ο αθλητής-φαινόμενο στην κολύμβηση, Μάικλ Φελπς, χρειάζεται τουλάχιστον 4.000 θερμίδες τη μέρα για ν' αντέξουν τη σκληρή προπόνηση και σίγουρα αυτές δεν μπορούν να προέρχονται από τζανκ φουντ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι αθλητές, οι προπονητές και το λοιπό προσωπικό της κάθε εθνικής ομάδας, θα έχουν καταναλώσει συνολικά 330 τόνους φρούτων και λαχανικών, 232 τόνους πατάτες, 100 τόνους βοδινού, περισσότερους από 82 τόνους θαλασσινών, 31 τόνους πουλερικών, 21 τόνους τυριών, 19 τόνους αυγών και 25.000 φραντζόλες ψωμιού!
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις τροφές που προτιμούν οι Ολυμπιονίκες:
Πλιγούρι από βρώμη. Είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης περιέχει 50 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη. Ο γλυκαιμικός δείκτης της βρώμης βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, κάτι που επιτρέπει τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ενέργειας.
Αυγά. Είναι το αγαπημένο φαγητών των αθλητών. Ένα αυγό έχει λίγο πάνω από 6 γραμμάρια εύπεπτης πρωτεΐνης, 15 άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες B και D, σίδηρο και ψευδάργυρο. Εκτός των άλλων, μαγειρεύεται εύκολα, χωρίς να απαιτεί ειδικές ικανότητες στην κουζίνα. 
Μπανάνες. Λέγεται ότι ο Γιουσέιν Μπολτ καταναλώνει 16 μπανάνες την ημέρα. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η τροφή; Μια μεσαία μπανάνα περιέχει 100 θερμίδες, 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ προμηθεύει τον οργανισμό με το 10% της απαιτούμενης ποσότητας καλίου ημερησίως. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι μπανάνες βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού.
Κοτόπουλο. Οι Ολυμπιονίκες χρειάζονται ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό μυικής μάζας σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το κοτόπουλο, ειδικά το στήθος, που είναι το πιο άπαχο. Τα 90 γραμμάρια στήθους από κοτόπουλο παρέχουν 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 165 θερμίδες.
Ελληνικό γιαούρτι. Είναι η τροφή που προτιμάει για το πρωινό του μαζί με μούσλι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο δέκαθλο, Άστον Ίτον. Θα αναρωτηθείτε, ίσως: αφού γιαούρτια υπάρχουν πολλά, γιατί πολλοί αθλητές προτιμούν ειδικά το ελληνικό; Η απάντηση είναι ότι το ελληνικό γιαούρτι, τουλάχιστον αυτό που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ,  δηλαδή το στραγγιστό, είναι παχύτερο και πιο συμπυκνωμένο, άρα πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες από τα υπόλοιπα γιαούρτια. Συγκεκριμένα, μια μερίδα ελληνικό γιαούρτι περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνες, δηλαδή όση περιέχεται σε τέσσερα αυγά ή σε 4 ουγγιές βοδινό κρέας.
Ζυμαρικά και γενικά όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και το ρύζι. Οι αθλητές χρειάζονται από 8 έως 11 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει 200 θερμίδες και 42 γραμμάρια υδατανθράκων, καθώς επίσης βιταμίνη Β και σίδηρο. Τα δε ζυμαρικά ολικής άλεσης παρέχουν πρόσθετες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Φυστικοβούτυρο. Γενικότερα, οι ξηροί καρποί και το βούτυρο αποτελούν πολύ καλή πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, των βιταμινών Β που απαιτούνται για την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, και μερικών αντιοξειδωτικών. Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο περιέχουν περίπου 200 θερμίδες.
Σοκολατούχο γάλα. Δείχνουν να το προτιμούν οι Αμερικάνοι κολυμβητές. Μάλιστα, η χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Μίσι Φράνκλιν έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι πίνει σοκολατούχο γάλα μετά από κάθε προπόνηση. Γιατί; Ως υγρό βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ περιέχει και θρεπτικές ουσίες. Τα 250 γραμμάρια σοκολατούχου γάλατος έχουν περίπου 200 θερμίδες, 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 30 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 5 γραμμάρια περισσότερο κάλιο από ένα οποιοδήποτε αθλητικό ποτό. 

[Πηγή: cbsnews.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου