12 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΕΣΛΙΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ;


Ένας από τους πιο ευαίσθητους επαγγελματικούς χώρους όσον αφορά την αντρική ομοφυλοφιλία είναι το ποδόσφαιρο. Κατά καιρούς διαρρέονται αόριστες φήμες για γκέι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, ακόμη και σε εθνικές ομάδες, αλλά ζουν διπλή ζωή, ενώ κάποιοι από αυτούς ίσως να είναι και παντρεμένοι. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις: με βάση το νόμο των πιθανοτήτων και μόνο οι πιθανότητες να μην υπάρχει ούτε ένας ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής σε οποιοδήποτε εθνικό πρωτάθλημα του κόσμου, είναι όσες και οι πιθανότητες να μην υπάρχει ούτε ένας ομοφυλόφιλος άνδρας στο Ιράν ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου - ανύπαρκτες.
Και ενώ καμία από τις φήμες που κατά καιρούς έχουν αναπαραχθεί από τα μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαιώθηκε, ακόμη και σε περιπτώσεις στοχοποίησης συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, όπως π.χ. ο Πικέ, στο γερμανικό περιοδικό Fluter δημοσιεύεται η συνέντευξη ενός ανώνυμου ποδοσφαιριστή της Μπουντεσλίγκα, ο οποίος εκμυστηρεύεται την ομοφυλοφιλία τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια του να τις κρατήσει κρυφές. Να σημειωθεί ότι το Fluter είναι ένα περιοδικό που εκδίδεται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αγωγής του Πολίτη, ενώ διανέμεται δωρεάν σε 250.000 αντίτυπα και απευθύνεται κυρίως σε νέους αναγνώστες. 
"Δε θα ήμουν πλέον ασφαλής, αν η σεξουαλικές μου προτιμήσεις γίνονταν γνωστές δημοσίως" δηλώνει ο ποδοσφαιριστής στη συνέντευξη του, αν και την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι δε γνωρίζει αν θα μπορέσει ν' αντέξει "τη διαρκή ένταση ανάμεσα στο μοντέλο του ετεροφυλόφιλου παίκτη και την πιθανή ανακάλυψη" της πραγματικότητας μέχρι το τέλος της καριέρας του.
Ένα από τα ερωτήματα που αυθόρμητα προκύπτουν είναι για τις σχέσεις που έχει με τους συμπαίκτες του. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι εκείνοι γνωρίζουν για την προσωπική του ζωή, όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις: "Φυσικά, κάποιες καταστάσεις, όπως το ντουζ, ήταν άβολες και για τις δύο πλευρές στην αρχή. Όμως δεν ενδιαφέρομαι (ερωτικά) για άλλους ποδοσφαιριστές και από ένα σημείο και μετά έγινε αδιάφορο για όλους" επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Γιατί όμως θεωρεί ο ίδιος κακό να παραδεχτεί τις ερωτικές του επιλογές; Ο ίδιος εκτιμά ότι θα αποτελεί τον εύκολο στόχο των φιλάθλων για κάθε λάθος που ενδεχομένως να κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα. "Θα μπορούσε  κάποιος να εξηγήσει στο φανατισμένο πλήθος πριν τον αγώνα ότι οι γκέι είναι κανονικοί άνθρωποι και απλά παίζουν;" αναρωτιέται, ενώ παράλληλα εκφράζει το φόβο του ότι η προσωπική του ζωή θα βρισκόταν συνεχώς στο επίκεντρο των ΜΜΕ σε βάρος των αθλητικών του ικανοτήτων. Προς το παρόν, πάντως, προστατεύει την προσωπική του ζωή κρατώντας την μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, εμφανιζόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις με γυναίκες φίλες του, ενώ παραδέχεται ότι η τελευταία του σχέση (με άνδρα προφανώς) "δηλητηριάστηκε" εξ αιτίας της μυστικότητας. 
Προς το παρόν, πάντως, ο ποδοσφαιριστής της Μπουντεσλίγκα που έδωσε τη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό, προτιμά να παραμείνει ανώνυμος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, "Ίσως το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο, αν αρκετοί ποδοσφαιριστές έβγαιναν προς τα έξω, αλλά ακόμη και γι' αυτό έχω λίγες ελπίδες. Φυσικά, θα χαιρόμουν αν κάποια στιγμή γινόταν μια χιονοστιβάδα από αποκαλύψεις και ακόμη κι εγώ θα μπορούσαν να μείνω έκπληκτος ως προς το ποιος θα μπορούσε να είναι (γκέι), χωρίς εγώ να το γνωρίζω". Σε κάθε περίπτωση, εξομολογείται ότι το όνειρο του είναι να μπορεί να πάει ελεύθερα σ' ένα εστιατόριο παρέα με τον μέλλοντα σύντροφο του.
Μέχρι σήμερα δύο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν παραδεχτεί τις διαφορετικές ερωτικές τους προτιμήσεις. Ο ένας ήταν ο Άγγλος Justin Fashanu, ο οποίος το 1990 έδωσε συνέντευξη στη βρετανική ταμπλόιντ The Sun, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε ύστερα από την κατηγορία ενός 17χρονου ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά. Το Μάρτιο του 2011, ο Σουηδός Anton Hysen, ο οποίος αγωνίζεται σε σύλλογο της τρίτης κατηγορίας του σουηδικού πρωταθλήματος έγινε ο δεύτερος, μια αποκάλυψη που δεν τον οδήγησε μεν σε μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο, όμως του χάρισε το στάτους του σελέμπριτι στη χώρα του.
Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τέο Σβάνζιγκερ, κάλεσε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν σε γερμανικές ομάδες και ήταν ομοφυλόφιλοι να βγουν ανοιχτά να το παραδεχτούν εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με παλιότερες εποχές. Απ' ότι φαίνεται δεν πείστηκαν και πολλοί, ενώ μπορείτε τώρα να βάλετε στο τραπέζι τα ονόματα όλων των ποδοσφαιριστών της Μπουντεσλίγκα και να βρείτε τον "ανώνυμο" - αν σας ενδιαφέρει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου