22 Οκτωβρίου 2012

Η υπόθεση εξαφάνισης της Νάταλι Χόλογουεϊ που συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Νάταλι Χόλογουεϊ, η τύχη της οποίας αγνοείται εδώ και 7,5 χρόνια.

Η Νάταλι Χόλογουεϊ γεννήθηκε στο Κλίντον του Μισισίπι στις 21 Οκτωβρίου 1986. Αν ζούσε - αν ζει - σήμερα θα γινόταν 26 ετών. Όμως, η τύχη της αγνοείται. Το Μάιο του 2005, η εξαφάνιση της 18χρονη Νάταλι συγκλόνισε την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έγινε υπό πολύ περίεργες συνθήκες σ' ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Καραϊβικής. Η υπόθεση απέκτησε στην πορεία σαπουνοπερικές διαστάσεις, αποτέλεσε αγαπημένη τροφή των ΜΜΕ σε δύο τουλάχιστον χώρες, ενώ ο κύριος ύποπτος ονόματι Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, αρνείται κάθε εμπλοκή, αν και τελικά βρέθηκε στη φυλακή για μια δολοφονία που θυμίζει σε πολλά την υπόθεση της νεαρής Αμερικανίδας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 24 Μαΐου 2005, η Νάταλι Χόλογουεϊ αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Μάουντεν Μπρουκ στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Μία μέρα αργότερα, 130 μαθητές του σχολείου που αποφοίτησαν εκείνη τη χρονιά, αναχώρησαν μαζί με συνοδούς για την Αρούμπα, ένα νησί της Καραϊβικής, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Βενεζουέλας, που διοικητικά αποτελεί ολλανδικό έδαφος. Μεταξύ των μαθητών ήταν και η Νάταλι.
Στις 30 Μαΐου, την τελευταία ημέρα της εκδρομής, η Νάταλι δεν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο. Τα ίχνη της είχαν χαθεί από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, γύρω στις 1.30 το πρωί, όταν κάποιοι την είδαν να επιβιβάζεται σ' ένα αυτοκίνητο και να φεύγει από ένα κλαμπ του Oranjestad, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία αγόρια, δύο αδέρφια με καταγωγή από το Σουρινάμ και ο Ολλανδός υπήκοος Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, που ήταν και ο οδηγός του αυτοκινήτου.
Από την πρώτη στιγμή, η υπόθεση της νεαρής κοπέλας που εξαφανίστηκε την τελευταία μέρα μια σχολικής εκδρομής λίγες ημέρες μετά την αποφοίτηση της, προκάλεσε αίσθηση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Αρούμπα. Οι γονείς της Νάταλι πίεσαν από την πρώτη στιγμή την αστυνομία του νησιού, την οποία αργότερα θα κατήγγειλαν για ολιγωρία τις κρίσιμες πρώτες μέρες από την εξαφάνιση, ενώ η υπόθεση απασχόλησε τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τρεις νεαροί που εθεάθησαν για τελευταία φορά μαζί με τη 18χρονη κοπέλα, ο βαν ντερ Σλουτ και οι δύο φίλοι του, συνελήφθησαν λίγες μέρες αργότερα από τις αρχές της Αρούμπα, όμως δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Αρχικά, ο βαν ντερ Σλουτ αρνήθηκε ότι γνώριζε καν τη Νάταλι Χόλογουέϊ, για ν΄ αλλάξει γρήγορα την κατάθεση του ισχυριζόμενος ότι αυτός και οι φίλοι του άφησαν την κοπέλα έξω από το ξενοδοχείο της γύρω στις 2 το πρωί και ότι εκεί την παρέλαβε κάποιος σκουρόχρωμος άνδρας, που ήταν ντυμένος όπως οι φύλακες.
Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ (στο κέντρο) και οι αδελφοί Καλπόε,  που θεωρήθηκαν εξ αρχής ύποπτοι στην υπόθεση εξαφάνισης της Νάταλι Χόλογουεϊ.

Δύο πρώην φύλακες του ξενοδοχείου Αλέγκρο όντως ανακρίθηκαν τις επόμενες ημέρες, όμως δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο. Άλλωστε, οι κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου δεν έδειξαν το παραμικρό ίχνος της Νάταλι εκείνη την κρίσιμη νύχτα. Τα αδέρφια Καλπόε και ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ οδηγήθηκαν αρκετές φορές ενώπιον των ανακριτικών αρχών το καλοκαίρι του 2005, όμως ουδέποτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Το Σεπτέμβριο του 2005, ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ επέστρεψε στην Ολλανδία για να σπουδάσει Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών HAN. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να εστιάζουν στο πρόσωπο του, μια δημοσιότητα που και εκείνος την επεδίωξε εν μέρει δίνοντας απανωτές συνεντεύξεις σε αμερικανικά και ολλανδικά μέσα.
Αν μπορεί να παρατηρήσει κανείς κάτι από τις απανωτές συνεντεύξεις του Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, αυτό είναι οι συνεχείς αντιφάσεις του, καθώς η μία αναιρούσε την άλλη και όλες μαζί την αρχική κατάθεση του στην αστυνομία της Αρούμπα. Ήδη το Σεπτέμβριο του 2005 παραδέχτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι είχε συνεννοηθεί με τους φίλους του να πούνε ψέματα στις αρχές. Υποστήριξε ότι ουδέποτε πήγαν τη Νάταλι στο ξενοδοχείο της, αλλά την άφησαν σε μια παραλία, επειδή εκείνη τους το είχε ζητήσει.
Παράλληλα,  ο νεαρός άντρας έγραψε ακόμα και βιβλίο σχετικά με τη δική του ιστορία για την υπόθεση της εξαφάνισης της Νάταλι Χόλογουεϊ, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στην ολλανδική γλώσσα τον Απρίλιο του 2007. Ο τίτλος του ήταν "De zaak Natalee Holloway: mijn eigen verhaal over haar verdwijning op Aruba" ("Υπόθεση Νάταλι Χόλογουεϊ: Η δική μου ιστορία για την εξαφάνιση της στην Αρούμπα").
Το βιβλίο δεν προχωρούσε σε κάποια σημαντική αποκάλυψη, ενώ έκανε εκτενή στη γνωριμία του με τη Νάταλι στο μπαρ, όπου την είδαν οι συμμαθητές της για τελευταία φορά. Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ παραδεχόταν εκ νέου ότι είπε ψέματα στις αρχές, ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς της εξαφανησθείσας κοπέλας, ενώ έγραψε ότι εύχεται "κάθε μέρα να βρεθεί η Νάταλι". Όπως έγραφε χαρακτηριστικά, "δεν είμαι άγγελος, δεν έκανα τίποτε παράνομο και σίγουρα δεν είμαι δολοφόνος... είχα την ατυχία να βρεθώ στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα και να πάρω τη λάθος απόφαση".
Συμπτωματικά, λίγες εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία της Αρούμπα θα άνοιγε και πάλι την υπόθεση, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση της Νάταλι, εκδίδοντας ένταλμα έρευνας στο σπίτι της οικογένειας βαν ντερ Σλουτ στο νησί. Ποτέ δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς έψαχναν οι αστυνομικοί ή αν εντόπισαν κάποιο στοιχείο, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2007, ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ και τα αδέρφια Καλπόε συνελήφθησαν με την κατηγορία της "υποψίας για εμπλοκή σε δολοφονία από πρόθεση και σε πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών, που κατέληξαν στο θάνατο της Νάταλι Χόλογουεϊ". Ωστόσο, ύστερα από λίγες ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αρούμπα, και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2008, το ολλανδικό τοκ σόου "Pauw & Witteman" αποκάλυπτε ένα βίντεο που γυρίστηκε με κρυφή κάμερα και έδειχνε τον Γιόραν βαν ντερ Σλουτ να καπνίζει μαριχουάνα και να ομολογεί ότι ήταν παρών στο θάνατο της Νάταλι Χόλογουεϊ, ότι η κοπέλα υπέστη σοκ την ώρα που οι δυο τους έκαναν σεξ στην παραλία, ότι ο ίδιος προσπάθησε να την επαναφέρει στη ζωή χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να καλέσει έναν φίλο του και να πετάξουν το πτώμα της κοπέλας στα ανοιχτά της θάλασσας. Το βίντεο τράβηξε ένας ρεπόρτερ της εκπομπής, που προσποιήθηκε τον φίλο του Γιόραν, ενώ η εκπομπή σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης και αποτελεί μέχρι σήμερα το δημοφιλέστερο πρόγραμμα (πλην των κορυφαίων αθλητικών γεγονότων) στην ιστορία της ολλανδικής τηλεόρασης.
Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε για ακόμη μία φορά, όμως δεν υπήρχε κάποια σαφής, απτή ένδειξη για την απαγγελία κατηγοριών. Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ νοσηλεύτηκε για λίγο σε ψυχιατρική κλινική, όμως γρήγορα αναχώρησε για την Ταϊλάνδη. Το Νοέμβριο του 2008, το ίδιο τηλεοπτικό τοκ σόου αποκάλυψε την εμπλοκή του Γιόραν σε παράνομο κύκλωμα σεξ τράφικινγκ μεταφέροντας γυναίκες από την Ταϊλάνδη στην Ολλανδία. Την ίδια περίοδο, ο νεαρός άντρας έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, όπου ισχυριζόταν ότι πούλησε τη Νάταλι Χόλογουεϊ σ' ένα κύκλωμα πορνείας στη Βενεζουέλα, ενώ στην υπόθεση εμπλεκόταν και ο πατέρας του. αν και αργότερα αναίρεσε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς του.
Έκτοτε τα ίχνη του εξαφανίστηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 2009, όταν εντοπίστηκε στο Μακάο, όπου συμμετείχε σ' ένα διεθνές τουρνουά πόκερ. Μάλιστα, είχε κερδίσει περίπου 12.000 δολάρια. Μετά το θάνατο του πατέρα του το Φεβρουάριο του 2010, πούλησε το εστιατόριο που διατηρούσε στην Ταϊλάνδη και επέστρεψε στην Αρούμπα. Στα τέλη Μαρτίου, ο νομικός εκπρόσωπος της μητέρας της αγνοούμενης κοπέλας ισχυρίστηκε ότι ο βαν ντερ Σλουτ επικοινώνησε μαζί του ζητώντας χρήματα για να του υποδείξει το σημείο όπου βρίσκεται θαμμένο το πτώμα της Νάταλι. Συγκεκριμένα, του ανέφερε ότι το πτώμα βρισκόταν στα θεμέλια ενός σπιτιού. Επρόκειτο για απάτη, όμως ο Γιόραν πρόλαβε ήδη να πάρει τα χρήματα που του υποσχέθηκε ο δικηγόρος και να διαφύγει στο Περού, όπου θα παιζόταν η τελευταία πράξη του δράματος.
Στις 30 Μαΐου 2010, ακριβώς πέντε χρόνια από την εξαφάνιση και το πιθανολογούμενο θάνατο της Νάταλι Χόλογουεϊ, η Στέφανι Τατιάνα Φλόρες Ραμίρεζ, 21 ετών, πέθανε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα. Το πτώμα της άτυχης κοπέλας βρέθηκε ύστερα από 2 μέρες. Το δωμάτιο ήταν κλεισμένο στο όνομα του Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, τον οποίο άλλωστε είχαν δει να συνοδεύει το θύμα ένας υπάλληλος κι ένας πελάτης του ξενοδοχείου. Στο δωμάτιο βρέθηκε το όργανο του εγκλήματος, μια ρακέτα. Στο αυτοκίνητο της Ραμίρεζ βρέθηκαν χάπια βιασμού, ενώ είχαν εξαφανιστεί κοσμήματα, χρήματα και πιστωτικές κάρτες.
Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, ως ο μόνος ύποπτος, συνελήφθη στη Χιλή στις 3 Ιουνίου, την ώρα που κατευθυνόταν με ταξί στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο. Κατά την πρώτη του απολογία ισχυρίστηκε ότι η Ραμίρεζ σκοτώθηκε από ληστές που είχαν κρυφτεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του ξενοδοχείου έδειξε ότι ο βαν ντερ Σλούτ και η Ραμίρεζ μπήκαν μαζί στο ξενοδοχείου στις 5 η ώρα το απόγευμα της 30ης Μαΐου, στις 8.10 το βράδυ, ο βαν ντερ Σλουτ βγήκε και πήγε στο γειτονικό σουπερμάρκετ αγοράζοντας ψωμί και δύο φλιτζάνια καφέ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, στις 8.45, οι κάμερες τον κατέγραψαν να αναχωρεί με τις βαλίτσες του - χωρίς εν τω μεταξύ να έχει επιστρέψει τα κλειδιά στη ρεσεψιόν.
Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ, όταν εκδόθηκε και προφυλακίστηκε στο Περού για τη δολοφονία της Ραμίρεζ.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι το θύμα δεν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή το μοιραίο απόγευμα, ενώ ως αιτία θανάτου διαπιστώθηκε ένα τραύμα στο κεφάλι που της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βρεθεί θετική στην κατανάλωση αμφεταμινών. Εξάλλου, το DNA της Ραμίρεζ συνέπιπτε με το DNA του αίματος που βρέθηκε στα ρούχα του βαν ντερ Σλουτ, ο οποίος τελικά ομολόγησε τη διάπραξη του εγκλήματος.
Κατά τον ισχυρισμό του, τη σκότωσε επειδή την έπιασε να ψάχνει το λάπτοπ του, την ώρα που επέστρεφε από το σουπερμάρκετ. "Το κορίτσι εισέβαλε στην ιδιωτική μου ζωή... δεν είχε κανένα δικαίωμα. Πήγα προς το μέρος της και τη χτύπησα. Φοβήθηκε, μαλώσαμε και προσπάθησε να ξεφύγει. Την έπιασα από το λαιμό και τη χτύπησα" ομολόγησε στις περουβιανές αρχές ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ
Αργότερα, σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, ο βαν ντερ Σλουτ θα αναιρούσε για ακόμη μια φορά τον εαυτό του ισχυριζόμενος ότι τον ξεγέλασαν οι αστυνομικές αρχές και ότι δεν ήξερε τι υπέγραφε, γιατί το κείμενο ήταν στα ισπανικά. Στο περουβιανό ποινικό δικαστήριο, πάντως, θα παραδεχόταν την ενοχή του, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 2012 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 ετών, την οποία θα εκτίσει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Piedras Gordas βόρεια της Λίμα, και στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 75.000 δολαρίων στην οικογένεια της Ραμίρεζ.
Τα παιχνίδια της μοίρας έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Στις 12 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου στο Περού, στις ΗΠΑ η Νάταλι Χόλογουεϊ θα κηρυσσόταν και τυπικά νεκρή με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση της μητέρας της, που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για το τι ακριβώς συνέβη στο τροπικό νησί στις 30 Μαΐου 2005, τι απέγινε ή πού βρίσκεται θαμμένο το πτώμα της άτυχης Νάταλι.
Ο Γιόραν βαν ντερ Σλουτ εξακολουθεί να αρνείται επίσημα την οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή του με την υπόθεση της Νάταλι Χόλογουεϊ, ενώ εξακολουθεί σποραδικά να απασχολεί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως με τον πρόσφατο ισχυρισμό μιας γυναίκας ότι έμεινε έγκυος μαζί του, ενώ εκείνος βρισκόταν φρουρούμενος στις φυλακές υψίστου ασφαλείας του Περού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου