9 Νοεμβρίου 2012

Η γερμανική 9η Νοεμβρίου


Ημερομηνία-σταθμός είναι η 9η Νοεμβρίου για την ιστορία του σύγχρονου γερμανικού κράτους, καθώς δεν είναι λίγα τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα και άλλαξαν την πορεία της Γερμανίας - άλλες φορές θετικά και άλλες αρνητικά.
Στις 9 Νοεμβρίου 1848, η εκτέλεση του Ρόμπερτ Μπλουμ σηματοδότησε το ουσιαστικό τέλος της εξέγερσης που είχε ξεσπάσει τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, μεταλαμπαδεύοντας στα γερμανικά κράτη την Φεβρουαριανή Επανάσταση της Γαλλίας, η οποία  στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη της εποχής. Επρόκειτο για μια εξεγέρσεις της ταχύτατα ανερχόμενης αστικής τάξης, αιτήματα της οποίας, τόσο στα γερμανικά κρατίδια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός με την παραχώρηση φιλελεύθερων Συνταγμάτων και τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη Γερμανία η "άνοιξη" του 1848 σύντομα υπερνικήθηκε, ακολούθησε η παλινόρθωση των παλαιών καθεστώτων, όμως άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον αποδεικνύοντας ότι η αστική και η εργατική τάξη έπαψαν να βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά αποτελούσαν πλέον σημαντική συνιστώσα της βιομηχανικής εποχής.
Στις 9 Νοεμβρίου 1918, πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης και δύο ημέρες πριν την υπογραφή της ανακωχής που θα τερμάτιζε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έγινε η ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Φίλιππο Σάιντεμαν. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β΄ εγκατέλειψε τη χώρα και ο σοσιαλδημοκράτης Σάιντεμαν έσπευσε να προλάβει την ανακήρυξη λαϊκής δημοκρατίας από τον Καρλ Λίμπκνεχτ, αρχηγού των Σπαρτακιστών.
Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 1923, εκδηλώθηκε το ανεπιτυχές "πραξικόπημα της μπυραρίας", που έβαλε δυναμικά τον Αδόλφο Χίτλερ στην εύθραυστη πολιτική σκηνή της Γερμανίας του μεσοπολέμου (Δημοκρατία της Βαϊμάρης).
Το βράδυ της 9ης προς 10 Νοεμβρίου 1938 έμεινε γνωστό στην ιστορία ως "η νύχτα των κρυστάλλων", η εκδήλωση ενός πρωτοφανούς, βίαιου πογκρόμ εναντίον των Εβραίων της Γερμανίας με πρόσχημα μια προβοκάτσια, πρόγευση του Ολοκαυτώματος που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Το χιτλερικό καθεστώς έδειχνε το αληθινό, απάνθρωπο πρόσωπο του.
Στις 9 Νοεμβρίου 1989, με αφορμή μια παρεξήγηση ως προς το χρόνο υλοποίησης της απόφασης της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης για ελεύθερη επικοινωνία με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (δυτική Γερμανία), έπεσε το τείχος του Βερολίνου, το οποίο είχε ανεγερθεί στις 13 Αυγούστου 1961, ανοίγοντας το δρόμο και για την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου