3 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Όλαφ Μέλμπεργκ, ο Σουηδός πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 35 ετών. Ο ηθοποιός Τσάρλι Σιν, έχει κάθε λόγο να θυμηθεί τον παλιό κακό του εαυτό, αρκεί να μην το παρακάνει, καθώς σήμερα κλείνει τα 47 του χρόνια. Γενέθλια, όμως, έχει σήμερα και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1948.
Στις ΗΠΑ και στον Καναδά σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Εργασίας (Labour ή Labor Day), η οποία δεν είναι απεργία, αλλά... αργία. Στην πραγματικότητα, πολλά είναι τα μαγαζιά που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους όχι απλά να εργάζονται σήμερα, αλλά να δουλεύουν και υπερωρίες, καθώς το τριήμερο αυτό θεωρείται το πιο κερδοφόρο για τους εμπόρους μετά τα Χριστούγεννα. Για πολλούς δε Καναδούς και Αμερικανούς, η Ημέρα της Εργασίας σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, ενώ την επόμενη ημέρα ανοίγουν τα σχολεία στον Καναδά και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.
Στο κρατίδιο του Σαν Μαρίνο γιορτάζεται η εθνική εορτή για την ίδρυση του κράτους, που περηφανεύεται ότι αποτελεί την παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο, από το 301 μ.Χ μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μαρίνος, ο ιδρυτής του κρατιδίου, είχε συλληφθεί κατά τις διώξεις που είχε εξαπολύσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός εναντίον των Χριστιανών. Κάποια στιγμή κατάφερε να δραπετεύσει, οπότε έφτασε στο Monte Titano, που βρίσκεται στα Απένινα όρη. Εκεί έχτισε μια εκκλησία κι ένα μοναστήρι στις 3 Σεπτεμβρίου 301, γύρω από τα οποία ιδρύθηκε η πόλη του Σαν Μαρίνο. Ο Άγιος Μαρίνος πέθανε το 366, ενώ τα τελευταία λόγια που φέρεται να είπε, ήταν: "Relinquo vos liberos ab utroque homine", δηλαδή "Σας αφήνω ελεύθερους και από τους δύο άντρες", υπονοώντας τον Πάπα και τον αυτοκράτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου