6 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 6 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012.
Τα γενέθλια του γιορτάζει ο ηθοποιός Ίθαν Χοκ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1970. Το 1952 γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Κάνινγκαμ, ο οποίος έγινε γνωστός για το μυθιστόρημα "Οι ώρες" ("The Hours"), για το οποίο βραβεύτηκε με Πούλιτζερ, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.
Στο Μαρόκο γιορτάζεται η Ημέρα της Πράσινης Πορείας. Σαν σήμερα το 1975, 350.000 Μαροκινοί πέρασαν τα σύνορα με τη Δυτική Σαχάρα που αποτελούσε ισπανική αποικία διαδηλώνοντας υπέρ της αποχώρησης των Ισπανών από την περιοχή. Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη μαροκινή κυβέρνηση και οδήγησε στην υπογραφή των Συμφωνιών της Μαδρίτης, με τις οποίες ο έλεγχος της Δυτικής Σαχάρας θα περιερχόταν στο Μαρόκο και στη Μαυριτανία. Σήμερα, η περιοχή ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το Μαρόκο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ ουδέποτε αναγνώρισε το κύρος των Συμφωνιών της Μαδρίτης και το σημερινό στάτους κβο, ενώ επί πολλά χρόνια μαινόταν εμφύλιος πόλεμος με αίτημα την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.
Στο Μπουτάν γιορτάζεται το Lhabab Duchen, δηλαδή η επιστροφή του Βούδα στη γη. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Βούδας ήταν 41 ετών αναλήφθηκε στους ουρανούς, όπου παρέμεινε και δίδασκε για τρεις μήνες. Τότε, οι θεοί Βράχμα και Ίντρα έφτιαξαν τρεις τεράστιες σκάλες και συνόδεψαν τον Βούδα πίσω στη γη. Το σημείο όπου πιστεύεται ότι κατέβηκε ο Βούδας ήταν ένα χωριό ονόματι Σανκίσα, το οποίο αντιστοιχεί στο σημερινό Uttar Pradesh της Ινδίας και θεωρείται από τους Βουδιστές ένα από τα οκτώ πιο ιερά μέρη του κόσμου.
Στο Τατζικιστάν σήμερα είναι η Ημέρα του Συντάγματος, η επέτειος από την υπογραφή του πρώτου εθνικού Συντάγματος σαν σήμερα το 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου