11 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΗΠΩΣ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ; ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ!


Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχή/Υπερκινητικότητα (γνωστή και ως ΔΕΠΥ ή ADHD) είναι μια από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ ( http://www.adhdhellas.org). Εκτιμάται ότι ένα 5-7% των παιδιών πάσχουν από ΔΕΠΥ, η οποία, ωστόσο, συναντάται και στους ενήλικες, με τη διαφορά ότι στους τελευταίους τα τρία βασικά της συμπτώματα (υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και ελλειμματική προσοχή) εμφανίζονται ελαφρώς παραλλαγμένα καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 2-5% των ενηλίκων.
Θεωρείς ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς; Νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου; Φλυαρείς ακατάπαυστα; Είσαι γενικά ανυπόμονος χαρακτήρας; Το τεστ που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην αμερικανική ιστοσελίδα Health.com και συντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας για τους ενήλικες που πάσχουν από ADHD. Είναι έξι απλές ερωτήσεις, που απευθύνονται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Απλά κράτησε το σκορ των πόντων που "συλλέγεις" απαντώντας σε καθεμιά ερώτηση.


1. Πόσο συχνά δυσκολεύεσαι να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη, όποτε εκτελείς μια δουλειά που απαιτεί οργάνωση;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4

2.  Όταν έχεις μια δουλειά που απαιτεί πολύ σκέψη, πόσο συχνά αποφεύγεις ή καθυστερείς να την ξεκινήσεις;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4

3. Πόσο συχνά σου αποσπά την προσοχή η δραστηριότητα ή ο θόρυβος γύρω σου;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4

4. Πόσο συχνά σηκώνεσαι από τη θέση σου σε μίτινγκ ή άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες πρέπει να κάθεσαι;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4

5. Πόσο συχνά αισθάνεσαι ανήσυχος/'η ή νευρικός/-ή;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4

6. Πόσο δυσκολεύεσαι να περιμένεις τη σειρά σου, όταν είσαι υποχρεωμένος/-η να περιμένεις σε μια ουρά;
Ποτέ: 0
Σπάνια: 1
Κάποιες φορές: 2
Συχνά: 3
Πολύ συχνά: 4


Αν αθροίζοντας τους αριθμούς που αντιστοιχούν στις απαντήσεις διαπιστώσεις ότι το σκορ υπερβαίνει τους 11 πόντους, ενδεχομένως να έχεις κάποια μορφή ΔΕΠΥ, οπότε καλό είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να διαγνώσει εάν όντως πάσχεις από ιαταραχή Ελλειμματικής Προσοχή και Υπερκινητικότητα. 
Στο κάτω κάτω δεν είναι κάποια τραγική κατάσταση ή κάτι που θα πρέπει να σε ρίξει ψυχολογικά. Πολλοί είναι οι διάσημοι που πάσχουν από την ίδια διαταραχή, με λαμπρότερο παράδειγμα τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ συλλογής μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου