31 Αυγούστου 2012

Η HONEY BOO BOO, Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΤΟΣ!


Μπορεί η αμερικανική πολιτική σκηνή να κινείται αυτές τις ημέρες στο ρυθμό του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και στην εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ ως επίσημου υποψηφίου του συγκεκριμένου κόμματος στις επικείμενες εκλογές, ωστόσο το δυναμικό κοινό των Αμερικανών τηλεθεατών (ηλικίες 18-49 ετών) γύρισαν την πλάτη στο Ρόμνεϊ και προτίμησαν το ριάλιτι σόου της Honey Boo Boo (Χάνεϊ Μπου Μπου), που την περασμένη Τετάρτη (29.08) αναδείχτηκε ως το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στο νεανικό κοινό. 
 Το πραγματικό της όνομα είναι Αλάνα Τόμπσον κι έγινε γνωστή ως Honey Boo Boo - το χαϊδευτικό της - μέσα από τηλεοπτικά καλλιστεία. Οι άντρες που διαβάζουν την ανάρτηση παρακαλούνται να συγκρατηθούν, καθώς η Honey Boo Boo είναι μόλις 6 ετών και θύμα της ματαιοδοξίας της μητέρας της Τζουν, μια 32χρονη γυναίκα που μόνο καλλονή δεν μπορεί να θεωρηθεί και η οποία τρέχει τη μικρότερη από τις τρεις κόρες της σε παιδικά καλλιστεία.
Η Honey Boo Boo έγινε γνωστή από το ριάλιτι "Toddlers and Tiaras", που ασχολείται με τα παρασκήνια των παιδικών καλλιστείων, μια από τις ανόητες αυτές συνήθειες των κομπλεξικών Αμερικανών γονιών που θέλουν να ζήσουν μέσα από τα "χαϊδεμένα" τους δόξες, δημοσιότητα και φυσικά να βγάλουν χρήματα σε βάρος των παιδιών τους. Κοριτσάκια με βαρύ μέικ-απ και ελάχιστα ρούχα μαθαίνουν να λικνίζονται μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα - η χαρά του κάθε ανώμαλου παιδόφιλου. 
Το παράδοξο σε όλη αυτήν την γελοία τηλεοπτική εκδοχή παιδικής εκμετάλλευσης είναι ότι και τα δύο αυτά προγράμματα προβάλλοται από τη συχνότητα του καλωδιακού δικτύου TLC, το οποίο παλιότερα είχε τη φήμη ενός σοφιστικέ, εκπαιδευτικού τηλεοπτικού σταθμού, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εκπέσει σε φθηνιάρικα ριάλιτι σόου κερδίζοντας τον τίτλο του "πιο κοινωνικά ανεύθυνου δικτύου" χάριν της τηλεθέασης. 
Η 6χρονη Honey Boo Boo μπορεί να θεωρηθεί γλυκιά εκ πρώτης όψεως, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι καλλονή. Έχει περισσότερα κιλά από τ' άλλα παιδιά της ηλικίας της, αλλά εν τέλει αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για την ακρίβεια δε θα ήταν καν πρόβλημα, αν η μητέρα της δε φρόντιζε να διασύρει το κοριτσάκι φουσκώνοντας τα μυαλά του από την τόσο τρυφερή αυτή ηλικία. Γιατί η Honey Boo Boo δεν είναι απλά ένα παιδάκι που διαγωνίζεται στα καλλιστεία. Είναι μια ντίβα ή τουλάχιστον έτσι της έμαθαν να συμπεριφέρεται.
Είναι χαρακτηριστικό ένα βίντεο που ανέβηκε στο youtube από τα παρασκήνια ενός τοκ σόου με καλεσμένη τη Honey Boo Boo και τη μητέρα της. Το κοριτσάκι ειρωνευόταν και κορόιδευε την υπεύθυνη της εκπομπής, ενώ διηγείτο χαρούμενη πώς έριξε λάσπη και κυνηγούσε με μεγάλα μαχαίρια τους ρεπόρτερ της εκπομπής, όταν ήρθαν στο σπίτι της οικογένειας της στο ΜακΙντάιρ της Τζόρτζια. 
Σε ένα επεισόδιο του Toddlers and Tiaras, η Honey Boo Boo κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα. Ο λόγος; Το αγαπημένο της ποτό, το GoGo Juice, το οποίο πίνει πριν από κάθε διαγωνισμό ομορφιάς και το οποίο υποτίθεται ότι έχει γεύση μηλίτη, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ενεργειακό ποτό με καφεΐνη, όπως παραδέχτηκε η μητέρα της σε τοκ σόου. Πόσο φυσιολογικό και υγιεινό είναι να πίνει ενεργειακό ποτό ένα 6χρονο κορίτσι, αυτό πάλι είναι ένα άλλο θέμα, που απ' ότι φαίνεται δεν έχει απασχολήσει τους κοινωνικούς λειτουργούς της πολιτείας της Τζόρτζια. 
Όπως και να 'χει, το ριάλιτι Toddlers and Tiaras άνοιξε για τη Honey Boo Boo το δρόμο μιας αμφιλεγόμενης δημοσιότητας, κάτι σαν τα "ταλέντα" που συμμετείχαν στα Παρατράγουδα της Ανίτας Πάνια, με τους οποίους δεν ήξερες αν έπρεπε να γελάσεις, να κλάψεις ή απλά να αηδιάσεις. Η μεγάλη διαφορά, πάντως, είναι ότι η Honey Boo Boo είναι μόλις 6 χρονών, δεν έχει δική της βούληση, δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα, αλλά αποτελεί έρμαιο της τραγικά ανεύθυνης συμπεριφοράς της μητέρας της. 
Φυσικά, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και τα αμερικανικά μίντια, που εκμεταλλεύονται, απομυζούν τόσο το 6χρονο κορίτσι όσο και την οικογένεια της, η οποία επιβεβαιώνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα που έχουμε στην Ευρώπη για τους μέσους Αμερικανούς. Τοκ σόου των εθνικών καναλιών και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας έχουν αφιερώσει ουκ ολίγο χρόνο και χώρο για τη Honey Boo Boo, με αποτέλεσμα να μην προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι από τις 8 Αυγούστου η Honey Boo Boo πρωταγωνιστεί στο δικό της ριάλιτι σόου, όπως είναι η μόδα των τελευταίων ετών για τους σελέμπριτις δεύτερης και τρίτης κατηγορίας στις ΗΠΑ.
Το ριάλιτι με τίτλο "Here Comes Honey Boo Boo" ασχολείται με τη ζωή τόσο της ανήλικης σταρ όσο και της οικογένειας της: των γονιών της Μάικ Τόμπσον (40 ετών) και Τζουν Σάνον (32 ετών), οι οποίοι δεν είναι παντρεμένοι, αλλά συζούν, καθώς και στις τρεις μεγαλύτερες αδερφές της, η μεγαλύτερη των οποίων είναι 17 ετών και ήδη ανύπαντρη μητέρα. Φυσικά, το πρόγραμμα δεν εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις ή σε κάποια σοβαρή πτυχή της μικροαστικής αυτής αμερικανικής οικογένειας, αλλά στέκεται στην ανούσια επιφάνεια μιας ομάδας υπέρβαρων ανθρώπων με χαμηλό IQ, χωρίς μόρφωση, χωρίς τρόπους, που ξέρουν μόνο να "περνούν καλά" και να γελάνε με απίστευτα καμένες αμερικανικές χοντράδες. 
Είτε από διάθεση κανιβαλισμού είτε επειδή πολλοί βλέπουν στην οικογένεια της Honey Boo Boo τη δικιά τους οικογένεια, πολλοί είναι οι Αμερικάνοι τηλεθεατές των νεαρών ηλικιών που παρακολουθούν το συγκεκριμένο ριάλιτι, αλλά και γενικότερα "ενημερώνονται" από τα περιοδικά για τις βαρετές περιπέτειες της εν λόγω οικογένειας. Επί της ουσίας, συναινούν και συμμετέχουν σε μια από τις χειρότερες μορφές σύγχρονης παιδικής εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι ποιος θα βοηθήσει το καημένο αυτό κοριτσάκι προτού να είναι πολύ αργά..
Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ, προσέξτε μόνο μην κάψετε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, αν και ορισμένα ίσως να μην τη γλιτώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου