16 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΛΟΞΙΓΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Στην ιατρική σελίδα iatronet.gr, ο λόξιγκας προσδιορίζεται ως "μια ακούσια κίνηση (σπασμός) του διαφράγματος, του μυός στη βάση των πνευμόνων. Ο σπασμός ακολουθείται από ταχεία σύγκλειση των φωνητικών χορδών, παράγοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο". Συνήθως ξεκινά χωρίς προφανή λόγο και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, ενώ σπανιότερα μπορεί να διαρκέσει για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο Τσαρλς Όσμπορν από την Άιοβα είχε λόξιγκα επί 68 ολόκληρα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 1922, όταν ένα αγριογούρουνο βάρους 136 κιλών τον καταπλάκωσε, την ώρα που ο 29χρονος τότε Τσαρλς ετοιμαζόταν να το σφάξει. Από τότε ξεκίνησε η περιπέτεια του. Τις πρώτες δεκαετίες είχε 40 σπασμούς το λεπτό, ενώ αργότερα οι σπασμοί περιορίστηκαν στους 20, μέχρι που εξαφανίστηκαν εντελώς το Φεβρουάριο του 1990, δεκαπέντε μήνες προτού ο Τσαρλς Όσμπορν αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών. 
Ποιος αντέχει να έχει λόξιγκα τόσα χρόνια; Εδώ, ενοχλούμαστε από το πρώτο λεπτό. Γελάμε κάνα δυο φορές στην αρχή και μετά τρελαινόμαστε μέχρι να τον ξεφορτωθούμε. Πάντως, ένα 13χρονο κορίτσι από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, η Μάλορι Κίεβμαν, υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο γλειφιτζούρι στον κόσμο που έχει την ιδιότητα να σταματάει τον λόξιγκα. Το καλοκαίρι του 2010, η Μάλορι υπέφερε από ένα λόξιγκα που δεν έλεγε με τίποτα να υποχωρήσει, παρόλο που δοκίμασε κάθε δοκιμασμένη συμβουλή. Έτσι δημιούργησε ένα ειδικό γλειφιτζούρι, στο οποίο προσέθεσε ζάχαρη και ξύδι μήλου μηλίτη, το οποίο υπερ-διεγείρει μια σειρά από νεύρα στο στόμα και στο λαιμό που ευθύνονται για το λόξιγκα ακυρώνοντας τον, όπως το 13χρονο κορίτσι αποκάλυψε στην εφημερίδα The New Yok Times.
Η Μάλορι ελπίζει το δημιούργημα της να βρει μια θέση στα φαρμακεία ή έστω στο ιατρείο του σχολείου της, μέχρι τότε, όμως, μπορείτε να εφαρμόσετε μια από τις παρακάτω κλασσικές συμβουλές για να σταματήσετε να... χιπ... έχετε λόξιγκα!
- Πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό σε μικρές γουλιές χωρίς να αναπνέετε κι αν από μόνο του δεν έχει αποτέλεσμα, δοκιμάστε να πείτε ένα ποτήρι νερό με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας: Επειδή ακριβώς θα δυσκολευτείτε να το κάνετε, η ενέργεια που θα καταναλώσετε θα ενεργοποιήσει τον κανονικό ρυθμό του διαφράγματος 
- Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μέλι ή αλατόνερο ή μασήστε λίγο άνηθο: η κατάποση τους διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο και σταματάει το λόξιγκα
- Κρατήστε την αναπνοή σας όσο περισσότερο μπορείτε
- Αναπνεύστε μέσα σε μια χαρτοσακούλα για 2 λεπτά
- Αν κάποιος άλλος υποφέρει από το λόξιγκα, προσπαθήστε να τον τρομάξετε
- Τέλος, υπάρχει η λύση του σεξ. Ο δρ. Francis M. Fesmire βραβεύτηκε το 2006 με το βραβείο Ig Nobel (από την αγγλική λέξη "ignoble", δηλαδή "ελεεινό"), μια παρωδία των βραβείων της Σουηδικής Ακαδημίας, επειδή ανακάλυψε ότι ένα πολύ καλό μασάζ και ο οργασμός μπορούν να σταματήσουν ένα οξύ επεισόδιο λόξιγκα. 
 Σε κάθε περίπτωση, μην το παίρνετε και επί πόνου, καθώς ο λόξιγκας είναι μια από τις κάπως περίεργες πτυχές της ανθρώπινης φύσης, που έχει παρατηρηθεί ότι πλήττει ακόμη και τα έμβρυα μέσα στη μήτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου