7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΑ


Πολλές φορές οι διατροφολόγοι έχουν επισημάνει τα οφέλη που προσφέρει η μεσογειακή και ακόμα πιο συγκεκριμένα η ελληνική διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα σ' αυτά φαίνεται ότι είναι και η προστασία από την εμφάνιση μελανωμάτων στο δέρμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η δρ. Νίβα Σαπίρα (Niva Shapira) Διεθνές Συνέδριο Διαιτολογίας για το 2012, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Η δρ. Σαπίρα, ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος που παρατηρούνται στη χώρα μας συνδέοντας τα με την ποιότητα της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. 
Παράλληλα, ανακοίνωσε τα συμπεράσματα των ερευνών της παρατηρώντας δύο ομάδες γυναικών, οι οποίες εξετίθεντο στην ηλιακή ακτινοβολία για τέσσερις έως έξι ώρες ημερησίως επί δύο εβδομάδες. Οι γυναίκες της μίας ομάδας έπιναν παράλληλα ένα ποτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ εκείνες του δεύτερου γκρουπ κατανάλωναν μόνο πόσιμο νερό ή αναψυκτικά. 
Όπως διαπιστώθηκε μετά το τέλος της έρευνας, τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεΐνης, ένας δείκτης του οξειδωτικού στρες στο σώμα που συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ήταν αυξημένα κατά 55% μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν νερό και αναψυκτικά, ενώ μειώθηκαν κατά 16% μεταξύ των γυναικών που έπιναν το αντιοξειδωτικό ποτό. Καθώς τα αντιοξειδωτικά συσσωρεύονται στο δέρμα σχηματίζουν μια πρώτης τάξεως ασπίδα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη βλάβη των κυττάρων.
Αναζητώντας την ιδανική τροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, η δρ Σαπίρα κατέληξε στον τοματοπολτό, μια βασική τροφή της ελληνικής δίαιτας, που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ενώ μειώνει και καθυστερεί την εμφάνιση της ερυθρότητας στο δέρμα που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV). Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε πολλές τροφές που συνθέτουν τη μεσογειακή δίαιτα, όπως τα ωμέγα-3 στα ψάρια, τα ωμέγα-9 στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα και το τσάι. 
Σύμφωνα με την Κάθριν Ιτσιόπουλος, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αυστραλών Διαιτολόγων, τα ευρήματα της έρευνας της δρ. Σαπίρα είναι ελπιδοφόρα τονίζοντας ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ σημαντική ειδικά κατά την παιδική ηλικία, όταν ο κίνδυνος πρόκλησης μελανώματος είναι υψηλότερος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου