21 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Λίαμ Γκάλαγκερ, ο τραγουδιστής του θρυλικού βρετανικού ροκ συγκροτήματος των Oasis - και τώρα των Beady Eye - γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 1972. Ένα χρόνο νωρίτερα γεννήθηκε ο ηθοποιός Λουκ Ουίλσον ("Οικογένεια Τενενμπάουμ"). Στις 21 Σεπτεμβρίου 1957 γεννήθηκε ο Ίθαν Κοέν, ο ένας από το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Κοέν ("Φαργκό", "Ο μεγάλος Λεμπόφσκι", "Καμίαπ ατρίδα για τους μελλοθάνατους" κλπ.), ενώ τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα και ο διάσημος συγγραφέας βιβλίων τρόμου, Στίβεν Κινγκ, ο οποίος γίνεται 65 ετών.
Στην Αρμενία γιορτάζεται η επέτειος από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση σαν σήμερα το 1991, ύστερα από σχετικό δημοψήφισμα. 
Στη Μάλτα γιορτάζεται επίσης η Ημέρα Ανεξαρτησίας της πρώην βρετανικής αποικίας σαν σήμερα το 1964, τεσσεράμισι μήνες μετά από δημοψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων (54.5%) ψήφισε υπέρ του νέου Συντάγματος και εμμέσως υπέρ της ανεξαρτησίας. 
Την επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, όμως, γιορτάζει και το Μπελίζε, το μοναδικό αγγλόφωνο κράτος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, καθώς αποτελούσε βρετανική αποικία μέχρι το 1981.
Στη Γκάνα, γιορτάζεται η Ημέρα των Ιδρυτών, η οποία συμπίπτει με την επέτειο από τη γέννηση του Κβάμε Νκρούμαχ (21.09.1909), ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας που αποτελούσε βρετανική αποικία, ενώ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός και ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Γκάνας. Επίσης, θεωρείται σημαντική η συνεισφορά του Νκρούμαχ στην ίδρυση του Οργανισμού Αφρικής Ενότητας, ενώ το 1963 βραβεύτηκε με το βραβείο ειρήνης Λένιν.
Τέλος, σήμερα είναι  Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Σε κάθε χώρα του πλανήτη, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα τηρείται - θεωρητικά τουλάχιστον - ενός λεπτού σιγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου