26 Οκτωβρίου 2012

"Πόλεμος" Νοτιοκορεατών και Ιαπώνων για το Gangnam Style


Α:ν υπάρχει ένα τραγούδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η "παγκόσμια επιτυχία του μήνα",  ενδεχομένως και του 2012, αυτό δε θα ήταν άλλο από το Gangnam Style, ένα νοτιοκορεατικό ραπ τραγούδι που οφείλει τη δημοφιλία του κυρίως στο χορευτικό του βίντεο κλιπ και όχι στους στίχους, τους οποίους δεν μπορεί να καταλάβει όποιος δεν ομιλεί την κορεατική γλώσσα. 
Παγκόσμια επιτυχία; Όχι... υπάρχει μια χώρα, οι κάτοικοι της οποίας εξακολουθούν ν' αντιστέκονται και θ' αντιστέκονται για πάντα, καθώς φαίνεται, στην Gangnamania των ημερών. Και αυτή η χώρα, προς μεγάλη έκπληξη όλων, είναι η Ιαπωνία, όπου συνήθως η K-pop, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η ποπ νοτιοκορεατική μουσική σκηνή, είναι πολύ δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια. 
Ο ίδιος ο Psy, ο τραγουδιστής του Gangnam Style, ήταν ήδη γνωστός στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ενώ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικά σόου πριν ακόμη κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο όμως μοιάζει να περνάει απαρατήρητο. Το τραγούδι μόλις και μετά βίας μπήκε στο τοπ30 του Ιαπωνικού iTunes chart, ενώ οι αρχικές σκέψεις να κυκλοφορήσει το cd single στην ιαπωνική αγορά, όπως γίνεται συνήθως με τα εμπορικά τραγούδια της Νοτίου Κορέας, αναβλήθηκαν επ' άπειρον. 
Το αποτέλεσμα αυτής της απρόσμενης εμπορικής αποτυχίας έχει οδηγήσει σ' έναν άτυπο, διαδικτυακό πόλεμο μεταξύ Νοτιοκορεατών και Ιαπώνων. Πολλοί Ιάπωνες μπλόγκερ έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμη και την πραγματική παγκόσμια απήχηση του τραγουδιού, υποστηρίζοντας ότι τα πολλά views στο youtube οφείλονται στο... F5, ότι δηλαδή οι Νοτιοκορεάτες περίπου "έστησαν" τη δημοφιλία του τραγουδιού, πατώντας συνεχώς στο πληκτρολόγιο τους το πλήκτρο της επανάληψης. 
Η κατηγορία αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τους Νοτιοκορεάτες που κάνουν λόγο για "εξοργιστικές θεωρίες συνωμοσίας" αντίστοιχη της ζήλιας και του φθόνου των μικρών παιδιών. Άλλοι πάλι αποδίδουν την εμπορική αποτυχία σ' ένα μάλλον κακό μάρκετινγκ του καλλιτέχνη, ο οποίος δεν  κυκλοφόρησε εξ αρχής μιας ιαπωνική εκδοχή του τραγουδιού του, όπως κάνουν οι περισσότεροι τραγουδιστές της Νοτίου Κορέας, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που τη θεωρούν αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Σινική θάλασσα, όπου όλες οι χώρες της περιοχής διεκδικούν την κυριαρχία σε διάφορες βραχονησίδες. 
Η τελευταία ερμηνεία θα μπορούσε να έχει κάποια θεωρητική βάση, όμως η επιρροή της νοτιοκορεατικής ποπ κουλτούρας φαίνεται είναι αρκετά ισχυρή στην Ιαπωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένας ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός ανέβαλλε την πρεμιέρα ενός νοτιοκορεατικού σίριαλ με αφορμή μια ακτιβιστική "κατάληψη" κάποιας από αυτές τις βραχονησίδες, στη θέση της προέβαλλε απλά μια... παλιότερη κορεατική σειρά σε επανάληψη. Εξάλλου, δεν παρατηρείται καμία τάση μείωσης των πωλήσεων των άλμπουμ άλλων καλλιτεχνώ της Νοτίου Κορέας.
Ενδεχομένως η εξήγηση της αποτυχίας του Gangnam Style να οφείλεται σε περισσότερο πεζούς λόγους, όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση του τραγουδιστή. "Οι Κορεάτες καλλιτέχνες είναι γνωστοί, επειδή είναι όμορφοι, έτσι ο Psy έμοιαζε παράξενος στην οθόνη" εκτιμά ένας τηλεοπτικός παραγωγός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, άποψη που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από σχόλια σε ιαπωνικά μπλογκ. 
"Το να κοιτάζω έναν άσχημο μεσήλικα να κουνάει τους γοφούς του είναι λυπηρό", "Η θέα ενός χοντρού Ασιάτη που φοράει γυαλιά ηλίου και περιστοιχίζεται από όμορφες κοπέλες, ίσως ήταν αστεία στους Δυτικούς. Γι' αυτό είναι τόσο δημοφιλής", είναι μερικά από τα σχόλια που διαβάζει κανείς σε ιαπωνικές ιστοσελίδες. Είναι, αλήθεια, οι Ιάπωνες τόσο υλιστές και ματαιόδοξοι; Καμία σχέση με το πνευματικό βάθος της αρχαίας ιαπωνικής παράδοσης..

Διαβάστε επίσης:
(ποιο είναι το νόημα του τραγουδιού και τι σημαίνουν οι στίχοι του)
και 
(η απάντηση στο ερώτημα "γιατί οι Νοτιοκορεάτες θεωρούνται τόσο ωραίοι" από τις Γιαπωνέζες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου