31 Οκτωβρίου 2012

Είναι αυτός ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου;


Η αλήθεια είναι ότι οι Βουδιστές μοναχοί αποπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας, η αποκαλούμενη και "νιρβάνα", σαν να μην είναι άνθρωποι του κόσμου τούτου με τα προβλήματα, το άγχος και το στρες. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι ένας βουδιστής μοναχός είναι εκείνος που κέρδισε τον τίτλο του "πιο ευτυχισμένου ανθρώπου στον κόσμο" - ή έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει. 
Ονομάζεται Ματιέ Ρικάρ (Matthieu Ricard), είναι 66 ετών και Γάλλος, γιος του φιλοσόφου Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ και της βουδίστριας ζωγράφου Γιάν λε Τουμελέν. Μεγαλωμένος στην καρδιά της γαλλικής πνευματικής ελίτ, γευματίζοντας συχνά ακόμη και με τρεις νικητές του βραβείου Νόμπελ από την παιδική του ηλικία, ο Ρικάρ σπούδασε μοριακή γενετική. Ωστόσο, από τη στιγμή που τελείωσε το διδακτορικό του το 1972 από το Ινστιτούτο Παστέρ, άρχισε να ταξιδεύει στην Ινδία μελετώντας τον βουδισμό και τελικά έγινε μοναχός στο μοναστήρι Σετσέν στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του '90 έγινε γνωστός χάρη σ' ένα βιβλίο που έγραψε από κοινού με τον πατέρα του με τίτλο "Ο Μοναχός και ο φιλόσοφος".
Υποστηρίζει με πάθος τον διαλογισμό, για τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί ν' αλλάξει τον εγκέφαλο και να βελτιώσει την ευτυχία των ανθρώπων, "όπως τα βάρη δυναμώνουν τους μύες". Το 2008, συμμετείχε σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν σχετικά με το διαλογισμό. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στο εξωτερικό μέρος του εγκεφάλου του 256 αισθητήρες και μελέτησαν την εγκεφαλική του δραστηριότητα την ώρα του διαλογισμού. 
Κάθε φορά που ο Ρικάρ διαλογιζόταν με συμπόνοια, οι τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος του παρήγαγε ακτίνες γάμμα, οι οποίες συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη. Επίσης, ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου του παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με το δεξιό, κάτι που του προσφέρει μια "ασυνήθιστα μεγάλη ικανότητα για ευτυχία και μειωμένη ροπή προς την αρνητικότητα", σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι ονομάζουν το φαινόμενο "νευροπλαστικότητα". 
Αν και ο Ρικάρ έχει συμμετάσχει ακόμη και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (το 2009, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίσης), έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά βραβεία, όπως το γαλλικό Ordre National du Mérite, για την προσπάθεια του για τη διατήρηση της κουλτούρας των Ιμαλαΐων, ο Ματιέ Ρικάρ έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διάδοση του διαλογισμού, ως ένα πρακτικό μονοπάτι προς την ευτυχία. 
Η εσωτερική γαλήνη, η ευτυχία δεν είναι θέμα μιας συγκεκριμένης θρησκείας, αλλά έχει να κάνει με το πόσο έντιμοι και ειλικρινείς είμαστε ως προς τους εαυτούς μας. Αν το μονοπάτι για να το πετύχουμε λέγεται διαλογισμός, ψυχανάλυση, νηστεία ή όπως αλλιώς θέλετε, λίγη σημασία έχει. Το σημαντικό είναι να μην αμελούμε να ασχολούμαστε με την εσωτερική μας ισορροπία και γαλήνη. Είναι το ελάχιστον που οφείλουμε στον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου