26 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΘΗΤΙΚΗ "ΕΞΕΓΕΡΣΗ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ


Πριν δύο χρόνια, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, ηγήθηκε της εκστρατείας για την ψήφιση νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, ώστε τα γεύματα που σερβίρονταν στις καντίνες των αμερικανικών γυμνασίων να αντικατασταθούν από τροφές περισσότερο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, κάτι που οφείλεται στις κακές διατροφικές τους συνήθειες. 
Είναι ενδεικτικό ότι  τα γεύματα που τα σχολεία σέρβιραν στους μαθητές τους το 2010, περιείχαν τουλάχιστον 825 θερμίδες. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, τα σχολικά γεύματα στα Γυμνάσια της χώρας περιέχουν μεταξύ 750 και 850 θερμίδων. Έχουν διπλασιαστεί  τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ τα μισά αρτοσκευάσματα είναι πλέον ολικής άλεσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί είναι οι μαθητές που δεν μπορούν ακόμη να προσαρμοστούν στα νέου τύπου γεύματα, όπου κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά, και επιθυμούν την επιστροφή στα νόστιμα, πλην όμως ανθυγιεινά φαστ φουντ. 
Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές ισχυρίζονται ότι πεινάνε. "Ξέρω πολλούς φίλους μου που πίνουν μονάχα μια κανάτα γάλα για μεσημεριανό και δεν παίρνουν ένα σωστό γεύμα" διαμαρτύρεται μια μαθήτρια του Γυμνασίου στην κωμόπολη Πιέρ της Νότιας Ντακότα. Φυσικά, η "αποκάλυψη" αυτή δεν είναι παρά μονάχα η μισή αλήθεια, καθώς στην πραγματικότητα οι μαθητές προτιμούν να πετάξουν ή τέλος πάντων ν' αγνοήσουν τα λαχανικά, επειδή δεν τα θεωρούν νόστιμα. 
Φυσικά, η ευθύνη δεν ανήκει στους μαθητές, αλλά στους γονείς και στους καθηγητές τους, που δεν έχουν φροντίσει να τους εξηγήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Όταν το παιδί δεν τρέφεται υγιεινά στο σπίτι του, είναι απολύτως φυσικό να μην μπορεί να προσαρμοστεί σ' ένα λιγότερο θερμιδογόνο διαιτολόγιο. Εξάλλου, αρκετοί καθηγητές, ακόμη και διευθυντές σχολείων, όπως ο διευθυντής του St. Mark's Charter School στο Colwich του Κάνσας, ο οποίος πιστεύει ότι "οι μαθητές έχουν δίκαιο" και ελπίζει κάποιος "να τους ακούσει". Προφανώς, ο συγκεκριμένος καθηγητής ξεχνάει ότι σκοπός του σχολείου είναι να διδάξει συνολικά τα παιδιά και όχι να τα κακομάθει.
Προς το παρόν, οι διαμαρτυρίες έχουν ήπια μορφή, όπως π.χ. με τραγούδια ή άλλα βίντεο που ανέβασαν στο youtube, κάποιες φορές και με τη συνεργασία των καθηγητών τους, ενώ σε ορισμένα σχολεία ανθεί η "μαύρη αγορά" ανθυγιεινών τροφών που έχουν εκλείψει από τις σχολικές καντίνες, όπως το σιρόπι σοκολάτας. Επίσης, πολλά είναι τα παιδιά που παίρνουν φαγητό από το σπίτι, το οποίο ετοιμάζουν οι μαμάδες τους και, το βασικότερο, δεν είναι "άνοστο".
Αρκετοί είναι οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στον Αμερικανό πρόεδρο εν όψει και των εκλογών του Νοεμβρίου στη χώρα. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απίστευτα αφελείς, ακόμη και αντιφατικές. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Townhall.com, ο Κάιλ Όλσεν, διευθυντής ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού ιδρύματος "που προωθεί τη λογική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και εκθέτει όσους προωθούν τη διατήρηση του στάτους κβο", όπως αυτοαποκαλείται, ούτε λίγο ούτε πολύ επιρρίπτει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στην αμερικανική κυβέρνηση, που "προσπαθεί να επιβάλλει μια νέα δίαιτα στα παιδιά, τα οποία δεν την έχουν συνηθίσει" με αποτέλεσμα να "μην είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι θα φάνε, αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί υγιεινό" - δηλαδή πού και να μην εκπροσωπούσε το συγκεκριμένο ίδρυμα την ανατροπή του στάτους κβο στα σχολεία.
Από τη άλλη, πριν λίγους μήνες σάλο προκάλεσε στη Σκοτία η υπόθεση μιας εννιάχρονης μαθήτριας που λίγο έλειψα ν' αποβληθεί από το σχολείο της, επειδή κριτίκαρε την κακή ποιότητα των σχολικών γευμάτων μέσω μπλογκ που διατηρούσε. Ακόμη μία απόδειξη πώς ορισμένοι δάσκαλοι αντιλαμβάνονται στρεβλά το ρόλο του σχολείου! Η σχετική είδηση δημοσιεύτηκε στο παρόν μπλογκ και μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, έχει διαπιστωθεί ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο (κατά 30 με 40%) να υποστούν κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην ενήλικη ζωή τους.
Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας απασχολεί και τη χώρα μας, καθώς τα ελληνόπουλα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο υπέρβαρων της Ευρώπης. Αλήθεια, τι γίνεται με τις σχολικές καντίνες στα ελληνικά σχολεία; Μήπως είναι ώρα να ασχοληθεί με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου