10 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ 4 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ, ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΓΙΑΤΡΟ


Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα ν' αλλάξετε γιατρό; Εφόσον κάνετε αυτό το ερώτημα στον εαυτό σας, προφανώς κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην επικοινωνία σας μαζί του, κάτι δε σας ικανοποιεί. Μπορεί η επιλογή του γιατρού να είναι μια σοβαρή υπόθεση και να μην έχει καμία σχέση με την αγορά ενός πουκαμίσου, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε αν δε σας ταιριάζει, ωστόσο δεν είναι και έγκλημα. Σε τελική ανάλυση πάνω απ' όλα είναι η υγεία σας. Ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Scripps Translational Science Institute και συνεργάτης του αμερικανικού Men's Health, έφτιαξε μια λίστα με τέσσερα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσετε, προτού πάρετε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξετε ή να επιλέξετε για πρώτη φορά το γιατρό που θα σας κουράρει. 

1. Είναι ομαδικός παίκτης; 
Ο δρ. Τόπολ υποστηρίζει ότι το παλιό ρητό "ο γιατρός γνωρίζει καλύτερα" δεν ισχύει σήμερα. Αυτό που πρέπει να κάνει ένας γιατρός είναι να προτείνει τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, να εκφράσει τη γνώμη του γι' αυτές, τι συστήνει ως καλύτερο και για ποιο λόγο, όμως μέχρι εκεί. Η τελική απόφαση ανήκει στον ασθενή, καθώς είναι αυτός που πρόκειται να υποστεί τις συνέπειες. Έτσι, λοιπόν, αν ο γιατρός σας δεν καταδέχεται τις πολλές ερωτήσεις ή αν επιμένει να λέει ότι "αυτό είναι το μόνο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει", τότε ίσως θα πρέπει να αρχίζετε να ψάχνετε για έναν γιατρό περισσότερο ομαδικό. 
Βέβαια, φαντάζομαι ότι σε περιπτώσεις ζωής και θανάτου ή σε ακραία περιστατικά, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει όντως μονάχα μία ενδεδειγμένη θεραπεία που θα πρέπει ν' ακολουθηθεί. Το σημαντικό, όμως, είναι να μην ενοχλείται ο γιατρός από τις ερωτήσεις και να μη σνομπάρει να λύνει τις απορίες του ασθενή.

2. Είναι επικοινωνιακός;
Το ζητούμενο δεν είναι να μιλάει πολύ ή να κάνει αστεία, αλλά να συνεργάζεται είτε μαζί σας είτε με άλλους γιατρούς που εμπλέκονται ή έχουν εμπλακεί στο παρελθόν με το πρόβλημα της υγείας σας. Για παράδειγμα, αν έχετε καρκίνο και κάποιο καρδιακό πρόβλημα θα ήταν καλό οι δυο γιατροί να επικοινωνούν μεταξύ τους για να έχουν μια συνολικότερη κατάσταση της εικόνας που παρουσιάζει η υγεία σας. Επίσης, το ιδανικό θα ήταν να έχει εξετάσει το ιστορικό του ασθενή που κουράρει και να μην τον ρωτάει κάθε φορά για προβλήματα που είχε στο παρελθόν, φαρμακευτικές αγωγές που τυχόν είχε ακολουθήσει κλπ.

3. Είναι σύγχρονος;
Ο γιατρός θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να συμβαδίζει με την εποχή, από το να διαβάζει τις πλέον πρόσφατες δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά μέχρι να είναι εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Ok, δεν είναι απαραίτητο το ιατρείο του να είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όμως αν του αναφέρετε κάποιο πρόγραμμα για το οποίο έχετε ακούσει ή γνωρίζετε εξ ιδίας αντίληψης κάποια πράγματα, καλό θα είναι να δείχνει τουλάχιστον ότι ενδιαφέρεται να μάθει και ότι δεν το απορρίπτει εξ αρχής, επειδή απλά είναι άλλης σχολής ή επειδή δεν τα καταλαβαίνει αυτά και δεν ενδιαφέρεται να τα μάθει.

4. Προσέχει αυτά που του λέτε;
Ο σωστός γιατρός πρέπει να δίνει στον ασθενή του την εντύπωση ότι είναι όντως απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτά που του λέει. Μπορεί το ραντεβού σας να κρατάει μόνο πέντε λεπτά, όμως θα πρέπει μέσα σ' αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να δείξει ότι είναι συγκεντρωμένος στη συνομιλία σας: από απλές εκφράσεις ή χειρονομίες που κάνει, μέχρι το να διαβάζει τον ιατρικό σας φάκελο ή ακόμη και να ρωτάει πράγματα για εσάς, να δείξει ότι ακούει. 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν μπορείτε να πάρετε σβάρνα και να επισκεφτείτε όλους τους γιατρούς της πόλης, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε γιατρό είναι ρωτώντας φίλους, συγγενείς, ακόμα και συναδέλφους από τη δουλεία - ok, εκτός από τον αχώνευτο του γραφείου που δε σας συμπαθεί. Όλο και κάποιον θα έχουν να σας συστήσουν - ή και το αντίθετο. Από εκεί και μετά, εξαρτάται από τον πήχη του καθενός, ενώ α μην ξεχνάμε ότι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πάνω απ' όλα θέμα χημείας. 

Πηγή: Men's Health (ΗΠΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου