13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ 6 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρις Στίβενς, που προχθές έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στη Λιβύη.

Το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή μια ταινία που διακινήθηκε μέσω youtube, δεν αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στην ιστορία. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες αποτέλεσαν πολλές φορές στόχο επιθέσεων. Ο Στίβενς είναι ο έκτος μέχρι σήμερα πρεσβευτής των ΗΠΑ που χάνει τη ζωή του με βίαιο τρόπο. Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα προηγούμενη περιστατικά.

1. Στις 28 Αυγούστου 1968, ο Τζον Γκόρντον Μέιν, Αμερικανός πρέσβης στη Γουατεμάλα, δολοφονήθηκε από μέλη των FAR (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις), μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1961, μια ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση που συνδεόταν με το Κίνημα της 13ης Νοεμβρίου 1960 εναντίον του στρατηγού Φουέντες που κυβερνούσε τη Γουατεμάλα και η οποία συνέχισε τη δράση της μέχρι το 1996. Η δολοφονία του 54χρονου Μέιν δεν έγινε στο χώρο της πρεσβείας αλλά επί της λεωφόρου La Reforma, ένα τετράγωνο από το αμερικανικό προξενείο, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο πίσω κάθισμα της πρεσβευτικής Κάντιλακ, όταν δέχτηκε τους μοιραίους πυροβολισμούς.

2. Ο Κλίο Άλεν Νόελ τζούνιορ, δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, στις 2 Μαρτίου 1973. Δράστες ήταν μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, η οποία ευθυνόταν για την απαγωγή και δολοφονία μελών της ισραηλινής αθλητικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1972, αλλά και για σειρά εντυπωσιακών χτυπημάτων στη δεκαετία του '70, μεταξύ των οποίων και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Αύγουστο του 1973.
Το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του Νόελ έλαβε χώρα το βράδυ της 1ης Μαρτίου στο κτίριο της σαουδαραβικής πρεσβείας στο Χαρτούμ, όπου πραγματοποιούνταν δεξίωση, όταν 10 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εισέβαλαν στο κτίριο κρατώντας 10 ομήρους. Ύστερα από 12 ώρες, η οργάνωση ανακοίνωσε το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη, όπως και δύο ακόμη δυτικών διπλωματών: του Αμερικανού Τζορτζ Κέρτις Μούρ, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής του Νόελ, και του Βέλγου επιτετραμμένου στο Σουδάν Γκι Εΐντ. Τελικά, οι ένοπλοι παραδόθηκαν στις σουδανικές αρχές τρεις μέρες αργότερα απελευθερώνοντας τους υπόλοιπους ομήρους.

3. Ο Ρότζερ Ντέιβις ήταν ο τρίτος Αμερικανός πρεσβευτής και ο πρώτος που δολοφονήθηκε εντός της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στις 19 Αυγούστου 1974 με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ντέιβις, που υπηρετούσε μόλις ένα μήνα στην κυπριακή πρωτεύουσα, σκοτώθηκε από άγνωστο ελεύθερο σκοπευτή, ενώ παράλληλα τη ζωή της έχασε και η γραμματέας του Αμερικανού πρέσβη.

4. Ο Φράνσις Ε. Μελόι τζούνιορ δολοφονήθηκε στη Βυρητό στις 16 Ιουνίου 1976, την ώρα που κατευθυνόταν στον Πρόεδρο της χώρας για να του καταθέσει τις διαπιστεύσεις του. Στη διαδρομή, ο Μελό με τον οδηγό του κι έναν ακόμη σύμβουλο του απήχθησαν από μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.L.O.), όταν διέσχισαν την πράσινη ζώνη που χώριζε το χριστιανικό από το μουσουλμανικό τομέα της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Αργότερα, τα πτώματα των τριών ανδρών βρέθηκαν στην παραλία του Ramlet al-Baida.

5. Ο Άντολφ Νταμπς ήταν ο πέμπτος Αμερικανός διπλωμάτης που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν πρεσβευτής στο Αφγανιστάν, όταν στις 14 Φεβρουαρίου 1979, ένα χρόνο μετά την επιβολή φιλοσοβιετικού καθεστώτος στην πολύπαθη αυτή χώρα, όταν ο Νταμπς απήχθη από τέσσερα μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Setami Milli, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του αρχηγού τους, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο Νταμπς κρατείτο στο ξενοδοχείο Kabul Hotel, όταν έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στους εξτρεμιστές και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Μετά το θάνατο του, καμία αμερικανική κυβέρνηση δε διόρισε πρεσβευτή στο Αφγανιστάν μέχρι το 2002.

6. Τριάντα τρία χρόνια και εφτά μήνες μετά, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, ο Κρις Στίβενς έγινε ο έκτος Αμερικανός πρέσβης που δολοφονήθηκε με αφορμή το ερασιτεχνικό φιλμ ενός άγνωστου σκηνοθέτη που προσέβαλε την προσωπικότητα του σημαντικού για τους Μουσουλμάνους Προφήτη Μωάμεθ. Παρακινημένοι από τυφλό μίσος, ορισμένοι διαδηλωτές ξέσπασαν αναίτια εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Βεγγάζη, εντός του οποίου βρισκόταν ο Στίβενς, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τρία ακόμη άτομα εντός του προξενείου.
Δε χρειάζεται να γίνουμε "αμερικανάκια", αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε τυφλά αντιαμερικανοί ισοπεδώνοντας τα πάντα. Η δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη δεν είχε καμία ηθική νομιμοποίηση για το λόγο που έγινε, ενώ είναι εξίσου παράλογη με την ταινία του αμετροεπή εκείνου σκηνοθέτη που, αφού πυροδότησε το φιτίλι του μίσους, κρύβεται για να σώσει τη ζωούλα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου