27 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΓΑΜΟ; ΠΩΣ ΔΥΟ (ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!


Το ότι πολλές επιστημονικές έρευνες, που ασχολούνται με θέματα συμπεριφοράς, είναι αντιφατικές μεταξύ τους, είναι λίγο έως πολύ γνωστό. Μερικές φορές, όμως, τα συμπεράσματα βρίσκονται σε τόσο μεγάλη διάσταση μεταξύ τους, ώστε να μην μπορεί να βγει κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η έρευνα Σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Umeå, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους πιο τεμπέληδες. Εν τω μεταξύ, μία έρευνα Νορβηγών επιστημόνων ισχυρίζεται πως όταν οι άνδρες βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, αυξάνεται η πιθανότητα να καταλήξει ο γάμος σε διαζύγιο!
Σε ποσοτικό επίπεδο, η αναλογία διαζυγίων είναι αυξημένη κατά 50%, στους γάμους που και οι δυο βοηθούν στο συμμάζεμα του νοικοκυριού. Σύμφωνα με τον Τόμας Χάνσεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, "Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας άντρας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου".  Πώς εξηγείται αυτό το αποτέλεσμα; Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος άμεσος αιτιώδης σύνδεσμος, ωστόσο ο Χάνσεν το αποδίδει στο ότι τα σύγχρονα ζευγάρια είναι λιγότερο εξαρτημένα. 
"Ίσως κάποιες φορές είναι καλό να έχουμε καθαρούς ρόλους... και να μην μπερδεύετε ο ένας στα πόδια του άλλου.. Θα υπάρχουν λιγότεροι καυγάδες" υποστηρίζει ο Νορβηγός ερευνητής. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες που επωμίζονταν μόνες τους όλο το βάρος των δουλειών του σπιτιού δήλωσαν ότι αισθάνονταν περισσότερο ευτυχισμένες.
Προσπαθούν άραγε οι Νορβηγοί άντρες να εκδικηθούν τις γυναίκες; Μη βιάζεστε τόσο! Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αν και οι 7 στους 10 Νορβηγούς βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών, σε ότι αφορά τις δουλειές του σπιτιού ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς μόλις το 30% των ανδρών βοηθάει το νοικοκυριό. 
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Umeå παρακολούθησε από κοντά τις ζωές χιλίων ατόμων τα τελευταία 31 χρόνια, από το 1981 μέχρι σήμερα. Επικεφαλής εκείνης της ερευνητικής ομάδας ήταν μια γυναίκα, η Λίσα Χάρισον, ενώ τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν έδειξαν ότι οι άνδρες που δε συμμετείχαν στις δουλειές του σπιτιού είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως ανησυχία, προβλήματα συγκέντρωσης, νευρικότητα, άγχος, ακόμη και ταχυκαρδίες. Περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Τι να υποθέσουμε ύστερα απ' όλα αυτά; Ότι για να είναι πετυχημένος ένας γάμος, πρέπει οι άντρες να εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα; Ίσως να είναι κι αυτή μια εξήγηση - ή, πολύ απλά, στη Σκανδιναβία, παρά την αντίθετη εικόνα που έχουμε σχηματίσει εδώ στη Μεσόγειο, μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των δύο φύλων, που έχει αποκτήσει και επιστημονικό υπόβαθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου