13 Σεπτεμβρίου 2012

12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Η Νέα Υόρκη αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής δύναμης, του καπιταλιστικού συστήματος, των πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις στον κόσμο κι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Πόσα πράγματα, όμως γνωρίζετε για την ιστορία της Νέας υόρκης όσο και για τη σύγχρονη πόλη;

1. Η σημερινή ονομασία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής είναι η τρίτη κατά σειρά στη μακραίωνη ιστορία της. Κοινό στοιχείο όλων των ονομασιών που είχε κατά καιρούς ήταν η λέξη "Νέα". Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στη περιοχή, όπου αργότερα θα χτιζόταν η σημερινή μεγαλούπολη, ήταν ο Ιταλός εξερευνητής Τζιοβάνι ντι Βεραντζάνο, ο οποίος την ονόμασε "Νέα Ανγκουλέμ" ("Nouvelle-Angoulême") προς τιμή της ομώνυμης γαλλικής πόλης. Αυτό έγινε το 1524. Για πρώτη φορά, όμως, κατοικήθηκε από τους Ολλανδούς το 1625, η οποίοι ονόμασαν το νέο οικισμό "Νέο Άμστερνταμ" ("Nieuw-Amsterdam"), μέχρι που η περιοχή πέρασε υπό αγγλική κυριαρχία το 1666, ενώ τρία χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε "Νέα Υόρκη" προς τιμήν του Άγγλου δούκα της Υόρκης, ο οποίος αργότερα θα γινόταν βασιλιάς της Αγγλίας, ο Ιάκωβος Β`.

2. Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 13 Σεπτεμβρίου 1788 (σαν σήμερα) μέχρι τον Δεκέμβριο του 1790, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στη Φιλαδέλφεια.

3. Η πόλη απέκτησε το διάσημο παρατσούκλι "Μεγάλο Μήλο" (Big Apple) κατά τη δεκαετία του 1920. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε άρθρο της εφημερίδας New York Morning Telegraph το 1921, όταν ο John J. Fitz Gerald που έγραφε για τις ιπποδρομίες ανέφερε την έκφραση αυτή, την οποία είχε ακούσει από ανθρώπους που εργάζονταν σε στάβλους της Νέας Ορλεάνης και ονειρεύονταν να έτρεχαν μια μέρα στα μεγάλα στάδια της Νέας Υόρκης. Πάντως, η φράση καθιερώθηκε μια δεκαετία αργότερα από μουσικούς της τζαζ, οι οποίοι αποκαλούσαν συστηματικά τη Νέα Υόρκη ως το "Μεγάλο Μήλο".

4. Από το 2005 και μετά η Νέα Υόρκη έχει τη χαμηλότερη εγκληματικότητα μεταξύ όλων των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

5. Εκτός από τους ουρανοξύστες και τις μεγάλες λεωφόρους, η Νέα Υόρκη είναι γνωστή και για τους πλανόδιους μουσικούς, οι οποίοι τραγουδούν στην Time Square ή στους σταθμούς του μετρό. Επειδή, όμως, η κίνηση είναι πολύ μεγάλη, άρα αντίστοιχα μεγάλα είναι και τα πιθανά χρήματα που μπορεί να μαζέψει ένας μουσικός, από το 1985 έχει καθιερωθεί η διεξαγωγή οντισιόν από τη δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια δίκαιης ανακατανομής εισοδήματος. Οι καλύτερο επιβραβεύονται με το να τους παραχωρούνται για δύο εβδομάδες πιο πολυσύχναστα σημεία του μετρό.

6. Απαγορεύεται το ποτό σε δημόσιο χώρο, ακόμη και στα πάρκα. Αν θέλετε να χαλαρώσετε ή να κάνετε πικ νικ στο Σέντραλ Παρκ ή σε οποιοδήποτε άλλο πάρκο της πόλης, μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας έστω κι ένα μπουκάλι κρασί, γιατί οι αστυνομικοί εκεί δεν κάνουν τα στραβά μάτια, αν φυσικά σας πιάσουν.

7. Απαγορεύεται στους επιβάτες να πιάνουν περισσότερες από μια θέσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη κι αν το τρένο είναι άδειο και δε θέλετε να καθίσει δίπλα σας κάποιος περίεργος που δε βλέπει τα άδεια καθίσματα γύρω του, μη βάλετε στο διπλανό σας κάθισμα μια τσάντα ή το παλτό σας, γιατί αυτό θα σας κοστίσει 50 δολάρια.

8. Σχεδόν το 40% των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι αλλοδαποί, ενώ συνολικά στην πόλη μπορεί κάποιος ν' ακούσει 170 διαφορετικές γλώσσες. Δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός της ως "παγκόσμια μητρόπολη".

9. Ο μέσος Νεοϋορκέζος ταξιδεύει καθημερινά 40 λεπτά για να φτάσει στο χώρο της εργασίας του.

10. Το Σέντραλ Παρκ έχει έκταση πάνω από 8000 στρέμματα, ενώ είναι μεγαλύτερο από το πριγκιπάτο του Μονακό.

11. Το πρώτο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αμερική έγινε στην Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1899 (σαν σήμερα δηλαδή) και προκλήθηκε από έναν οδηγό ταξί. Τη χρονιά εκείνη τα ταξί που κυκλοφορούσαν στην πόλη ήταν μόλις 100.

12. Τα πρώτα νοικοκυριά στον κόσμο που είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ήταν στο Μανχάταν το 1882 χάρη στον Ηλεκτρικό Σταθμό Pearl Street που έχτισε ο Τόμας Έντισον εξυπηρετώντας 85 πελάτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου