30 Αυγούστου 2012

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΟΝΙΔΙΟΥ;


Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Journal of Addiction Medicine δημοσιεύεται μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν το γονίδιο στο οποίο οφείλεται ο εθισμός ορισμένων ανθρώπων στο ίντερνετ. Μπορεί, φυσικά, το ανθρώπινο DNA να μην έχει ιδέα από τις τεχνολογικές ανακαλύψεις της κάθε εποχής, ωστόσο υπάρχει ένα γονίδιο που ευθύνεται για κάθε είδους εθισμούς, όπως το CHRNA4, το οποίο έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν ότι συνδέεται με τον εθισμό στη νικοτίνη, ενώ τώρα θεωρείται υπεύθυνο και για τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 843 χρήστες του ίντερνετ, οι 132 εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι ήταν εθισμένοι σε αυτό, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους στις ερωτήσεις των επιστημόνων για το πώς φαντάζονται τη ζωή τους χωρίς το ίντερνετ και για τα οφέλη που εκτιμούν ότι αποκομίζουν από αυτό στην καθημερινή τους ζωή. Στους περισσότερους από τους 132 αυτούς ιντερνετομανείς ανιχνεύτηκε το πιο πάνω γονίδιο. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μόνταγκ του τομέα Διαφορικής και Βιολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας: "Αυτό που γνωρίζουμε για τον υποδοχέα της νικοτινικής ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο είναι ότι μια μετάλλαξη στο συγκεκριμένο γονίδιο (το CHRNA4) σχετίζεται με εθιστικές συμπεριφορές". 
Αυτό που προξένησε εντύπωση στους ερευνητές ήταν η διαπίστωση ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη συχνότητα τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αντίθετα από τη γενική αίσθηση που επικρατούσε μέχρι σήμερα, ότι ο εθισμός στο ίντερνετ είναι πιο συχνός στους άντρες. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή να ανατραπεί από μελλοντικές έρευνες που θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στη σχέση του συγκεκριμένου είδους εθισμού με το φύλο. Αυτό που προς το παρόν αποτελεί το σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν "καθαρές ενδείξεις γενετικών αιτιών για τον εθισμό στο ίντερνετ", καταλήγει ο δόκτορ Μόνταγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου