9 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΜΙΑΣ "ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ"... 25.000 ΕΤΩΝ

Κάπως έτσι φαντάστηκε ο καλλιτέχνης το πρόσωπο της κοπέλας που έζησε στη Σιβηρία πριν 25.000 χρόνια. 

Το σώμα της αρχαίας καλλονής ανακαλύφθηκε το 1993 κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο οροπέδιο Ukok, που βρίσκεται στην οροσειρά Αλτάι της νοτιοδυτικής Σιβηρίας, στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα, τη Μογγολία και το Καζακστάν. ΄Έζησε στην περιοχή πριν από τουλίαχστον είκοσι πέντε χιλιάδες χρόνια, ανήκε στη φυλή των Pazyryk, οι οποίοι είχαν κοινά στοιχεία με τους αρχαίους Σκύθες, ενώ εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 25 με 28 ετών. Οι αρχαιολόγοι την ονόμασαν Devochka, δηλαδή "κορίτσι", όμως τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να τη χρίσουν "πριγκίπισσα του Ukok", ονομασία που τελικά επικράτησε. 
Οι Πάζιρικ έθαβαν τους νεκρούς τους κάτω από καλοδιατηρημένα στρώματα πάγου, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και πολλές χιλιάδες χρόνια μετά. Αν και συνήθως οι γυναίκες θάβονταν μαζί με τους άνδρες, η συγκεκριμένη "πριγκίπισσα" ήταν μόνη της. Γύρω της ήταν θαμμένα έξι φορτωμένα άλογα, τα οποία θα τη συνόδευαν στο ταξίδι της στον άλλο κόσμο, ενώ στην ίδιο σημείο βρέθηκε ένα γεύμα με κρέας πρόβατου και αλόγου, καθώς και στολίδια από τσόχα, ξύλο, χαλκό και χρυσό. Επίσης, δίπλα στη νεκρή υπήρχαν κοσμήματα κι ένας καθρέφτης.
Στο αριστερό της χέρι κρατούσε μία τσάντα με καλλυντικά της: μία βούρτσα προσώπου φτιαγμένη από τρίχες αλόγου κι ένα κομμάτι από eyeliner, κατασκευασμένο από δαχτυλίδια σιδήρου, ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκε βιβιανίτης, ένας διάφανος κρύσταλλος που άφηνε ένα βαθύ γαλαζοπράσινο χρώμα. 
Φορούσε μια μακριά, μάλλινη φούστα, κατασκευασμένη από τρεις οριζόντιες λωρίδες διαφορετικού χρώματος: κόκκινο, ροζ-κίτρινο και μπορντό. Όλα τα κομμάτια ήταν χρωματισμένα στο χέρι. Γύρω από το φουστάνι ήταν περασμένη μια μάλλινη, πλεκτή ζώνη. πάνω από τη φούστα φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, διακοσμημένο με κόκκινη δαντέλα και σιρίτια. Βρέθηκαν συνολικά τρία πουκάμισα, όλα φτιαγμένα από μετάξι, με προέλευση είτε από την Ινδία είτε από τη νότιο Κίνα. Όπως σε όλα τα ρούχα της φυλής Πάζιρικ, υπήρχαν σχέδια ζώων. Στα πόδια της φορούσε ψηλές, πάνω από το γόνατο, μπότες, κοινό υπόδημα αντρών και γυναικών, που τους προστάτευε από το κρύο.
Αναπαράσταση των ρούχων και της περούκας που φορούσε η "πριγκίπισσα".
Το εσωτερικό της μούμιας ήταν γεμάτο με βότανα και ρίζες. Το κεφάλι της ήταν τελείως ξυρισμένο και φορούσε περούκα από τρίχες αλόγου. Πάνω από την περούκα υπήρχε ένα κλαδί - σύμβολο του δέντρου της ζωής - κατασκευασμένο από τσόχα, τυλιγμένο με μαύρο ύφασμα και διακοσμημένο με μικρές φιγούρες πουλιών από χρυσό φύλλο.  Η ίδια είχε τα γόνατα λυγισμένα, σε στάση ύπνου θα μπορούσε να πει κανείς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος της, αν και εκτιμάται ότι κυμαινόταν μεταξύ 162 και 168 εκατοστών. 
Στα χέρια της, από τους ώμους μέχρι τους καρπούς, είχε εντυπωσιακά τατουάζ, τα οποία χρησίμευαν ως ένα είδος διαβατηρίου των νεκρών κατά το τελευταίο τους ταξίδι. Το καλύτερα διατηρημένο τατουάζ ήταν στον αριστερό της ώμο και απεικόνιζε ένα ελάφι με ράμφος αρπακτικού πουλιού και κέρατα του Αιγόκερω. Λίγο πιο κάτω ήταν σχεδιασμένο ένα πρόβατο, με μια λεοπάρδαλη του χιονιού στα πόδια του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα τατουάζ ήταν φτιαγμένα από με βαφή από καμμένα κομμάτια φυτών, ενώ τα σχέδια τρυπήθηκαν με βελόνα και τρίφτηκαν μ' ένα μείγμα αιθάλης και λίπους. 
Φωτογραφία από τη μούμια, όπως βρέθηκε το 1993. Στους κύκλους φαίνονται τα τατουάζ.

"Οι Πάζιρικ πίστευαν ότι τα τατουάζ θα ήταν πολύ χρήσιμα σε μια άλλη ζωή, διευκολύνοντας τους ανθρώπους της ίδιας οικογένειας και της ίδιας καταγωγής να βρεθούν μετά θάνατον", εξηγεί η Ναταλία Πόλοσμακ, η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τη μούμια πριν 19 χρόνια. Όσο περισσότερα τατουάζ είχε το σώμα του νεκρού, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία και το κοινωνικό  του στάτους. 
Επί 19 χρόνια, η μούμια βρισκόταν σ' ένα επιστημονικό εργαστήριο στο Νοβισιμπίρσκ, 600 χιλιόμετρα μακριά, όπου την πρόσεχαν οι ίδιοι επιστήμονες που φρόντιζαν και το σώμα του Βλαντίμιρ Λένιν, όμως σύντομα πρόκειται να μεταφερθεί πίσω στην "πατρίδα" της. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούσαν για την "κατάρα της πριγκίπισσας" που έπληξε την περιοχή, επειδή οι επιστήμονες μετέφεραν τη μούμια σε μακρινή τοποθεσία. Αν και η αρχική τους επιθυμία ήταν η επανατοποθέτηση της στο σημείο όπου τη βρήκαν οι αρχαιολόγοι, τελικά η μούμια θα φυλαχτεί σε ειδική αίθουσα του μουσείο Αλτάι. 
Αν και κάτω από τους πάγους της περιοχής βρίσκεται μεγάλος αριθμός καλά διατηρημένων ανθρώπινων κουφαριών, η ανακάλυψη των οποίων θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως για τι φυλές που κατοικούσαν στη νότια Σιβηρία πριν χιλιάδες χρόνια, οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις ανασκαφές. Οι "κατάρες" έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την επιστημονική γνώση. 

Πηγή: SiberianTimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου