8 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1979 γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ, με τη διαφορά ότι το όνομα που της έδωσαν οι γονείς της ήταν Αλέσια Μπεθ Μούρ. Το 1951 γεννήθηκε ο Νίκος Καρβέλας και το 1966 γεννήθηκε η Σουηδή τραγουδίστρια Καρόλα, γνωστή στη χώρα μας από τη συμμετοχή της στη Γιουροβίζιον της Αθήνας το 2006. 
Όμως σήμερα δεν έχουν γενέθλια μόνο εκπρόσωποι της μουσικής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1946 γεννήθηκε ο συγγραφέας της "Φρουτοπίας" και πολλών ακόμη παιδικών βιβλίων, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος παράλληλα είναι καθηγητής εγκληματολογίας σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Το 1971 γεννήθηκε ο ηθοποιός Ντέιβιντ Αρκέτ, το 1937 η Ιταλίδα σταρ του κινηματογράφου Βίρνα Λίζι, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 1925 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς του κινηματογράφου, γνωστός από το ρόλο του ως επιθεωρητής Κλουζό στις ταινίες του "Ροζ πάνθηρα", ο Πίτερ Σέλερς, ο οποίος πέθανε από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο στις 24 Ιουλίου 1980, σε ηλικία 55 ετών.
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1991, όταν οι κάτοικοι της χώρας ψήφισαν σε ποσοστό 95.5% υπέρ της ανεξαρτησίας από την καταρρέουσα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
Στη Μάλτα σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, η οποία είναι αφιερωμένη σε μια σειρά από ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σαν σήμερα: το τέλος της Μεγάλης Πολιορκίας από τους Τούρκους το 1565, το τέλος της γαλλικής κατοχής το 1800 και η πτώση του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία το 1943. Επειδή σήμερα είναι και η θρησκευτική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, η σημερινή ημέρα ονομάζεται και Ημέρα της Παναγίας της Νικηφόρας.
Στην Ανδόρα γιορτάζεται η Παναγία του Μεριτσέλ, η οποία θεωρείται η προστάτιδα του μικρού κράτους των Πυρηναίων. Στα τέλη του 12ου αιώνα, κάποιοι κάτοικοι του χωριού Μεριτσέλ βρήκαν  ένα άγριο τριαντάφυλλο να έχει φυτρώσει μες στο0 καταχείμωνο, ενώ στη βάση του βρέθηκε ένα αγαλματίδιο που απεικόνιζε την Παρθένο Μαρία. Σύμφωνα με το θρύλο, όσες φορές το μετέφεραν σε κάποια γειτονική εκκλησία, εκείνο ως εκ του θαύματος ξαναβρισκόταν στο ίδιο, αρχικό σημείο, όπου τελικά χτίστηκε ένας ναός αφιερωμένος στην Παναγία του Μεριτσέλ. Το άγαλμα καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά το 1972, ωστόσο στο ναό του Μεριστέλ φιλοξενείται ένα αντίγραφο του. Να σημειωθεί ότι το Μεριστέλ αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές, γυναικείο όνομα στην Ανδόρα.
Στο Λιχτενστάιν  η σημερινή ημέρα είναι αργία λόγω της θρησκευτικής εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Να σημειωθεί ότι όλες οι αργίες του μικρού αυτού κρατιδίου αφορούν θρησκευτικές εορτές.
Τέλος, η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Σύμφωνα με τα λόγια της Ιρίνα Μπόκοβα, γενικής διευθύντριας της UNESCO, με αφορμή τη σημερινή γιορτή: "Η εκπαίδευση φέρνει τη βιωσιμότητα σε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους και η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής είναι το θεμέλιο όλης της μάθησης. Παράγει ανθρώπους ικανούς να κατανοήσουν τον κόσμο και να τον μετασχηματίσουν, να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες και να έχουν φωνή, και επίσης να ενδυναμώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου