4 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 4 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012.
Πολλές είναι οι σημαντικές προσωπικότητες που έχουν σήμερα γενέθλια, όπως ο Αναστάσιος, αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας (γενν. το 1929 στον Πειραιά) και ο Τραϊάν Μπασέσκου, νυν πρόεδρος της Ρουμανίας (γενν. το 1951). Το 1969 γεννήθηκαν ο Αμερικανός ράπερ Παφ Ντάντι και ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι, ενώ 40 χρονών γίνεται ο βετεράνος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Λουίς Φίγκο. Στις 4 Νοεμβρίου 1883 είχε γεννηθεί και ο Νικόλας Πλαστήρας, στρατηγός και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας. 
Στη Ρωσία γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Ενότητας, με την οποία τιμάται η επέτειος της νίκης στις 4 Νοεμβρίου 1612 κατά της συνομοσπονδίας των Πολωνών και των Λιθουανών, οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Μόσχα. Η παρακμή της ρωσικής αυτοκρατορίας είχε αρχίσει μετά το θάνατο του Ιβάν του τρομερού, όταν στο θρόνο ανέβηκε ο πνευματικά ανισόρροπος γιος του, Φιοντόρ Α΄. Μετά το θάνατο του Φιοντόρ το 1598, ξεκίνησε η Περίοδος των Αναστατώσεων, οπότε το κενό εξουσίας οδήγησε σε σειρά πολέμων με τη Σουηδία και την Κοινοπολιτεία Πολωνίας και Λιθουανίας, με την τελευταία να καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της επικράτειας της αυτοκρατορίας. Η νίκη του 1612 σε συνδυασμό με την εκλογή του Μιχαήλ Α΄ Ρομανόφ ως τσάρου το Φεβρουάριο του 1613 έδωσαν τέλος στην παρακμή και άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ρωσίας.
Στον Παναμά γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας. Η χώρα απέκτησε την επίσημη σημαία της σαν σήμερα το 1925, 22 χρόνια μετά την ανεξαρτησία από την Κολομβία.
Στην Τόνγκα, ένα νησιωτικό βασίλειο του νότιου Ειρηνικού ωκεανού, γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, καθώς σαν σήμερα το 1875 η χώρα απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει τον άγιο Κάρολο και η σημερινή ημέρα θεωρείται αργία στην Ανδόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου