9 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Χιου Γκραντ, γνωστός από τη συμμετοχή του σε πλήθος αισθηματικών κομεντί, αλλά και για το αρκετά σαρκαστικό, τυπικά βρετανικό στυλ του, γίνεται σήμερα 52 ετών. Πολλά χρονιά νωρίτερα, το 1923, γεννήθηκε η γνωστή κριτικός κινηματογράφου και μέλος στη κριτική επιτροπή του κλασικού σόου ταλέντων "Να, η ευκαιρία" Ροζίτα Σώκου, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 1922, στην Απείρανθο της Νάξου γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.
Στη Βόρειο Κορέα γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση του κράτους στις 9 Σεπτεμβρίου 1948. Ουσιαστικά, ο διαχωρισμός της κορεατικής χερσονήσου σε δύο μέρη είχε γίνει ήδη από τον Αύγουστο του 1954 με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το βόρειο τμήμα ελεγχόταν από το σοβιετικό στρατό, ο οποίος είχε φτάσει και είχε απελευθερώσει πρώτος την περιοχή, ενώ το νότιο τελούσε υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Τα επόμενα χρόνια, ο ΟΗΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ενοποίηση και ανεξαρτησία της χερσονήσου από τον έλεγχο των δύο δυνάμεων με τη διεξαγωγή εκλογών, όμως τελικά αυτές πραγματοποιήθηκαν μόνο στο νότιο τμήμα, ενώ το 1948 ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ανακήρυξε την τυπική πλέον ανεξαρτησία της Βορείου Κορέας αναλαμβάνοντας το πρωθυπουργικό αξίωμα. 
Στο Τατζικιστάν, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, γιορτάζει σήμερα την επέτειο από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Σεπτέμβριο του 1991.
Τέλος,  στην Εσθονία η δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ονομάζεται Ημέρα των Παππούδων, μία "ειδική μέρα" για να εκφράσουν οι Εσθονοί την αγάπη τους στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου