15 Οκτωβρίου 2012

Ποιος είναι ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ;


Λίγοι άνθρωποι θα τολμούσαν έστω και να σκεφτούν πώς θα ήταν να πηδήξουν από ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να τους πιάσει ίλιγγος και μόνο στην ιδέα. Ο 43χρονος Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, όχι απλά το σκέφτηκε, αλλά το έκανε πράξη γράφοντας τη δική του σελίδα στο βιβλίο των προκλήσεων που κατάφερε να υπερνικήσει ο άνθρωπος. 
Ο Μπαουμγκάρτνερ ανέβηκε με ειδική κάψουλα σε υψόμετρο 39.068 μέτρων, στο δεύτερο από τα πέντε στρώματα της ατμόσφαιρας (τροπόσφαιρα, στρατόσφαιρα, μεσόσφαιρα, θερμόσφαιρα και εξώσφαιρα), από όπου και επιχείρησε το παράτολμο άλμα μέχρι την επιφάνεια της γης, διάρκειας μόλις 4 λεπτών και 19 δευτερολέπτων, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Αμερικανού πιλότου Τζόζεφ Κίτινγκερ, ο οποίος πήδηξε από υψόμετρο 31.300 μέτρων στις 16 Αυγούστου 1960. Παράλληλα, όμως, έσπασε και το φράγμα του ήχου, καθώς η ταχύτητα της ελεύθερης πτώσης του έφτασε τα 1342 χιλιόμετρα την ώρα, την ώρα που η ταχύτητα του ήχου φτάνει μόλις τα 690 χλμ. ανά ώρα.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην αμερικανική ιστοσελίδα thedailybeast.com πέντε μέρες πριν το ριψοκίνδυνο εγχείρημα του, ο Μπαουμγκάρτνερ αποκάλυψε ότι από μικρός θαύμαζε τους αστροναύτες και τους πιλότους - πώς αλλιώς θα ονειρευόταν να βρεθεί σ' ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο, πιο ψηλά ακόμη κι από τα πουλιά; "Πάντα βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου η ιδέα να δοκιμάσω να σπάσω αυτά τα παλιά ρεκόρ (του Κέτινγκερ) και να συνεισφέρω στην έρευνα του αεροδιαστήματος".
Ο πατέρας του, Φέλιξ ο μεγαλύτερος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο γιος του ζούσε από παιδί ακόμα στα όρια των πραγμάτων: "Είτε πάνω σ' ένα ποδήλατο ΒΜΧ είτε οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα, ο Φέλιξ πάντα άγγιζε το όριο με τρελά ακροβατικά". Αρχικά είχε επιλέξει να καταταχθεί για πέντε χρόνια στον αυστριακό στρατό, όμως τον έδιωξαν, επειδή δεν ήθελε να υπακούει σε "ανόητες διαταγές", οπότε ασχολήθηκε με το μποξ. Αργότερα έβγαζε τα προς το ζην επισκευάζοντας μοτοσικλέτες, μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί με το παιδικό του όνειρο. "Πάντοτε ήθελα να δω τον κόσμο από ψηλά" ανέφερε σε συνεντεύξεις του.
Ανάμεσα στα ουκ ολίγα παράτολμα άλματα του κατά το παρελθόν, ο ίδιος ο Μπαουμγκάρτνερ ξεχωρίζει το άλμα του από το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου "το θέαμα ήταν τόσο εντυπωσιακό", καθώς και το άλμα του στο σπήλαιο Mamet στην Κροατία, όπου βούτηξε σε βάθος 623 ποδιών μέσα στο σκοτάδι. Πάντως, το "πιο περίπλοκο και τεχνικά πιο απαιτητικό" από όλα τα κατορθώματα του μέχρι το χτεσινό ήταν η διέλευση της Μάγχης με ελεύθερη πτώση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό φτερό κατασκευασμένο από άνθρακα.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την προσγείωση του στο Νιου Μέξικο, ο Μπαουμγκάρτνερ ανέφερε ότι ήταν "δυσκολότερο απ' ότι περίμενα. Πιστέψτε με, όταν στέκεσαι εκεί στην κορυφή του κόσμου, γίνεσαι τόσο ταπεινός. Δεν έχει πλέον να κάνει με το σπάσιμο των ρεκόρ. Δεν έχει να κάνει με τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων. Θέλεις μόνο να γυρίσεις στο σπίτι σου".
Τώρα πλέον ο Μπαουμγκάρτνερ ετοιμάζεται να κάνει ένα άλλου τύπου άλμα στα προσωπικά του, αφού προτίθεται να εγκαταλείψει σύντομα την εργένικη ζωή και να παντρευτεί τη μνηστή του, το όνομα της οποίας είναι Νικόλ. Η πρόταση γάμου έγινε εχθές, αμέσως μετά τη βουτιά-ρεκόρ, μια πρόταση που χρειάστηκε ν' αναβληθεί δύο φορές, όσες φορές αναβλήθηκε λόγω αντίξοων συνθηκών και η βουτιά του από τα 39.000 χιλιόμετρα. Για τον Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου