27 Νοεμβρίου 2012

Ο άνθρωπος που επισκέφτηκε όλα τα κράτη της Γης σε λιγότερο από 4 χρόνια.


Στις μέρες μας είναι εύκολο να κάνει κανείς το γύρο του κόσμου και μία και δύο και όσες φορές θέλει. Αρκεί ν' ανέβει σ' ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψει σε μακρινές χώρες. Βέβαια, στην πραγματικότητα πρόκειται για πτήση πάνω από τον κόσμο και όχι για ταξίδι στον κόσμο, αφού οι όποιες εμπειρίες ή εικόνες θα έχει να κρατήσει από τη διαδρομή, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από άσπρα σύννεφα και το εσωτερικό του αεροσκάφους. Κι όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που μπορεί να περηφανεύεται ότι όχι απλώς ταξίδεψε, αλλά επισκέφτηκε όλα τα κράτη της Γης.

Ο Graham Hughes από το Λίβερπουλ της Αγγλίας έμαθε ν' αγαπάει τα ταξίδια ήδη από την παιδική του ηλικία. Παρόλο που ίδρυσε την δική του εταιρία παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, δεν μπόρεσε να χωρέσει στο αυστηρό ωράριο του γραφείου κι έτσι, πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια ξεκίνησε να υλοποιήσει ένα τρελό όνειρο: να επισκεφτεί όλα τα κράτη του πλανήτη. 
Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως μέλη συμμετέχουν 193 κράτη. Ο Hughes τα επισκέφτηκε όλα, αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτά, τα επίσημα αναγνωρισμένα, αλλά ταξίδεψε ακόμη και σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως το Κοσυφοπέδιο, η Παλαιστίνη, η Ταϊβάν και η Δυτική Σαχάρα. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί 201 κράτη μέσα σε 203 εβδομάδες ή 1426 μέρες. 
Η περιπέτεια του ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά του 2009 από την Ουρουγουάη, ενώ το τελευταίο κράτος στο οποίο βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ήταν η Ουγκάντα. Μέσα στην πρώτη μόνο χρονιά επισκέφτηκε 133 χώρες, κάτι που χάρισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Στη διάρκεια της ταξιδιωτικής του περιπέτειας, δημιουργήθηκε ένα ολοκαίνουριο κράτος, που δεν υπήρχε στο χάρτη το 2009, και αυτό δεν είναι άλλο από το Νότιο Σουδάν, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011. Ο Hughes, πάντως, το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του και το επισκέφτηκε. 
Το εγχείρημα του δεν ήταν εύκολο, καθώς εξ αρχής είχε θέσει στον εαυτό του τέσσερις απαράβατους κανόνες: για τις μετακινήσεις του δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο, ούτε να οδηγήσει ο ίδιος κάποιο μεταφορικό μέσο (από ποδήλατο μέχρι αυτοκίνητο), να χρησιμοποιεί αποκλειστικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να πατήσει το πόδι του στη στεριά, ώστε να μπορεί να πει ότι όντως επισκέφτηκε μια χώρα. 
Όταν ξεκινούσε πριν 4 σχεδόν χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που τον θεωρούσαν τρελό και πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσει το σχέδιο του. Εκείνος, όμως, τα κατάφερε. Φτάνοντας πριν λίγες μέρες στην Ουγκάντα, ο Hughes δήλωσε ότι εκείνο που αποκόμισε από τα ταξίδια του όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι επιβεβαίωσε την πίστη του στη ανθρωπότητα, καθώς στην πορεία συνάντησε πολλούς ανθρώπους που του φέρθηκαν φιλικά. 
Και ναι, ο Hughes επισκέφτηκε και τις πιο "θερμές" περιοχές του πλανήτη, σε κράτη όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Σομαλία, που πρόσφατα βίωσαν ή εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες πολεμικών αναμετρήσεων. Όπως ο ίδιος δήλωσε, στα κράτη αυτά δεν δυσκολεύτηκε καθόλου για να τα επισκεφτεί. Αντίθετα,  μεγαλύτερη πρόκληση ήταν τα ταξίδια "σ΄ αυτά τα μικροσκοπικά νησιωτικά κράτη κάπου στον κόσμο... που στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνουν παρέλαση με μια σημαία και δύο αθλητές". 
Καθ' όλη την πορεία του ταξιδιού του, ο Graham Hughes ανέβαζε φωτογραφίες από τα μέρη που επισκεπτόταν, αλλά και από τις σφραγίδες από τις βίζες που μαύρισαν τις λευκές σελίδες στο διαβατήριο του, σε μια ιστοσελίδα που δημιούργησε αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό (theodysseyexpedition.com), όμως, για κάποιο λόγο, η σελίδα έχει "πέσει" το τελευταίο διάστημα. Εσύ, θα άντεχες να μιμηθείς το παράδειγμα του;

Διάβασε επίσης:
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ 40.234 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου