23 Οκτωβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας: James Blunt - Goodbye My Lover


Εχθές, ο Τζέιμς Μπλαντ, γνωστός και ως ο τραγουδιστής με την αμφιλεγόμενη φωνή που έκανε παγκόσμια επιτυχία το 2005 με τα τραγούδια "You 're Beautiful" και "Goodbye My Lover", ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη μουσική βιομηχανία. Για κάποιον λόγο, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν έκπληκτα από την ανακοίνωση αυτή, παρόλο που ο τραγουδιστής είχε προϊδεάσει για την απόφαση του αυτή ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με την ολοκλήρωση της παγκόσμιας περιοδείας του. 
Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ο 38χρονος τραγουδιστής, που πριν ασχοληθεί με το τραγούδι υπηρέτησε στο βρετανικό στρατό και μάλιστα είχε βρεθεί και στο Κοσσυφοπέδιο, απευθυνόμενος στους θαυμαστές του, γνωστούς και ως "Μπεντλαμίτες" (από τον τίτλο του πρώτου του άλμπουμ "Back To Bendlam"), έγραφε σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα του: 
"Σε μουσικό επίπεδο έχω τρία άλμπουμ που τα αγαπώ, το καθένα με διαφορετική προσωπικότητα. Πρόκειται να φύγω και να ασχοληθώ με άλλα πράγματα τώρα. Πάντα έχω μια κιθάρα μαζί μου. Ίσως γράψω γι' αυτήν. Ίσως δεν το κάνω. Όπως και να 'χει, θα μπαίνω συχνά (εννοώντας στη σελίδα του στο ίντερνετ). Σας εύχομαι να περνάτε καλά. Έχω φωτογραφίες από κάθε κοινό και ένα εκατομμύριο χρυσές στιγμές μέσα στο μυαλό μου. Σας ευχαριστώ που τα μοιραστήκατε όλα αυτά μαζί μου. Adios y hasta luego! (Αντίο και εις το επανιδείν)".
Το νέο επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Μπλαντ ύστερα από οκτώ μήνες και δημόσια. Τώρα ήταν πιο σίγουρος ότι η απόφαση του ήταν πλέον οριστική ή απλά τα βρετανικά μίντια δεν ενδιαφέρονταν τον τελευταίο καιρό και πολύ για την καριέρα του; Σε συνέντευξη του στη βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail επικαλέστηκε τις ξέγνοιαστε διακοπές που πέρασε με την κοπέλα του ονόματι Σοφία στο σπίτι τους στην Ίμπιζα για πρώτη φορά ύστερα από 7 ολόκληρα χρόνια. 
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στην πατρίδα του ο Τζέιμς Μπλαντ ήταν πάντα μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε σχέση με τις φωνητικές του ικανότητες, αλλά και με το παρελθόν του στον βρετανικό στρατό, ιδιαίτερα για δήλωση του ότι είχε αποτρέψει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Κάποια στιγμή, μάλιστα, η μητέρα του ένιωσε την ανάγκη να βγει δημόσια και να τον υπερασπιστεί. 
Το τελευταίο 24ωρο τα σκωπτικά σχόλια στο τουίτερ πάνε κι έρχονται: "Ο Τζέιμς Μπλαντ ανακοίνωσε ότι δε ασχοληθεί πια με τη μουσική. Θα μπορούσα να του το πω πριν 10 χρόνια", "Σ' ευχαριστούμε, ώρα ήταν... Μόνο να μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε και τις κλαψιάρικες αηδίες που έχει ήδη δημιουργήσει", "Ίσως το 2012 δεν είναι η χρονιά της Αποκάλυψης", ""Ακόμη πιο σοκαριστικά νέα, ο Τζέιμς Μπλαντ ήταν ΑΚΟΜΗ στη μουσική βιομηχανία" κλπ. είναι μερικές από τις αντιδράσεις των συμπατριωτών του στο τουίτερ και στο facebook.
Ως φόρο τιμής σε μια αμφιλεγόμενη μουσική καριέρα επτά ετών, ας θυμηθούμε την πρώτη και μεγαλύτερη επιτυχία του Τζέιμς Μπλαντ, την αρκετά γλυκερή μπαλάντα "You 're Beautiful", ένα τραγούδι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως "το τραγούδι με το λιγότερο νόημα του άλμπουμ" - Back In Bedlam, 2004. Σε άλλη συνέντευξη του, το Μάρτιο του 2006, στο τοκ σόου της Όπρα Ουίνφρεϊ, ο Μπλαντ αναφέρθηκε στην ιστορία που τον ενέπνευσε να γράψει το συγκεκριμένο τραγούδι: "Είναι λίγο μίζερο. Είδα την πρώην μου στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου μαζί με το νέο της φίλο, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα. Τα βλέμματα μας συναντήθηκαν και ξαναζήσαμε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια στιγμή, αλλά δεν έκανα τίποτε γι' αυτό και από τότε δεν ξαναειδωθήκαμε". 
Αν και κατά καιρούς οι βρετανικές ταμπλόιντ έγραψαν ότι η πρώην κοπέλα του Μπλαντ, για την οποία έγραψε το τραγούδι, ήταν η Shannon Grima, διευθύντρια κάστινγκ των ταινιών Χάρι Πότερ, ο ίδιος αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: το βίντεο κλιπ του τραγουδιού, όπου ο Μπλαντ υποτίθεται ότι αυτοκτονεί για τον χαμένο του έρωτα σ' ένα παγωμένο τοπίο, γυρίστηκε στην καυτή Μαγιόρκα, μία από τις Βαλεαρίδες νήσους, όπως και η Ίμπιζα που φιλοξενεί το νέο του σπίτι με τη νέα του κοπέλα. Goodbye, James Blunt!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου