18 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1956 γεννήθηκε στον Πειραιά ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης. Το 1971, γεννήθηκε ο Αμερικανός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος έχει κερδίσει τόσο θετική όσο και αρνητική δημοσιότητα και αποτελεί για ορισμένους σύμβολο για τον αγώνα που έδωσε και κέρδισε κατά του καρκίνου, ενώ για άλλους στιγματίστηκε από το σκάνδαλο ντοπαρίσματος, στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του αθλητή. Το 1976, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ο οποίος το 2011 κρέμασε τα αθλητικά του παπούτσια λόγω προβλημάτων υγείας. 
Στη Χιλή σήμερα γιορτάζεται η Dieciocho ("18"), δηλαδή η επέτειος από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία στις 18 Σεπτεμβρίου 1810, όταν μια ομάδα ντόπιων επαναστατών, οι juntistas, ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της μέχρι τότε ισπανικής αποικίας. Να σημειωθεί ότι όλος ο Σεπτέμβριος αποκαλείται Mes de la Patria ("Μήνας για την Πατρίδα") και είναι αφιερωμένος σε εκδηλώσεις για τον αγώνα της ανεξαρτησίας, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται το πενθήμερο γύρω από τις 18 του μηνός. 
Στο Νεπάλ, οι γυναίκες της χώρας δεν εργάζονται σήμερα, αλλά γιορτάζουν το Haritalika Teej. Ντυμένες με κόκκινα σάρι, παραδοσιακά φορέματα, λατρεύουν τον ινδουιστικό θεό Σίβα τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα νηστεύουν. Με τη σημερινή νηστεία, οι παντρεμένες γυναίκες προσεύχονται για την ευημερία των συζύγων τους, ενώ οι ανύπαντρες προσεύχονται για να βρουν ένα σύζυγο, που να νοιάζεται γι' αυτές και να τις αγαπά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου