20 Νοεμβρίου 2012

Αναδρομή στα ελληνικά καλλιστεία των δεκαετιών '50 και '60. (ανανεωμένο)

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς και Μις Ελλάς - η πρώτη διοργάνωση που αναμεταδόθηκε διαδικτυακά. Πριν από πενήντα και εξήντα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Μέσα από το αρχείο εφημερίδων που μπορεί κάποιος να βρει στην ψηφιακή συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μάζεψα ορισμένα στοιχεία και ορισμένες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν την εποχή εκείνη.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις περισσότερες διοργανώσεις των ελληνικών καλλιστείων κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 - λείπει μόνο η διοργάνωση του 1956. Τα αφιερώματα δεν είναι ισοβαρή, αλλά η έκταση και το περιεχόμενο τους εξαρτάται από το πλήθος των διαθέσιμων πληροφοριών για την κάθε διοργάνωση. Ξεκινάμε;


1952
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 08.04.1952

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 6 Απριλίου. Πολύς ήταν ο κόσμος που είχε πλημμυρίσει τους διαδρόμους αλλά και την είσοδο του ξενοδοχείου. Μάλιστα, μεταξύ των επισήμων που παρακολούθησαν τα καλλιστεία από κοντά ήταν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Σοφοκλής Βενιζέλος, πολλοί υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ο αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι, ο πρεσβευτής της Ισπανίας, ο αρχηγός του αμερικανικού στόλου κλπ. 
Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, ο γλύπτης Τόμπρος, οι ζωγράφοι Βασιλείου και Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Κ. Καλομοίρης, κλπ. Η διοργάνωση περιελάμβανε ένα σκετσάκι με τον Μίμη Φωτόπουλο, χορευτικά από τον Γιάννη Φλερύ και τη Λίντα Άλμα, τετράστιχα που απήγγειλαν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Παππάς και τραγούδι από τη Σοφία Βέμπο.
Οι 11 υποψήφιες παρήλασαν φορώντας δημιουργίες των "maisons de couture Τσούχλου-Λιβανού, Ινώ, Στάντζου κλπ", όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής. Αρχικά, η κάθε υποψήφια παρήλασε με φόρεμα της επιλογής της, ενώ στο δεύτερο γύρο όλες φορούσαν μαγιό ίδιου χρώματος - ή "κοστούμι ντε μπαιν", όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Τον τίτλο της Σταρ Ελλάς κέρδισε η 18χρονη Νταίζη Μαυράκη, η οποία είχε το ψευδώνυμο "Ακρωτήρι" - όλες οι υποψήφιες είχαν κι από ένα ψευδώνυμο. Στην πρώτη της εμφάνιση, η Μαυράκη είχε φορέσει ένα φόρεμα από άσπρο τούλι, ενώ το κορσάζ ήταν κεντημένο όλο από στρας. Απ' ότι φαίνεται, δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα, αλλά η επιλογή είχε την έγκριση του κοινού. Την απονομή του τίτλου έκανε η Μαρίκα Κοτοπούλη. Ως πρώτη επιλαχούσα αναδείχθηκε η Βιργινία Πετιμεζάκη από τον Πειραιά, η οποία ήταν επίσης αγαπημένη του κοινού.
Μια μέρα μετά, η Σταρ Ελλάς έκανε δημόσια εμφάνιση στον κινηματογράφο "Ορφέας" και στο "Παλλάς", ενώ το πλήθος του κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να τη δει από κοντά, ήταν τόσο μεγάλο, ώστε στις οδούς Σταδίου και Βουκουρεστίου διακόπηκε η κυκλοφορία.
Στις πρώτες της δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπως δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (08.04) η Νταίζη Μαυράκη θέλησε να ευχαριστήσει τους καθηγητές και τις καθηγήτριες της γυμναστικής ("Τη χάρη αυτή, που μου λένε ότι έχω στο βάδισμα μου, την οφείλω κατά μέγα μέρος στην διδασκαλία τους"), ενώ τη νίκη της την αφιέρωσε και στο σχολείο της, το Β' Γυμνάσιο - τον επόμενο μήνα η Σταρ Ελλάς θα έδινε τις απολυτήριες εξετάσεις της. Όσον αφορά τα συναισθήματα της, η νικήτρια δήλωσε: "Ζω σαν μέσα σ' ένα όνειρο. Όπου πηγαίνω, όλοι ξεσηκώνονται. Αμέσως αρχίζουν τα "μπράβο", οι ευχές για το ταξίδι της Αμερικής και οι ατελείωτες θερμές χειραψίες. Τα έχω σχεδόν χαμένα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ο τίτλος αυτός θα έφερνε μια τέτοια αναστάτωση στην ζωή μου.."
Να σημειωθεί ότι η Μαυράκη εκπροσώπησε τη χώρα στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Υφήλιος (30 Ιουνίου), όπου αναδείχτηκε τρίτη, ενώ η Πετιμεζάκη συμμετείχε στα καλλιστεία Μις Ευρώπη κερδίζοντας, επίσης, την τρίτη θέση.
Μικρό, αλλά σημαντικό: Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Λόγος" στις 30 Οκτωβρίου 1952, ο τότε Μητροπολίτης Πέλλης και Εδέσσης αφόρισε τα καλλιστεία προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξαρση των αντιδράσεων από την πλευρά της Εκκλησίας τα επόμενα χρόνια, με πρωταγωνιστή τον τότε αρχιμανδρίτη - και μετέπειτα Μητροπολίτη Φλωρίνης - Αυγουστίνο Καντιώτη. Στη συνέντευξη του, ο Μητροπολίτης Πέλλης έλεγε μεταξύ άλλων: "Τώρα τελευταία ο σατανάς έπεισε... την ελληνικήν κοινωνίαν, την ορθόδοξον ελληνικήν κοινωνίαν... ότι πρέπει να αναδειχθή διά της σωματικής ωραιότητος εις την σωματικήν ωραιότητα του κόσμου. Και η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσα εις το σημείον τούτο κοινωνίας εκφύλους, κοινωνίας που αριθμούν το 1/4 των κατοίκων των εις εξώγαμα τέκνα υιοθέτησε και αυτά τα άγνωστα εις την αρχαίαν ειδωλολατρικήν Ελλάδαν "καλλιστεία"".

[Διαβάστε κι αυτό: Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη Σταρ Ελλάς: Υποψήφια χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, το άρωμα "Νταίζη", πώς παρά λίγο δεν θα συμμετείχε στα καλλιστεία "Μις Υφήλιος, γιατί δεν έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ]

1953
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 30.06.1953

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου. Εφεξής, οι διαγωνισμοί ομορφιάς για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς θα πραγματοποιούνταν - τις περισσότερες φορές - το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου. Ως χώρος διεξαγωγής καθιερώθηκε το παραλιακό κέντρο "Αρζεντίνα", που βρισκόταν στο Καλαμάκι. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και μια τρίτη συνήθεια, οι διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών οργανώσεων έξω από το κέντρο, με πρωτοστάτη τον Αυγουστίνο Καντιώτη.
"Ήρθαμε να ευλογήσωμε τα αμαρτωλά καλλιστεία! Να κάνουμε κήρυγμα εις τους συγκεντρωμένους Χριστιανούς" δήλωνε ο αρχιμανδρίτης, που πολλά χρόνια αργότερα θα γινόταν Μητροπολίτης Φλωρίνης. "Με την βοήθεια του Θεού, εμπρός να υψώσωμεν την σημαίαν του Θεού!" παρακινούσε τους περίπου 500 πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την "Αρζεντίνα" κρατώντας πανό που - μεταξύ άλλων - έγραφαν: "Κάτω η σωματεμπορία των καλλιστείων", "Οι νεκροί μας διαμαρτύρονται" και άλλα τέτοια φαιδρά.
Όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το διαμαρτυρόμενο πλήθος, ακούστηκε και το all times classic σύνθημα κάθε διαδηλωτή που σέβεται τον εαυτό του: "Αίσχος!". Μάλιστα, η αστυνομία πραγματοποίησε και 50 συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονταν και ιερείς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.
Εξάλλου, ήδη πριν την διοργάνωση του διαγωνισμού, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξανδρο Παπάγο,  καταγγέλοντας τα καλλιστεία ως "ειδωλολατρική και σαρκολατρική αρχή", που θίγει "το κοινόν αίσθημα της αιδούς" και προκαλεί τη διαμαρτυρία "ου μόνον της Εκκλησίας συμπάσης, αλλά και παντός σεβομένου την ανθρωπίνην τιμήν και αξιοπρέπειαν, και τον χριστιανικόν ημών πολιτισμόν".
Ωστόσο, επεισόδια είχαμε και μέσα στο χώρο διεξαγωγής των καλλιστείων, όχι επειδή παρείσφρυσαν διαδηλωτές, αλλά επειδή οι θεατές δεν συμφωνούσαν με τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής. Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ντορέττα Ξηρού και Μις Ελλάς η Αντουανέττα Ροντοπούλου, η οποία ήταν μνηστή - και αργότερα σύζυγος - του γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Οικονόμου, που παρουσίασε σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών στην ΕΡΤ τη δεκαετία του '80 και πέθανε τον Απρίλιο του 2011, σε ηλικία 88 ετών.
Ωστόσο, απ' ότι φαίνεται οι θεατές υποστήριζαν την Αλεξάνδρα Λαδικού, τη μετέπειτα ηθοποιό, η οποία ανακηρύχτηκε τόσο αναπληρωματική Σταρ Ελλάς - με μία ψήφο διαφορά - όσο και αναπληρωματική Μις Ελλάς. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (στις 30.06) λίγα ήταν τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάποιες υποψήφιες έκλαιγαν, ενώ σάντουιτς και παγάκια εκσφενδονίζονταν από διάφορα σημεία της αίθουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, με την οποία συνεργαζόταν ο Οικονόμου, παραλείπει κάθε σχετική αναφορά.
Άσχετο με τα καλλιστεία, αλλά σημαντικό: στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας (την ίδια ημ/νία) διαβάζουμε για την πρόθεση της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να δοθεί αύξηση σε όσους δεν θα απολύονταν, ένεκα της υποτίμησης του νομίσματος, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε 48ωρη προειδοποιητική απεργία.


1954
Ο διαγωνισμός ομορφιάς πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου. Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Ρίκα Διαλυνά και πρώτη αναπληρωματική η Έφη Ανδρουλακάκη, ενώ Μις Ελλάς στέφθηκε η Έφη Μελά, η οποία επικράτησε "με διαφορά στήθους... από την επικίνδυνη αντίπαλο της, την δεσποινίδα Τζούλια Στακίρη", όπως έγραφε στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο φύλλο της 29.06. Επίσης, απονεμήθηκε ο ειδικός τίτλος "Μις Κύπρος - Κόρη της Ελλάδας" στην κυπριακής καταγωγής Νίτσα Γεωργιάδου.

Η διοργάνωση δεν ήταν καθόλου ήρεμη. Για ακόμη μία φορά, έξω από το παραλιακό κέντρο "Αρζεντίνα", όπου διεξάγονταν τα καλλιστεία, είχαν συγκεντρωθεί πιστοί, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και οπαδοί του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καντιώτη, ενώ αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας και η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός του κέντρου. Στο εσωτερικό της αίθουσας δεν επαναλήφθηκαν τα περσινά παρατράγουδα, καθώς το κοινό συμφωνούσε με την απονομή του τίτλου στη Διαλυνά, όμως τα προβλήματα ενέσκηψαν αμέσως μετά.
Το αμερικανικό προξενείο στην Ελλάδα αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριο της Ρίκας Διαλυνά, η οποία δεν μπορούσε να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαγωνιστεί για τα καλλιστεία Μις Υφήλιος, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου στο Λονγκ Άιλαντ. Ο λόγος ήταν ότι η Διαλυνά είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου, που έγραψε κάποιος κομμουνιστής συγγραφέας!
Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν βεβαιώνοντας την αμερικανική πρεσβεία ότι η Σταρ Ελλάς "ουδέποτε υπήρξε κομμουνίστρια" (!), όμως χωρίς αποτέλεσμα. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οποιοσδήποτε είχε συνεργασθεί με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση κομμουνιστικού βιβλίου, δεν μπορούσε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως των πολιτικών του φρονημάτων. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειο του και ο παραλογισμός επίσης και μάλιστα σε βάρος των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών. Έτσι, στη θέση της Διαλυνά αναχώρησε αρχικά η Έφη Ανδρουλακάκη.
Και ενώ φαινόταν να μην υπάρχει καμιά ελπίδα στο ορίζοντα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η Ρίκα Διαλυνά κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που θα άλλαζε την ζωή της και θα της άνοιγε το δρόμο για μια καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 16 Ιουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Μπρόουνελ, ανακοίνωσε ότι - κατόπιν παρεμβάσεως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντάλλες - έκανε χρήση ενός ειδικού δικαιώματος που του παρείχε η αμερικανική νομοθεσία και τελικά έδωσε στην Σταρ Ελλάς προσωρινή άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, διάρκειας δύο μηνών.
Τρεις μέρες αργότερα, η Ρίκα Διαλυνά αναχωρούσε για τη Νέα Υόρκη, εμφανώς ανακουφισμένη από το αίσιο τέλος της περιπέτειας της, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 20.07.1954:
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και η εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Γιο Τσι Τσαν, η οποία κατηγορήθηκε ως κομμουνίστρια επειδή είχε διαφύγει από τη Βόρειο Κορέα και τελικά αντικαταστάθηκε από την πρώτη επιλαχούσα. Όταν η Ρίκα Διαλυνά έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτάθηκε στην Έφη Ανδρουλακάκη να διαγωνιστεί και εκείνη στο διαγωνισμό ως "Μις Κρήτη", πρόταση που όμως εκείνη την απέρριψε και αποσύρθηκε. Ωστόσο, στην Ανδρουλακάκη απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της Mis Congeniality. Μις Υφήλιος 1954 αναδείχτηκε τελικά η αμερικανίδα Μίριαμ Στίβενσον, ενώ άνοιξε ο δρόμος για διεθνή καριέρα στη Ρίκα Διαλυνά.


1955
Παρόμοιο με τις προηγούμενες χρονιές ήταν το σκηνικό τη βραδιά των καλλιστείων, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουνίου. Έξω από το κέντρο "Αρζεντίνα" ήταν συγκεντρωμένοι ορισμένοι πιστοί, μέλη της παρεκκλησιαστικής οργάνωσης "Άγιος Αθανάσιος", οι οποίοι, μάλιστα, πραγματοποίησαν και λιτανεία! Παράλληλα, άρχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον του ημερήσιου, πολιτικού τύπου που αρχίζει ν' αφιερώνει ολοένα μικρότερα ρεπορτάζ. Σταρ Ελλάς 1955 αναδείχθηκε η Σόνια Ζωίδη και Μις Ελλάς η Τζούλια Κουμουνδούρου Μπράτση. Η Σόνια Ζωίδου έγινε ηθοποιός και συμμετείχε σε διάφορες ταινίες, η πιο γνωστή από τις οποίες ήταν το φιλμ "Ένας ήρωας με παντούφλες".
Τρεις ημέρες μετά, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημοσίευε την παρακάτω φωτογραφία:

1957
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 25.06.1957
Η εκλογή της Σταρ Ελλάς πραγματοποιήθηκε - για ακόμη μία φορά - στο νυχτερινό κέντρο "Αρζεντίνα" στις 22 Ιουνίου. Ο τίτλος απονεμήθηκε στη Λη (από το Λυγία) Καραβία (ή "Κάρι"), η οποία ήταν κόρη του δημοσιογράφου Πάνου Καραβία, ανταποκριτή ελληνικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. Γι' αυτόν το λόγο, η Καραβία, την οποία η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ περιέγραφε ως "αγαλματώδης υψηλή ξανθή νεανίς 18 ετών" (11.7.1957) είχε ζήσει αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ. Ο τίτλος της Μις Ελλάς απονεμήθηκε στη Νανά Γασπαράτου, ενώ η Μαίη Καβαλίκα αναδείχθηκε Β΄Μις Ελλάς.
Στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος που διοργανώθηκε για ακόμη μια χρονιά στο Λονγκ Μπιτς, η Σταρ Ελλάς δεν διακρίθηκε. Νικήτρια είχε αναδειχθεί η Μις Περού Γκλάντις Τζένερ, η οποία όμως δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της, όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Αν και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να της αφαιρεθεί ο τίτλος, τελικά αυτό δεν συνέβη.


1958
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 24.06.1958
Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 21ης Ιουνίου - στο κέντρο "Αρζεντίνα" φυσικά - και Σταρ Ελλάς αναδείχθηκε η Μαριλύ Καλιμοπούλου, που είχε το ψευδώνυμο "Ροζ Μαρί", ενώ ήταν κόρη του προέδρου πρωτοδικών Αθηνών. Μις Ελλάς εξελέγη η Μαίρη Πανουτσοπούλου, η Ντόρα Απέργη αναδείχτηκε Β΄Μις Ελλάς και η Νινέττα Λέκκα αναδείχτηκε Ελληνίς 1958.


1959
Το 1959 ήταν η χρονιά της Ζωής Λάσκαρη, που τότε συμμετείχε με το πραγματικό της όνομα, δηλαδή Ζωή Κουρούκλη, και αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς. Μις Ελλάς αναδείχθηκε η Υακίνθη Καραδίτη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο κέντρο "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 20 Ιουνίου. Από αυτή τη χρονιά, τα "Αστέρια" έγιναν ο επίσημος τόπος φιλοξενίας των ελληνικών καλλιστείων. Η απονομή του τίτλου έγινε από την Ιταλίδα ηθοποιό Κερίμα.
Εφημερϊδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23.06.1959

Τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος διεξήχθησαν στο Λονγκ Μπιτς της Νέας Υόρκης στις 24 Ιουλίου και - πράγμα σπάνιο - δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των υποψηφίων. Στην παρακάτω φωτογραφία, ο συντάκτης μας ενημερώνει ότι περιλαμβάνεται και η Ζωή Κουρούκλη (Λάσκαρη). Αν καταφέρει να την εντοπίσει κάποιος, ας αφήσει μήνυμα.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 17.07.1959


1960
Στις 18 Ιουνίου, στα "Αστέρια", Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η Μάγδα Πασάλογλου (ψευδώνυμο "Μανταλένα"), "Ελληνική Καλλονή" η Κική Κοτσαρίδου ("Σαμαρίνα"), ενώ Μις Ελλάς η Καλλιόπη Γεραλέξη ("Κύκνος"). "Β΄ Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η Μαρία Τσαβδάρη ("Λέσλι Κάρολ"), ενώ ο τίτλος της "Ελληνίδας 1960" απονεμήθηκε στη Ναυσικά Παπαγιαννίδου ("Ρεγγίνα").
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 21.06.1960


1961
Ο διαγωνισμός ομορφιάς πραγματοποιήθηκε - και πάλι - στο κοσμικό κέντρο "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 24 Ιουνίου. Σταρ Ελλάς 1961 εξελέγη η 18χρονη ιταλο-ελληνικής καταγωγής Ελευθερία (Ρία) Δελούτση (ψευδώνυμο "Σαββίνα"), ενώ Μις Ελλάς η 19χρονη Έφη Καραϊσκάκη ("Ντάιμον"). "Ελληνική Καλλονή" αναδείχτηκε η Ιωάννα Μπερούκα ("Γιάννα"), 21 ετών, "Β΄ Μις Ελλάς" η Καίτη Παπαδήκ ("Ακρωτήρι"), 23 ετών, και "Ελληνίς 1961" η 18χρονη Ιωάννα Τάκατς ("Ήβη").
Η απονομή των τίτλων έγινε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αργότερα, η Ρία Δελούτση ασχολήθηκε με την ηθοποιία, ενώ έπαιξε και σε αρκετές ταινίες ("Η Παριζιάνα", "Η κόμισσα της Κέρκυρας", "Βοήθεια...ο Βέγγος" κλπ.)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 27.06.1961

1962
Η Χριστίνα Αποστόλου ανακηρύχτηκε "Σταρ Ελλάς" και ακολούθησαν οι: Ιωάννα Δελάκου ("Ελληνική Καλλονή 1962"), Τζασμίν Μωραΐτου ("Μις Ελλάς"), Αλέκα Ακτσελή ("Β΄ Μις Ελλάς") και Άννα Κρανίδου ("Ελληνίς 1962"). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου.
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 19.06.1962


1963
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 23ης Ιουνίου 1964 στα "Αστέρια", όμως τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις... 3.30΄το πρωί της 24ης!
"Σταρ Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Δέσποινα Οργέττα, που είχε το ψευδώνυμο "Λητώ". Οι υπόλοιποι τίτλοι είχαν ως εξής: "Ελληνική Καλλονή" η Έμμυ Ζάνου ("Έμμυ"), "Μις Ελλάς" η Σούλα Ιδρωμένου ("Ναταλί"), "Β΄ Μις Ελλάς" η Κία Λυμπέρη ("Κία") και "Ελληνίς 1963" η Μαίρη Καψαλάκη ("Κύκνος").
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 25.06.1964



1964
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23.06.1964

Το 1964 ήταν η χρονιά της Κορίνας Τσοπέη, η οποία πριν γίνει "Κορίνα", ονομαζόταν Κυριακή (ή Κούλα, όπως τη φώναζε η οικογένεια της). Η Τσοπέη στέφτηκε Σταρ Ελλάς στα "Αστέρια" της Γλυφάδας στις 20 Ιουνίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, θα γινόταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο της Μις Υφήλιος, στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι στις 1 Αυγούστου 1964.
Ήταν η πρώτη διεθνής διάκρισης για την ελληνική ομορφιά, 32 χρόνια μετά την ανάδειξη της Αλίκης Διπλαράκου ως Μις Ευρώπη. Το μοναδικό παρατράγουδο της βραδιάς ήταν η αποχώρηση της Μις Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη της Σταρ Ελλάς. Αντίθετα, σε λυγμούς ξέσπασε η Μις Αλάσκα - δεν είχε αποκτήσει το καθεστώς της αμερικανικής πολιτείας και συμμετείχε αυτόνομα στο διαγωνισμό. Η Σούζι Μάρλιν, όπως ήταν το όνομα της, ήταν συγκάτοικος και στενή φίλη της Κορίνας Τσοπέη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των κοριτσιών, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στο φύλλο της 04.08.1964.

Το βραβείο της Μις Υφήλιος περιελάμβανε χρηματικό ποσό 10.000 δολαρίων, πολλά κοσμήματα και γούνες, καθώς και υπογραφή συμβολαίου ενός έτους για την πραγματοποίηση δημοσίων εμφανίσεων σ' όλον τον πλανήτη. Στην πρώτη της δήλωση προς τους δημοσιογράφους η Κορίνα Τσοπέη εξέφρασε την επιθυμία της να διέλθει "μία νύχτα πλήρους αναπαύσεως", και δεν είχε κι άδικο, αφού λίγες εβδομάδες μετά θα δήλωνε με χιουμοριστική διάθεση: "Αν γνώριζα ότι ο διαγωνισμός των καλλιστείων περιλαμβάνει και τόσα πολλά αεροπορικά ταξίδια, ουδέποτε θα ελάμβανα μέρος σε αυτόν" (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 22.08.1964).
Στις 8 Αυγούστου, η εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δημοσίευε ρεπορτάζ με παιδικές φωτογραφίες της "ωραιότερης γυναίκας του πλανήτη", αλλά και με τις αντιδράσεις της οικογένειας της Ελληνίδας καλλονής. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η οικογένεια Τσοπέη έμενε στην οδό Αετίου 11. Ο πατέρας της Μις Υφήλιος, Γεώργιος Τσοπέης, ήταν ταγματάρχης πεζικού με καταγωγή από την Κίττα της Μάνης, ενώ η μητέρα της, Μαρία, καταγόταν από τον Άγιο Κωνσταντίνο της Σάμου. Δείτε, το σκίτσο που εμπνεύστηκε ο ΚΥΡ με αφορμή τη νίκη της Κορίνας Τσοπέη, και το οποίο δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 1964 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ:

Πώς, όμως, ένας Μανιάτης, στρατιωτικός στο επάγγελμα, δέχτηκε εξ αρχής να επιτρέψει στην κόρη του να πάρει μέρος στα καλλιστεία; Υπεύθυνη ήταν η Μις Ελλάς 1953, Αντουανέτα Ροντοπούλου, που παραστάθηκε στην Κορίνα "σαν δεύτερη μητέρα", όπως περιέγραφαν οι γονείς της.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Κούλα Τσοπέη συνόδεψε τη μητέρα της σε μια επίδειξη μόδας. Μέχρι τότε, η ίδια ονειρευόταν να γίνει μικροβιολόγος, όμως άλλαξε γνώμη μετά από την επίδειξη που παρακολούθησε. Πήγε στη σχολή μανεκέν της Αντουανέτας Ροντοπούλου, η οποία ήταν εκείνη που κατάφερε να πείσει το ταγματάρχη από τη Μάνη να αφήσει την Κούλα να δηλώσει συμμετοχή στα ελληνικά καλλιστεία, πιστεύοντας ότι θα την βοηθούσαν στην καριέρα της στο χώρο του μόντελινγκ.
Κανένας από την οικογένεια δεν περίμενε αυτήν την τιμητική διάκριση, παρόλο που η γιαγιά της Κορίνας, η μητέρα της μητέρας της, η κυρά Δέσποινα, εξομολογήθηκε στον ρεπόρτερ ότι έβαλε κι αυτή το χεράκι της: "Προσευχόμουν όλη τη νύχτα για να βγει η εγγονούλα μου βασίλισσα. Και να που βγήκε. Η προσευχή μου εισακούσθηκε", δήλωνε στο δημοσιογράφο Σταμ. Φιλιπούλη η γιαγιά της "πιο ωραίας γυναίκας του πλανήτη" για το 1964.
Δείτε ορισμένες από τις παιδικές φωτογραφίες της Κορίνας Τσοπέη, που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα:

Στην Ελλάδα, η Κορίνα Τσοπέη έφτασε για πρώτη φορά μετά τη διεθνή διάκριση της μόλις στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ συνοδευόταν και από την Μις Αμερική. Στη συνέντευξη τύπου, η Τσοπέη αποκάλυψε ότι νοσταλγούσε την Ελλάδα κάθε λεπτό κατά τη μακρά περιοδεία της, ενώ από τις εντυπώσεις που είχε αποκομίσει μέχρι τότε, η Μις Υφήλιος είχε ξεχωρίσει τη θερμή υποδοχή που της είχαν επιφυλάξει 25.000 Έλληνες ομογενείς στο Τορόντο, όπως και 12.000 Έλληνες της Βοστώνης. Δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε ν' ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, αν και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, ενώ ως αγαπημένες της ηθοποιούς ανέφερε την Τζένη Καρέζη και την Αντιγόνη Βαλάκου. Δείτε τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:
1965
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας.στις 19 Ιουνίου Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των καλλιστείων ήταν ο υπουργός Προεδρίας της τότε κυβέρνησης, Δ. Παπασπύρου, ενώ απλά μέλη ήταν οι Γ. Βακαλός, Ηλίας Βενέζης, Γ. Ασημακόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας, Α. Σολωμός, Γιώργος Τζαβέλλας, Τζένη Καρέζη, Δ. Πατρίδης, Β. Παπαμιχάλης, Σ. Πεσμαζόγλου, Έλλη Ζαλοκώστα, Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, Έλλη Μπότση και Κάλη Ορφανίδου.
Σταρ Ελλάς εξελέγη η Άσπα Θεολογίτου, 21 ετών, με καταγωγή από τη Σύρο. Όπως διαβάζουμε από το σύντομο βιογραφικό της, που δημοσίευσαν οι εφημερίδες της εποχής, η Θεολογίτου είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα μόλις προ δύο ετών, ο πατέρας της ήταν γιατρός, ενώ και η ίδια θεωρείτο καλλιεργημένη, με καλλιτεχνικά και πνευματικά ενδιαφέροντα (π.χ. πιάνο). Οι δεν αναλογίες της ήταν: ύψος 174 εκ, βάρος 57 κιλά, στήθος 94 εκ., μέση 59 εκ. και περιφέρεια 94 εκ - μια χαρά όλα.
Ο δεύτερος τίτλος ("Ελληνική Καλλονή") απονεμήθηκε στην - επίσης 21 ετών - Βιβή Νιαβή, που εργαζόταν ως μανεκέν. "Μις Ελλάς" εξελέγη η Μαρία Γκίκα, γνωστή και με το ψευδώνυμο "Γκρέης", "Β΄ Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η 18χρονη Στίβι Βακιρτζή, "Ελληνίδα του 1965" η 18χρονη χορεύτρια Αννίτα Δαζελίου, ενώ ο τίτλος της "Μις Φιλία" δόθηκε στη Μαίρη Μπατάγια ("Άλμπα"), 22 ετών. 
Ο διαγωνισμός σημαδεύτηκε από ένα παρατράγουδο, όταν η μητέρα μιας διαγωνιζόμενης (με το ψευδώνυμο "Μπιάνκα") επιτέθηκε λεκτικά στα μέλη της κριτικής επιτροπής, επειδή η κόρη της δεν είχε κερδίσει κάποιον τίτλο. "Αίσχος. Αυτό το πλάσμα, αυτή την καλλονή, μας άφησαν έξω. Ντροπή. Αίσχος", φώναζε. Μάλιστα, η αγανακτησμένη μητέρα ύψωσε και μια μεγάλη φωτογραφία της κόρης της, "για να τη δει καλά ο κόσμος", όπως έλεγε η ίδια. Τελικά, λόγω της υπερέντασης η γυναίκα λιποθύμησε και το επεισόδιο έληξε εκεί. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην κουζίνα του κέντρου διασκεδάσεως και συνήλθε μετά από λίγο. Η αιώνια μαμά υποψήφιας καλλιστείων ...!
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 22.06.1965


1966
Η Άσπα Θεολογίτου παρέδωσε το σκήπτρο και το στέμμα της στη νέα "Σταρ Ελλάς", Κάτια Μπαλαφούτα στα Αστέρια της Γλυφάδας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου. Συγκινημένη η νικήτρια των καλλιστείων, δήλωσε: "Ζω αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη ευτυχία και την ζωηρότερη συγκίνηση της ζωής μου. Πάντα ονειρευόμουν να ταξιδέψω σε ξένες, μακρινές χώρες, να γνωρίσω τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών και να περιπλανηθώ μόνη και άγνωστη ανάμεσα σε αγνώστους. Τώρα, το όνειρο μου ανθίζει και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί αφάνταστα".
"Ελληνική Καλλονή" αναδείχτηκε η Μάγια Γαλακούτη, ενώ "Μις Ελλάς" εξελέγη η Έφη Πλούμπη. Επίσης, "Β΄Μις Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Τούλα Γαλάνη, ενώ "Ελληνίς 1966" η Δέσποινα Κουρτσή. Τη στέψη της Γαλάκουτη έκανε η Μελίνα Μερκούρη, ενώ τις τρεις άλλες κοπέλες έστεψε η Τζένη Καρέζη, που ήταν σχεδόν... μόνιμη θαμώνας των Καλλιστείων. 
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 21.06.1966

1967
Στις 17 Ιουνίου 1967, η Έλια Καλλιγεράκη (γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες, όπως "Τι 30, τι 40, τι 50", "Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής" κλπ) στέφθηκε "Σταρ Ελλάς", ενώ οι τίτλοι "Α΄ Μις" και "Β΄ Μις Ελλάς" απονεμήθηκαν στις Χάρις Παπανικήτα και Μιμίκα Νιαβή αντίστοιχα. "Ελληνίδα του 1967" αναδείχτηκε η Ιωάννα Χαμαράκη, ενώ "Ελληνική Καλλονή" η Φανή Σακαντάνη. Η απονομή των τίτλων - πλην της Σταρ Ελλάς - έγινε από την ηθοποιό Τζένη Καρέζη.
Μετά τη στέψη της, η "Σταρ Ελλάς" Έλια Καλλιγεράκη δήλωσε:
"Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχισμένη από την εκλογή μου και δεν σας κρύβω ότι ποτέ άλλοτε στην ζωή μου δεν είχα νιώσει τέτοια συγκίνηση χαράς. Βλέπω τη μητέρα, που δακρύζουν τα μάτια της από ευτυχία και μοιραζόμαστε οι δυο μας τόση χαρά. Τώρα η σκέψη μου και τα όνειρα μου στρέφονται προς το Μαϊάμι. Κι εκεί, θα πάρω μαζί μου την αισιοδοξία που με διέκρινε από την αρχή που ξεκίνησα για τα δικά μας καλλιστεία. Και θέλω να πιστεύω πως μπορεί να επιτύχω ένα καλό αποτέλεσμα".
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 20.06.1967


1968
Τα καλλιστεία του 1968 πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου στο κέντρο "Στορκ". Μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς ήταν η ηθοποιός και ήδη πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μιράντα Ζαφειροπούλου, 21 ετών, η οποία αναδείχτηκε Σταρ Ελλάς, αλλά και ως "το κορίτσι με το ωραιότερα μαυρισμένο χρώμα", - ένα ειδικό βραβείο που προσέφερε σειρά καλλυντικών.
"Αναπληρωματική Στας Ελλάς" εξελέγη η Μαρίνα Ζήση (20 ετών), "Ελληνίδα 1968" η Ρένα Λοράνδου (18 ετών), "Μις Ελλάς" η Λία Μάλτα (19 ετών) και "Β' Μις Ελλάς" η Άντζελα Ραδίση (19 ετών).
Τα δώρα της νικήτριας ήταν ένα πολυτελές διαμέρισμα αξίας 240.00 δραχμών, καθώς και άλλα δώρα συνολικής αξίας 300.000 δραχμών. Την επόμενη μέρα η Μιράντα Ζαφειροπούλου αναχώρησε για το Μαϊάμι, όπου θα διεξαγόταν ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος", όπου κατάφερε να προκριθεί στην τελική δεκαπεντάδα.
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 28.06.1968

1969
Στις 14 Ιουνίου, στα "Αστέρια" της Γλυφάδας πραγματοποιήθηκαν τα ελληνικά καλλιστεία για το 1969, όπου τα παρατράγουδα ήταν αρκετά - τόσο πριν όσο και μετά τη διοργάνωση.
Ως αγαπημένη του κοινού προβαλλόταν η Άννα Μάλαμα - ή, αλλιώς, η κοπέλα με το νούμερο 8. Ωστόσο, η Μάλαμα ήταν παντρεμένη, κάτι που η επιτροπή δεν το γνώριζε. Το πληροφορήθηκε τη βραδιά των καλλιστείων, ενώ - βάσει των κανονισμών - δεν μπορούσε να της απονείμει τον οποιονδήποτε τίτλο. Στο διαγωνισμό είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ανύπαντρες γυναίκες, ένας κανόνας που ισχύει μέχρι σήμερα.
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 21.06.1969
Σταρ Ελλάς αναδείχτηκε η 17χρονη Ελένη Αλεξοπούλου από τη Λαμία, η οποία σπούδαζε μανεκέν. Ωστόσο, η Ελληνίδα βασίλισσα της ομορφιάς ήταν ανήλικη κι επομένως δεν μπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι στις 15 Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η χώρας μας εκπροσωπήθηκε από τη Μις Ελλάς 1969 Ειρήνη Διαμαντόγλου, 21 ετών, με καταγωγή από την Αίγυπτο, που εργαζόταν ως γραμματέας. Ωστόσο, η Διαμαντόγλου δεν διακρίθηκε, καθώς δεν προκρίθηκε καν μεταξύ των 15 επικρατέστερων.
Β' Μις Ελλάς αναδείχθηκε η 23χρονη Εύη Σπανού από την Τήνο, η οποία είχε κάνει τάμα στη Μεγαλόχαρη πριν τον διαγωνισμό, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ (24.06). Η Σπανού εκπροσώπησε τη χώρα στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ευρώπη 1970, που πραγματοποιήθηκαν στην Καζαμπλάνκα.
"Ελληνίδα 1969" αναδείχθηκε η 22χρονη Κική Μπουρλέση από την Αμαλιάδα, ενώ "αναπληρωματική Μις Ελλάς" εξελέγη η 18χρονη Σοφία Στασινάκη από την Καλαμάτα. Η Πελοπόννησος είχε την τιμητική της στη συγκεκριμένη διοργάνωση.


Πηγή:
Αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (efimeris.nlg.gr)


Σχετικά θέματα:
Αναδρομή στα Καλλιστεία της δεκαετίας του '70
Τα πρώτα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ελλάς το 1929: Η νικήτρια, τα παρασκήνια και οι κόντρες
Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη διεθνής διάκριση της ελληνικής ομορφιάς το 1930

1 σχόλιο:

  1. Στην φωτογραφία των καλλιστείων "μις υφήλιος" του 1959 η Λάσκαρη είναι η 6η από δεξιά.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή