6 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012.
Εορτασμούς έχει σήμερα το παλάτι του Μπάκινγχαμ, καθώς γίνεται 29 ετών η αδερφή της Κέιτ, η Πίπα (από το Φιλίπα) Μίντλεντον, η οποία είχε κλέψει τις εντυπώσεις στο γάμο της αδερφής της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ τον Απρίλιο του 2011, ενώ εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα συναγωνιζόμενη σε δημοφιλία τη δούκισα του Κέμπριτζ.
Η Βουλγαρία γιορτάζει την επέτειο από την ενοποίηση του πριγκιπάτου της Βουλγαρίας με την επαρχία της ανατολικής Ρωμυλίας σαν σήμερα το 1885. Η περιοχή αποτελούσε τμήμα της Μεγάλης Βουλγαρίας, που είχε δημιουργηθεί πρόσκαιρα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), όμως μετατράπηκε σε αυτόνομη επαρχία υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου με τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878). Οι προσπάθειες για την αναβίωση των συνόρων που προβλέπονταν από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου κατέληξαν σε μια αναίμακτη εξέγερση των Σεπτέμβριο του 1885 και στην επικράτηση των φιλοβουλγαρικών ομάδων. 
Η Σουαζιλάνδη, ένα μικρό κράτος ενός εκατομμυρίου κατοίκων στη νότιο Αφρική, γιορτάζει σήμερα την επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας το 1968, Μέχρι τότε η Σουαζιλάνδη ήταν βρετανική αποικία.
Στο ελβετικό καντόνι της Γενεύης σήμερα - πρώτη Πέμπτη μετά την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου - γιορτάζεται η Jeûne genevois (νηστεία της Γενεύης), η οποία συνδέεται με την περίοδο των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Εκτιμάται ότι η πρώτη μεγάλη νηστεία των κατοίκων της Γενεύης έγινε τον Οκτώβριο του 1567 ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Προτεστάντες της Λυόν, που διώκονταν από τους Καθολικούς της περιοχής. Στις 3 Σεπτεμβρίου  του 1572 οι κάτοικοι επανέλαβαν μια αντίστοιχου είδους και ύφους νηστεία, όταν πληροφορήθηκαν τη σφαγή των Ουγενότων του Παρισιού, γνωστή ως η "νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου". Έκτοτε, η νηστεία καθιερώθηκε σε ετήσια βάση ως τοπική γιορτή, ενώ για σύντομο διάστημα κατά το 19ο αιώνα αποτέλεσε και εθνική γιορτή της Ελβετίας. Όσοι κάτοικοι τηρούν την παράδοση της νηστείας, σήμερα τρώνε πίτα από δαμάσκηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου