25 Οκτωβρίου 2012

Αποδεκτή η "σεξουαλική δραστηριότητα" για τα παιδιά 11 ετών, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στην Αυστραλία μία επίσημη κυβερνητική έκθεση που αξιολογεί τη σεξουαλική δραστηριότητα των παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών (προ-εφηβεία) ως φυσιολογική. Συγκεκριμένα, το Αυστραλιανό Κέντρο για τη Σεξουαλική Επίθεση, εξέδωσε μια μελέτη για το λεπτό ζήτημα της ενδο-οικογενειακής βίας.  Παράλληλα, εξέδωσε και μια λίστα με τις "σωστές" και "λάθος" συμπεριφορές των ανηλίκων σε διάφορες ηλικίες.
Στη λίστα αυτή, η "σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο άτομο" χαρακτηρίζεται ως "αναπτυξιακά κατάλληλη" για τα παιδιά 11 και 12 ετών - προφανώς με άλλα παιδιά της ηλικία τους. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι ακόμη κι αν η δραστηριότητα αυτή αφορά άτομα του ίδιου φύλου δε συνιστά απαραίτητα ένδειξη ομοφυλοφιλίας. Όμως το πρόβλημα δεν ήταν αυτό. Τι ακριβώς εννοείται με τον όρο "σεξουαλική δραστηριότητα; Είναι φυσιολογικό για ένα εντεκάχρονο παιδί να έχει ενεργή σεξουαλική παιδί από τόσο μικρή ηλικία;
Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών, όπου υπάγεται το Κέντρο για τη Σεξουαλική Επίθεση, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διευκρινίζοντας ότι ο όρος "σεξουαλική δραστηριότητα" δεν περιλαμβάνει το "διεισδυτικό σεξ", όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ντάριλ Χίγκινς. "Οποιοσδήποτε έχει κάνει έρευνα σ' αυτόν τον τομέα, γνωρίζει ότι περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα πραγμάτων, όπως τα φιλιά και το φλερτ", ανέφερε συγκεκριμένα.
Αναμφίβολα τα λεγόμενα του κ. Χίγκινς αντανακλούν την πραγματική πρόθεση του ερευνητικού κέντρου, όμως η χρήση της συγκεκριμένης έκφρασης ήταν τουλάχιστον ατυχής. Ο σύλλογος προστασίας παιδιών Bravehearts χαρακτήρισε τον όρο "σεξουαλική δραστηριότητα" ως παραπλανητικό και ζητά να διευκρινιστεί πιο ξεκάθαρα ποιο είναι το περιεχόμενο του, ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις. 
Όσον αφορά τα "πρέπει" και "δεν πρέπει", δηλαδή τι είναι "αναπτυξιακά κατάλληλο" και τι όχι, το ερευνητικό κέντρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας κατέληξε στους παρακάτω πίνακες,

ΑΠΟΔΕΚΤΑ
0-5 ετών: Διερευνητικό άγγιγμα. Να κοιτούν τα παιδιά τον εαυτό τους και άλλους.
6-10: Να παίζουν παιχνίδια όπως "ο γιατρός". Να λένε βρώμικα αστεία και να χρησιμοποιούν κακές λέξεις. Να δείχνουν ενδιαφέρον για τις αλλαγές στο σώμα τους.
11-12: Αυνανισμός. Σεξουαλική δραστηριότητα με συνομήλικο. Η σεξουαλική δραστηριότητα με το ίδιο φύλο.... δε θεωρείται ένδειξη ομοφυλοφιλίας

ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ
0-5 ετών: Επίμονη ενασχόληση με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Μίμηση της σεξουαλικής δραστηριότητας των ενηλίκων. Οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτοτραυματισμό ή εξαναγκασμό, απειλές, μυστικότητα, βία και επιθετικότητα.
6-10: Σεξουαλική διείσδυση, φιλιά στα γεννητικά όργανα, στοματική ή προσομοιωμένη συνουσία
11-12: Κάθε σεξουαλική δραστηριότητα με μικρότερο παιδί
13-18: Καταναγκαστικός αυνανισμός, προσπάθεια να αγγίξουν ή να εκθέσουν τα γεννητικά όργανα του άλλου, σεξουαλική επαφή με ζώα και με μικρότερα παιδιά, η υποβάθμιση του εαυτού του ή των άλλων χρησιμοποιώντας θέματα σχετικά με το σεξ, η συνεχής ενασχόληση με το σεξ και την πορνογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου