21 Οκτωβρίου 2012

Τα πιο απίθανα μέρη στα οποία "εμφανίστηκαν" οι εικόνες της Παναγίας και του Ιησού.


Αρκετά συχνά ακούμε για ανθρώπους που βλέπουν εικόνες του Ιησού ή της Παναγίας στα πιο απίθανα μέρη: από τον κορμό ενός δέντρου μέχρι σ' ένα ψημένο τοστ. Σπάνια η επίσημη εκκλησία έχει ενστερνιστεί ως "θαύματα" τέτοιες εμφανίσεις, οι οποίες συχνά μεγεθύνονται στο μυαλό των πιστών. Στο κάτω-κάτω, όποιος θέλει να πιστέψει, όποιος νιώθει την ανάγκη να δει μπροστά στα μάτια του να συντελείται κάποιο θαύμα οποιασδήποτε μορφής, δύσκολα θα πειστεί ότι έκανε λάθος. Με αφορμή ένα πρόσφατο κρούσμα στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο Ιησούς ή η Παναγία "εμφανίστηκαν" στα πιο απίθανα μέρη.

Πριν λίγες ημέρες, ο Άλεξ Λίβα εργαζόταν, όπως κάθε μέρα, σε πλυντήριο αυτοκινήτων στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, όταν είδε, όπως ισχυρίζεται, φώτα ν' αναβοσβήνουν κι ένα σύννεφο καπνού να καλύπτει το κεντρικό κτίριο της επιχείρησης, όπου απασχολείται. Όταν πλησίασε, ο καπνός εξαφανίστηκε, ενώ σ' ένα παράθυρο εμφανίστηκε ένα σχέδιο, που ο ίδιος το ερμήνευσε ως την εικόνα της Παναγίας που κρατάει στην αγκαλιά της τον μικρό Ιησού. Αφού πρόλαβε να τραβήξει μία φωτογραφία, η μηχανή του έπεσε, ενώ μέχρι να προλάβει να τη μαζέψει, το σχέδιο είχε εξαφανιστεί. 


Τον περασμένο Ιούλιο, και πάλι στο Νιου Τζέρσεϊ, αρκετοί πίστεψαν ότι η εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε στην εγκοπή ενός δέντρου, με αποτέλεσμα να συρρέει πλήθος πιστών για να δουν την εικόνα από κοντά και ν' αφήσουν λουλούδια ή ν' ανάψουν ένα κεράκι, παρόλο που η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία απέρριψε επισήμως το ενδεχόμενο να πρόκειται για θαύμα.


To 1994, η Diana Duyser από τη Φλόριντα ετοιμαζόταν ν' απολαύσει το τοστ που μόλις είχε ετοιμάσει. Με το που δάγκωσε την πρώτη μπουκιά, είδε μια γυναίκα ζωγραφισμένη στο τοστ που έτρωγε εκείνη την ώρα. Όπως ισχυρίζεται, ήταν η μορφή της Παναγίας. Το έβαλε στην άκρη και το κράτησε για 10 ολόκληρα χρόνια, χωρίς εν τω μεταξύ το τοστ να μουχλιάσει ή να χαλάσει. Μάλιστα, η ίδια ισχυρίζεται ότι της έφερε καλοτυχία, αφού κέρδισε 70.000 δολάρια παίζοντας σ' ένα καζίνο της περιοχής. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2004, η γυναίκα το έβγαλε σε δημοπρασία μέσω eBayμε αρχική τιμή εκκίνησης τα 3.000 δολάρια. Τελικά, αυτό πουλήθηκε προς 28.000 δολάρια, ενώ έκτοτε η τύχη του τοστ αγνοείται.


Εν τω μεταξύ, όταν ο Fred Whan από το Οντάριο άκουσε την ιστορία της γυναίκας από της Φλόριντα, έσπευσε να δείξει ένα δικό του "θαυματουργό" τοστ, στο οποίο υποστηρίζει ότι απεικονίζεται το πρόσωπο του Ιησού. Το περί ου ο λόγος τοστ ψήθηκε το 2003 και έκτοτε διατηρείται στο ψυγείο για να μη χαλάσει.


Εν τω μεταξύ, το 2002, στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας, κάποιος ανακάλυψε την εικόνα του Ιησού σ' ένα τσαπάτι, που είναι ένα είδος τοπικής τηγανίτας. Το έδεσμα εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα 


Τον περασμένο Αύγουστο, ένας κάτοικος του Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία εντόπισε το πρόσωπο του Ιησού στον κορμό ενός φρεσκοκομμένου δέντρου στο νεκροταφείο της πόλης. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν πρωτοβουλία για να μην απομακρυνθεί ο κορμός από το κοιμητήριο, αν και η εκκλησία κράτησε αρνητική στάση στο "θαύμα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου