10 Νοεμβρίου 2012

Η κούκλα που διδάσκει τα καλά του θηλασμού στα παιδιά


Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει μία κούκλα, που μαθαίνει στα κοριτσάκια να θηλάζουν. Πρόκειται για το Breast Milk Baby της ισπανικής εταιρίας παιχνιδιών Berjuan Toys, στο οποίο μάλιστα απονεμήθηκε το βραβείο Dr. Toy ως ένα από τα 100 καλύτερα παιδικά προϊόντα του 2011 και ως ένα από τα 10 πιο κοινωνικά υπεύθυνα προϊόντα της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο, στις μεν Ηνωμένες Πολιτείες το μωρό που θηλάζει μάλλον πέρασε απαρατήρητο, ενώ στην Ευρώπη και στην Αυστραλία προκαλεί αρκετές διχογνωμίες για το μήνυμα που θέλει να περάσει στα μικρά κοριτσάκια. 
Ουσιαστικά, ο χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι εκπαιδευτικός και θέλει να εισάγει από νωρίς τα κορίτσια στα οφέλη του θηλασμού. "Διδάσκει στα παιδιά τις διατροφικές δεξιότητες που θα χρειαστούν για να μεγαλώσουν τα δικά τους υγιή παιδιά", όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του προϊόντος (thebreastmilkbaby.com). 
Ωστόσο, ορισμένοι γονείς σκανδαλίζονται από την εξοικείωση των παιδιών με το γυναικείο στήθος από τόσο μικρή ηλικία - πριν καν βγάλουν στήθος τα ίδια τα κοριτσάκια που θα "θηλάσουν" το Breast Milk Baby. Πρόκειται για μάλλον υπερβολικές φοβίες, που περισσότερο δείχνουν αποστροφή για το ίδιο το γυναικείο σώμα, παρά εκφράζουν κάτι βαθύτερο. Ο θηλασμός δεν είναι σεξουαλικό διεγερτικό, ούτε και το παιχνίδι αυτό, εκτός από τα κολλημένα μυαλά ορισμένων ενηλίκων. 
Εξάλλου, τα κοριτσάκια που θα παίξουν με το παιχνίδι αυτό ούτε το στήθος τους θα επιδείξουν ούτε θα βγάλουν γάλα να ταΐσουν την κούκλα. Απλά, φορούν ένα - ας το πούμε - εξωτερικό σουτιέν με λουλουδάκια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις θηλές από όπου υποτίθεται ότι ταΐζεται η κούκλα, η οποία στη συνέχεια ρεύεται κιόλας χτυπώντας την στην πλάτη. 
Το Breast Milk Baby κυκλοφορεί σε έξι εκδοχές - αγοράκια και κοριτσάκια με λευκό και μαύρο χρώμα δέρματος - αν και η "σταρ" είναι η Σαβάνα που πωλείται σε τρεις εκδοχές, στη μία εκ των οποίων είναι ντυμένη για να πάει στην εκκλησία(!), προφανώς για να μετριαστούν οι όποιες αντιδράσεις θρησκευτικής υφής. Ωστόσο, η τιμή του είναι αρκετά αλμυρή και ανέρχεται σε 89 δολάρια, όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στη σελίδα του προϊόντος, δηλαδή περίπου 70.10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου