26 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 26 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012.
Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τη Θεσσαλονίκη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό και την άνευ όρων παράδοση των Οθωμανών αξιωματούχων, μια ημέρα ούτως ή άλλως συμβολική για την πόλη, καθώς γιορτάζει ο προστάτης της, ο άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης.
Η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρώτη κυρία της χώρας, έχει γενέθλια και γίνεται 65 ετών. Σαν σήμερα το 1959, γεννήθηκε ο νυν πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ενώ το 1978 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
Από τον καλλιτεχνικό χώρο, γενέθλια έχει σήμερα ο ηθοποιός Ντίλαν ΜακΝτέρμοντ, γνωστός κυρίως από την τηλεοπτική σειρά "American Horror Story", ο οποίος γεννήθηκε το 1951, και ο Νεοζηλαδός τραγουδιστής της κάντρι Κιθ Ουρμπάν, στη χώρα μας γνωστός ως ο δεύτερος σύζυγος της ηθοποιού Νικόλ Κίντμαν, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1967.
Στην Αυστρία γιορτάζεται ως εθνική εορτή η επέτειος από τη Διακήρυξη Ουδετερότητας της χώρας στις 26 Οκτωβρίου 1955. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να ρίχνει τη σκιά του πάνω από την Ευρώπη, η ουδετερότητα της Αυστρίας ήταν μια συμβιβαστική λύση, που συμφωνήθηκε κατ' αρχήν με τη Συνθήκη της Αυστριακής Ανεξαρτησίας της 15ης Μαΐου του ίδιου έτους και έθετε τέρμα στην δεκαετή κατοχή της χώρας από στρατιωτικές δυνάμεις των Συμμάχων (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία και ΕΣΣΔ).
Στο μικρό νησιωτικό κράτος Ναούρου, που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, γιορτάζεται η Ημέρα Εκπλήρωσης (Angam Day), η οποία υπενθυμίζει στους κατοίκους τις περιόδους εκείνες στην ιστορία του κράτους τους, όταν ο πληθυσμός είχε μειωθεί τόσο πολύ, ώστε κινδύνευε να εξαφανιστεί τελείως. Σήμερα, το Ναούρου έχει πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκων.
Οι μουσουλμάνοι όλου του πλανήτη γιορτάζουν σήμερα τη Γιορτή των Θυσιών (Ιντ Αλ-Αντχά στα αραβικά ή Κουρμπάν Μπαιράμ στα τούρκικα). Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, ο Θεός είχε ζητήσει από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον πρωτότοκο γιο του Ισμαήλ, τον οποίο είχε αποκτήσει με την Χαγκάρ, την υπηρέτρια της γυναίκας του Σάρας. Αυτό συνέβη όταν το Ισμαήλ ήταν 13 ετών. Πολλά χρόνια νωρίτερα, και πάλι κατόπιν εντολής του Θεού, ο Αβραάμ είχε εγκαταλείψει τη Χαγκάρ με τον Ισμαήλ στην περιοχή όπου βρίσκεται χτισμένη η πόλη της Μέκκας. Φυσικά, η θυσία δεν ολοκληρώθηκε, αλλά αποτελούσε ένα τεστ του Θεού προς τον Αβραάμ και, όπως αντίστοιχα διηγείται η Παλαιά Διαθήκη την ιστορία με τον Ισαάκ, αντί του Ισμαήλ θυσιάστηκε ένα πρόβατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου