14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Όταν το Μάρτιο του 2006 ο Μιγκέλ Γκουζμάν από το Villa Carlos Paz της επαρχίας Κόρντομπα στην κεντρική Αργεντινή έφυγε από τη ζωή, από το σπίτι εξαφανίστηκε και ο σκύλος της οικογένειας, ο Καπιτάν - ο σκύλος της φωτογραφίας. Ο Μιγκέλ είχε αγοράσει λίγους μήνες νωρίτερα τον Καπιτάν, μίξη γερμανικού ποιμενικού με άλλες ράτσες, σαν δώρο για το γιο του Νταμιάν και παρά τις αντιρρήσεις της γυναίκας του Βερόνικα, η οποία φοβόταν ότι το σκυλί θα δημιουργούσε μόνο μπελάδες και περισσότερες δουλειές για την ίδια, η οποία φρόντιζε το νοικοκυριό. 
Μετά την εξαφάνιση του Καπιτάν, κι ενώ ο σκύλος δεν είχε φανεί για αρκετές ημέρες, η οικογένεια Γκουζμάν πίστεψε ότι ενδεχομένως να τον είχε πατήσει κάποιο αυτοκίνητο ή να πήγε να ζήσει με μια άλλη οικογένεια. Όταν, όμως, την επόμενη Κυριακή επισκέφτηκαν το νεκροταφείο του χωρίου για ν' αφήσουν λουλούδια στον τάφο του Μιγκέλ, έκπληκτοι είδαν τον Καπιτάν να ξαπλώνει στον τάφο του πρώην αφεντικού του. 
Όταν είδε τα μέλη της οικογένειας έτρεξε προς το μέρος τους γαβγίζοντας σαν να θρηνούσε, όπως δηλώνει η Βερόνικα Γκουζμάν στην τοπική εφημερίδα La Voz. Όταν την επόμενη εβδομάδα η οικογένεια επισκέφτηκε και πάλι το νεκροταφείο, ο Καπιτάν βρισκόταν στη θέση του. Αυτή τη φορά τους ακολούθησε μέχρι το σπίτι, όμως πριν νυχτώσει το έσκασε και πάλι επιστρέφοντας στη θέση του, όπου παραμένει τα τελευταία 6 και πλέον χρόνια.
Όπως θυμάται ο Έκτορ Μπακέγκα, ο διευθυντής του νεκροταφείου, ο σκύλος είχε εμφανιστεί μια μέρα μοναχός του και περιφερόταν στα μνήματα, μέχρι που έφτασε στον τάφο του αφεντικού του. Οι άνθρωποι του νεκροταφείου έχουν αναλάβει πλέον τη φροντίδα του Καπιτάν, ο οποίος κέρδισε την αγάπη και τη φροντίδα τους με το παράδειγμα του. Έξι χρόνια τώρα, ο Καπιτάν συνηθίζει να κόβει βόλτες στο χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ στις 6 το βράδυ, κάθε μέρα, ξαπλώνει στον τάφο του Μιγκέλ, στο πάνω μέρος του μνήματος, όπου και παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. 
Η Βερόνικα πλέον έχει αγαπήσει το σκύλο, ο οποίος απέδειξε πόσο πιστά αφοσιωμένος ήταν στο σύζυγό της, ενώ ο 13χρονος σήμερα Νταμιάν δε στενοχωριέται που έχασε το σκύλο του: "Φροντίζει τον μπαμπά μου", δηλώνει στην εφημερίδα.
Παραδείγματα σκύλων που βρίσκουν μόνα τους το δρόμο για τον τάφο του ανθρώπου που τα φρόντιζε όσο ήταν στη ζωή, υπάρχουν πολλά. Θα μπορούσα κι εγώ ν' αναφέρω μια προσωπική ιστορία. Ωστόσο, η περίπτωση του Καπιτάν είναι πραγματικά ξεχωριστή, καθώς ο σκύλος παραμένει απόλυτα πιστός εδώ κι εξήμισι χρόνια μην εγκαταλείποντας τον τάφο του αφεντικού του. Αμφιβάλλετε ότι οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι και πιστότεροι φίλοι του ανθρώπου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου