16 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 16 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012.
Γεννηθήκατε σαν σήμερα και διαπιστώνετε ότι έχετε συγγραφικές τάσεις; Χμμ.. κάτι έχει η ημέρα, μιας και σαν σήμερα γεννήθηκαν σπουδαίου άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ το 1854, ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο'Νιλ (το 1888), που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1935, και ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας που επίσης βραβεύθηκε με Νόμπελ (το 1997) και ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1927. 
Επίσης, τα γενέθλια τους γιορτάζουν η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη (γενν. το 1956), ο Αμερικανός ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς (γενν. το 1958), αλλά και η "Συγγραφέας Ντεντέκτιβ" της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς των 80s Άντζελα Λάνσμπουρι, που γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1925.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται το Ghatasthapana, μια ινδουιστική γιορτή. Τη σημερινή ημέρα, ένα δοχείο (το kalash), που συμβολίζει τη θεά Durga, τοποθετείται στο δωμάτιο της προσευχής. Μέσα στο δοχείο οι πιστοί βάζουν αγιασμένο νερό και το καλύπτουν με κοπριά αγελάδας, στην οποία έχουν φυτέψει διάφορους σπόρους. Παράλληλα, γύρω από το kalash οι πιστοί ρίχνουν άμμο που μάζεψαν προηγουμένως από τις όχθες των ποταμών ρίχνοντας σπόρους κριθαριού και σουσαμιού, ενώ ένας ιερέας ψάλλει μία προσευχή (μάντρα) προς τη θεά Durga για να ευλογήσει το kalash. Το φυτό που θα μεγαλώσει στο kalash μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ονομάζεται Jamara. Καθ' όλη τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών, στο δωμάτιο της προσευχής είναι αναμμένη μια λάμπα από σησαμέλαιο. Ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας διαβάζει ένα κεφάλαιο της μάντρας Chandi κάθε πρωί και απόγευμα επί δέκα ημέρες ντυμένος σ' ένα λευκό παραδοσιακό ρούχο, ενώ στο δωμάτιο της προσευχής απαγορεύεται η είσοδος στις ανύπαντρες γυναίκες, στα αγόρια και σε όσους δεν είναι μέλη της οικογένειας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά σήμερα είναι η αποκαλούμενη "Ημέρα του Εργοδότη" (Boss's Day), κατά την οποία οι εργαζόμενοι ευχαριστούν τους εργοδότες τους γιατί είναι καλοί, δίκαιοι κλπ. Το αν όλοι οι εργοδότες αξίζουν τέτοιες ευχαριστίες, είναι ένα άλλο θέμα...
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τιμώντας την επέτειο από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας σαν σήμερα το 1945. Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι: "Γεωργικού συνεταιρισμοί - κλειδί για τη σίτιση του κόσμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου