27 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Μόνο δράματα και ταινίες δράσης περιλαμβάνει το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας. Ο Ρόμπερτ Πάτινσον ζει σε μια μελλοντική Νέα Υόρκη στην ταινία "Cosmopolis", ο Τζόζεφ Λεβίτ και ο Μπρους Γουίλις αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στην ταινία "Looper", ενώ για τους λάτρεις του ευρωπαϊκού σινεμά οι επιλογές είναι αρκετές: η ελληνοτουρκική παραγωγή "Αξέχαστη πόλη" που αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, το γαλλικό φιλμ "Η αδελφή μου κι εγώ" και η τελευταία ταινία των αδελφών Ταβιάνι "Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει".


Cosmopolis (δράμα, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: David Cronenberg / Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Samantha morton, Juliette Binoche
Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, στο άμεσο μέλλον: ο Έρικ Πάρκερ, ένας 28χρονος οικονομολόγος που ονειρεύεται να ζήσει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό του μέλλοντος, βλέπει μια σκιά να ρίχνει το πέπλο της πάνω από τον γαλαξία της Γουόλ Στριτ, του οποίου είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Καθώς διασχίζει με το αμάξι του το Μανχάταν για να πάει να κουρευτεί στο παλιό κουρείο του πατέρα του, τα μάτια του παραμένουν κολλημένα στην ισοτιμία του Γεν: ανεβαίνει επικίνδυνα, παρά τις προσδοκίες όλων, καταστρέφοντας τις επενδύσεις του Έρικ. Κάθε λεπτό που περνά, ο Έρικ βλέπει την αυτοκρατορία του να ξεγλιστρά από τα χέρια του. Στο μεταξύ, άγριες διαμάχες ξεσπούν στους δρόμους της πόλης. Έντρομος καθώς βλέπει την απειλή του πραγματικού κόσμου να διαλύει το πλασματικό σύννεφο στο οποίο ζούσε, κατά τη διάρκεια της 24ωρης οδύσσειάς του, θα νιώσει την παράνοια να κλιμακώνεται. Ο Πάρκερ αρχίζει να ενώνει μεταξύ τους τα κομμάτια του παζλ που τον οδηγούν στην αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού: της επικείμενης δολοφονίας του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.8/10 (από 8.319 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6/10 (κριτικοί), 2.9/5 (από 11.548 χρήστες)
Roger Ebert:: 2/4
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: 4.5/10

Looper: Αντιμέτωποι με το χρόνο (επιστημονικής φαντασίας, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Rian Johnson / Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, 
Υπόθεση: Σε μια εγκληματική κοινωνία του μέλλοντος, ο Τζο είναι ένας Looper, ένας επαγγελματίας δολοφόνος που δουλεύει για τη Μαφία. Τα θύματά του είναι πράκτορες από το μέλλον, που στέλνονται στο παρελθόν μέσω μιας χρονομηχανής – και ο Τζο φροντίζει να μη γλιτώσει κανείς. Είναι ο καλύτερος στο είδος του, η μαφία τον πληρώνει καλά, ζει μια ωραία ζωή. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι ο επόμενος στόχος είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο Τζο δεν καταφέρνει να πατήσει τη σκανδάλη...
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.6/10 (από 2.267 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.2/10 (κριτικοί)
Roger Ebert:: 3.5/4
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: 8.5/10


Η Αξέχαστη Πόλη -  Do Not Forget Me, Istanbul (δράμα, Τουρκία/Ελλάδα)
Υπόθεση: Ένας επιφυλακτικός έμπορος από τη Θεσσαλονίκη, ένα δυστυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι, ένα ερωτευμένο ζευγάρι με πολλές διαφορές, μια Βόσνια νεαρή ηθοποιός, μια ξεριζωμένη ηλικιωμένη γυναίκα από την Παλαιστίνη, ένας μουσικός με υπαρξιακές αναζητήσεις κι ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του πληθωρικού πορτρέτου της Κωνσταντινούπολης που καταφέρνει να αποτυπώσει την πολυπολιτισμικότητα και την οικουμενική διάσταση της Αξέχαστης Πόλης.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.9/10 (από 32 χρήστες)
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
myfilm.gr: 6/10


Η αδελφή μου κι εγώ - L' enfant d'en haut (δράμα, Γαλλία/Σουηδία)
Σκηνοθεσία: Ursula Meier / Πρωταγωνιστούν: Kacey Mottet Klein, Lea Seydoux
Υπόθεση: Ένα πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο στην Ελβετία. Ο 12χρονος Σάιμον ζει στη βιομηχανική περιοχή λίγο πιο κάτω, μαζί με την άνεργη αδερφή του. Κάθε μέρα ανεβαίνει με το λιφτ, και κλέβει πράγματα από τους πλούσιους τουρίστες για να τα πουλήσει στα παιδιά στην πόλη του. Όταν θα συνεργαστεί με έναν μικροαπατεώνα εποχιακό υπάλληλο, ο Σάιμον θα ξεφύγει από τα όρια του, και θα επηρεάσει βαθιά τη σχέση του με την αδερφή του. Όταν και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αλήθεια που προσπαθούσαν να αποφύγουν, ο Σάιμον θα αναζητήσει καταφύγιο ψηλά.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.0/10 (από 419 χρήστες)
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
myfilm.gr: 6.5/10


Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει - Cesare Deve Morire (δράμα, Ιταλία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Paolo & Vittorio Taviani / Πρωταγωνιστούν: Salvatore Striano, Giovanni Arcuri
Υπόθεση: Η κάμερα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι εισχωρεί στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει τις οντισιόν, τις συζητήσεις και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών. Το θέατρο βρίσκεται στη φυλακή Ρεμπίμπια, στη Ρώμη. Η παράσταση “Ιούλιος Καίσαρας” του Γουίλιαμ Σαίξπηρ έχει μόλις τελειώσει εν μέσω ενθουσιασμού και επιδοκιμασιών. Τα φώτα σβήνουν και οι ηθοποιοί είναι και πάλι φυλακισμένοι, επιστρέφοντας στα κελιά τους.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.4/10 (από 560 χρήστες)
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 8/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
myfilm.gr: 8/10

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου