20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ: ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ!

Σκοπός είναι ο άντρας να μην απλώνει το χέρι του μόνο για να σε καλέσει στο κρεβάτι, αλλά και για να κάνει και καμιά  δουλειά στο σπίτι.

Κυρίες μου, αν ο σύντροφος σας διαμαρτύρεται κάθε φορά που του ζητάτε να βοηθήσει λιγάκι στις δουλειές του σπιτιού, δεν έχετε παρά να του αναφέρετε τα αποτελέσματα έρευνας Σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Umeå, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή των αντρών στις σπιτικές δουλειές βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. 
Χίλια άτομα από την περιοχή της Umeå, βρέθηκαν τα τελευταία 31 χρόνια υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών, οι οποίοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ζωής τους από το 1981, όταν όλοι ήταν 16 ετών, μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Λίσα Χάρισον, η μακρόχρονη έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που δε συμμετείχαν στις δουλειές του σπιτιού είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως ανησυχία, προβλήματα συγκέντρωσης, νευρικότητα, άγχος, ακόμη και ταχυκαρδίες.
Η Χάρισον συνιστά τη συμμετοχή των ανδρών στις μισές δουλειές, αν αυτό είναι εφικτό, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι οι γυναίκες που επιστρέφουν από την εργασία τους και αναλαμβάνουν μόνες τους το βάρος του νοικοκυριού, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. Πώς μπορεί μια γυναίκα να πείσει το σύντροφο της να σηκωθεί από τον καναπέ; "Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλάμε για μια κατάσταση και να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε", συμβουλεύει η δρ. Χάρισον.
Το ύποπτο της έρευνας είναι ότι έγινε στη Σουηδία, όμως, όπως περιγράφεται στην ίδια την έρευνα, μη νομίζετε ότι στη χώρα εκείνη τα πράγματα είναι τόσο πολύ διαφορετικά από τη μεσογειακή Ελλάδα, καθώς οι περισσότερες Σουηδέζες έχουν ελάχιστη ή και καθόλου βοήθεια από τους συντρόφους τους. Το πιο ύποπτο είναι ότι η επικεφαλής της έρευνας είναι γυναίκα και ότι η λύση που προτείνει είναι το φεμινιστικό ιδανικό του "50-50". 
Εδώ που τα λέμε, πάντως, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν άνθρωπο, από το αίσθημα που βιώνει όταν ολοκληρώνει με επιτυχία μια δημιουργική απασχόληση. Κακά τα ψέματα, ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων είναι πιο δημιουργικό από το να χλαπακιάζουμε πίτσα και να καταβροχθίζουμε μπιρόνια ασύστολα μπροστά στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου