13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


"Κατακλυσμός" από νέες ταινίες παρατηρείται αυτήν την εβδομάδα. Ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού αφιερωμένο στη Σμύρνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την καταστροφή της πόλης, που αποτελούσε κέντρο του μικρασιατικού ελληνισμού επί αιώνες. Το υπόλοιπο κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει αρκετές υπερφυσικές δόσεις από κωμική πλευρά ("ParaNorman", "Γείτονες σε περιπολία"¨), μια γαλλική κοινωνική ταινία σχετικά με τα καθημερινά δράματα με θύματα ανηλίκους ("Polisse"), μία κωμωδία για "Εργένισσες" και μια ακόμη ταινία της σειράς "Step Up".

Σμύρνη: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922 (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
Υπόθεση: Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη το ντοκιμαντέρ Το ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική [επιλογή του American Film Institute στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 (The European Showcase) και βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Χιούστον], μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική φέρνουν πίσω στο κοινό εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ: 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5



ParaNorman, Μια Μεταφυσική Ιστορία - ParaNorman (animated, ΗΠΑ)
Υπόθεση: Ένα μικρό αγόρι, ο 11χρονος Νόρμαν, μοιάζει να είναι υπέρ του δέοντος επικοινωνιακό, δεδομένου πως δεν σταματά ποτέ να ακούει και να συνδιαλέγεται με κόσμο… ιδίως μάλιστα με το υπερπέραν και συγκεκριμένα με τους νεκρούς (φαντάσματα, ζόμπι, μάγισσες) που φαίνεται να τον προτιμούν ιδιαιτέρως. Μάλιστα, πολλές φορές, η παρέα του από το υπερπέραν είναι προτιμότερη από την ίδια του την οικογένεια που φαίνεται να τον θεωρεί, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, φρικιό. Όταν ο Νόρμαν καλείται να σταματήσει την κατάρα μιας κακιάς μάγισσας που απειλεί να ξυπνήσει τους νεκρούς από τον αιώνιο ύπνο, ολόκληρη η πόλη, αναγκαστικά, αναγνωρίζει τις μεταφυσικές του δυνάμεις και επαφίεται σε αυτές ώστε να σωθεί.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.6/10 (από 5.331 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.4/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 32.897 χρήστες)
ΕΘΝΟΣ: 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
myfilm.gr: 6/10



Γείτονες σε περιπολία - The Watch
 (κωμωδία, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Akiva Schaffer/ Πρωταγωνιστούν: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill
Υπόθεση: Τέσσερις καθημερινοί τύποι που μένουν στα προάστια ενώνονται, προκειμένου να σχηματίσουν μια ομάδα νυχτερινής επιτήρησης στη γειτονιά τους. Αυτό είναι μόνο ένα πρόσχημα για να ξεφεύγουν από τις πληκτικές ζωές τους, μέχρι που ανακαλύπτουν πως η πόλη τους έχει κυριευθεί από εξωγήινους, και η μόνη επιλογή που τους μένει είναι να σώσουν τη γειτονιά τους (και τον κόσμο) από την ολοκληρωτική καταστροφή!
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.8/10 (από 7.505 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 4.0/10 (κριτικοί), 3.1/5 (από 50.141 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 0/10
ΕΘΝΟΣ: 1/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5
myfilm.gr: 2/10


Polisse (δράμα, Γαλλία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Maïwenn Le Besco/ Πρωταγωνιστούν: Maïwenn Le Besco, Joey Starr
Υπόθεση: Η καθημερινότητα για τους αστυνομικούς στη μονάδα προστασίας ανηλίκων, περιλαμβάνει τη σύλληψη παιδεραστών, ανήλικων πορτοφολάδων, την ανάκριση βίαιων γονέων, και ταυτόχρονα το ανεξέλεγκτο γέλιο στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Να γνωρίζουν ότι τα χειρότερα υπάρχουν πραγματικά εκεί έξω και να μπορούν να ζουν με αυτά. Πως ισορροπούν οι ίδιοι τις προσωπικές ζωές τους μέρα με τη μέρα όμως; Η Μελίσσα, είναι μια φωτογράφος του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αναλάβει να καταγράψει και να εικονογραφήσει τη μονάδα.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.3/10 (από 3.920 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.9/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 3.389 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ: 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: 3.5/10


Οι εργένισσες - Bachelorette (κωμωδία, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Leslye Headland/ Πρωταγωνιστούν: Isla Fisher, Kirsten Dunst, James Marsden
Υπόθεση: Το βράδυ πριν το γάμο της σχολικής τους φίλης, Μπέκυ, τρεις φίλες συγκεντρώνονται για το παραδοσιακό μπάτσελορ πάρτυ. Η Ρέγκαν, μια υπερφιλόδοξη κυρία των τιμών, που ενοχλείται κρυφά που δεν είναι η πρώτη της παρέας που παντρεύεται, η Τζίνα πνευματώδης και σαρκαστική, αλλά αθεράπευτα ρομαντική κατά βάθος, και η Κέιτι θέλει απλά να περνάει καλά και να ζει μέσα στα λούσα. Οι τρεις τους θα εκτροχιαστούν πολύ γρήγορα, θα εισχωρήσουν ακάλεστες στο πάρτι του γαμπρού, θα καταστρέψουν το νυφικό, θα φλερτάρουν, θα περάσουν ένα διήμερο που θα τους μείνει αξέχαστο για όσο ζουν. Αν καταφέρουν να σώσουν το γάμο.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.3/10 (από 3.065 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.5/10 (κριτικοί), 3.0/5 (από 4.454 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 0/10
ΕΘΝΟΣ: 2/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης) :1.5/5
myfilm.gr: 2.5/10


Step Up Revolution  (αισθηματική, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Scott Speer/ Πρωταγωνιστούν: Kathryn McCormick, Ryan Guzman
Υπόθεση: Η Έμιλι, η κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία, φτάνει στο Μαϊάμι με τη φιλοδοξία να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια. Ερωτεύεται τον Σον, έναν νεαρό που είναι αρχηγός μιας μοντέρνας ομάδας χορού που κάνει απρόβλεπτα χάπενινγκ. Η ομάδα ονομάζεται ΜΟΒ και προσπαθεί να κερδίσει ένα διαγωνισμό χορού για να βρει χορηγό, σύντομα όμως ο πατέρας της Έμιλι απειλεί να αγοράσει την ιστορική γειτονιά των ΜΟΒ για να την απαλλοτριώσει, διώχνοντας χιλιάδες ανθρώπους από την περιοχή τους. Η Έμιλι μαζί με τον Σον και τους ΜΟΒ θα πρέπει ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε οι χορευτικές τους εμφανίσεις να γίνουν κινήσεις διαμαρτυρίες, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν το όνειρό τους: να παλέψουν για έναν ανώτερο σκοπό.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.1/10 (από 8.238 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.1/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 43.188 χρήστες)
myfilm.gr: 1/10


Η νύχτα του Σαν Λορέντζο - La Notte di San Lorenzo (δράμα, Ιταλία 1982)
Σκηνοθεσία: Paolo & Vittorio Taviani/ Πρωταγωνιστούν: Omero Antonutti, Margarita Lozano
Υπόθεση: Η οδύσσεια των κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης, που το καλοκαίρι του 1944 ξεκινούν να συναντήσουν τους συμμάχους παρά τις αντίθετες διαταγές των Γερμανών.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.4/10 (από 1.688 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.8/10 (κριτικοί), 3.8/5 (από 766 χρήστες)
ΕΘΝΟΣ: 9/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 5/5



Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου