28 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 28 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012.
Στη χώρα μας γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο του "ΟΧΙ", την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου που ισοδυναμούσε με εκχώρηση της κυριαρχίας της χώρας στα ιταλικά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα  ήταν η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, που οδήγησε στην επονομαζόμενη "εποποιία του '40", χάρη στις επιτυχίες του ελληνικού στρατού. 
Χρειάστηκε να εξαπολυθεί γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941 προκειμένου υποταχθεί η χώρα στις ξένες δυνάμεις, ενώ η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε τρεις ζώνες κατοχής: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική. Ωστόσο, η σημασία του ελληνικού αγώνα εκτιμάται ως καθοριστική για την έκβαση του Β' παγκοσμίου πολέμου συνολικά, καθώς φαίνεται ότι καθυστέρησε την υλοποίηση των σχεδίων του Χίτλερ για εκδήλωση γερμανικής επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940, τη μέρα που ξεσπούσε ο πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, γεννήθηκε στην Πάτρα η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου. Το 1966 γεννήθηκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ το 1971 γεννήθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής και αργυρός Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών, Λεωνίδας Σαμπάνης.
Από το διεθνή χώρο, τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα ο Ιταλός τραγουδιστής Έρος Ραματζότι, ο οποίος γίνεται 49 ετών, αλλά και η ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς, 45 ετών Στις 28 Οκτωβρίου 1955 γεννήθηκε ο πολυεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς κι ένα χρόνο αργότερα ο νυν πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Στην Τσεχία γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου τσεχοσλοβακικού κράτους σαν σήμερα το 1918, λίγο πριν την επίσημη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τη ν οριστική διάλυση της αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας. 
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων, σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου