24 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012.
Η Ελληνοκαναδέζα (και όχι Ελληνοαμερικάνα) ηθοποιός Νία Βαρντάλος ("Γάμος α λα ελληνικά") συμπληρώνει σήμερα πέντε δεκαετίες ζωής, ενώ ο τηλεοπτικός "Ηρακλή", ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σόρμπο γίνεται 54 ετών. Σαν σήμερα, το 1949, γεννήθηκε και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ, ενώ, αν βρισκόταν ση ζωή, ο Νίκος Σεργιανόπουλος θα γινόταν σήμερα 60 ετών.
Στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία γιορτάζεται η Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια ευκαιρία να αναδειχθεί η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα αλλά και η συνεισφορά όλων των φυλών που συμβιώνουν συνθέτοντας το "έθνος του ουράνιου τόξου", κατά το χαρακτηρισμό του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου για το κράτος της Νοτίου Αφρικής μετά το τέλος του απαρτχάιντ. 
Στη Γουινέα-Μπισάου γιορτάζεται η επέτειος από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της στις 24 Σεπτεμβρίου 1973 ύστερα από πολλά χρόνια ένοπλης εξέγερσης και παρά την προσπάθεια καταστολής της από την Πορτογαλία.
Στην Καμπότζη γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, το οποίο υπογράφτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1993 από το βασιλιά Σιχανούκ, και με το οποίο έγινε η παλινόρθωση της συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα. Μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1953, η Καμπότζη βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα που σάρωσε τη χερσόνησο της Ινδοκίνας με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, με αποτέλεσμα την επικράτηση του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ (1970-1975) και στη συνέχεια την εισβολή του Βιετνάμ και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος μέχρι το 1993.
Στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1976 εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας, ο σερ Έλις Κλαρκ, ενώ μέχρι τότε, ανώτατος άρχοντας ήταν η βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζεται η Παναγία του Ελέους (Nuestra Señora de Mercedes), η οποία θεωρείται η προστάτιδα της χώρας. Σύμφωνα με το θρύλο, η Παναγία εμφανίστηκε σ' ένα λόφο στα βόρεια του νησιού το 1495 κατά τη διάρκειας μια μάχης των κονικισταδόρες με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι τρόμαξαν στη θέα της και τελικά ηττήθηκαν.
Στην Αυστρία σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Ρούπερτ, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της πόλης του Σάλτσμπουργκ κατά τον 8ο αιώνα. Στο συγκεκριμένο αυστριακό κρατίδιο η σημερινή μέρα είναι αργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου