1 Νοεμβρίου 2012

Ο ελέφαντας που μιλάει... κορεατικά!


Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για δελφίνια, λευκές φάλαινες, παπαγάλους, ακόμα και σκύλους που μιλάνε. Απ' ότι φαίνεται, το χάρισμα της ομιλίας δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτούς τους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, αλλά επεκτείνεται ακόμη και στους ελέφαντες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Current Biology.
Επιστήμονες από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σρι Λάνκα και τη Νότιο Κορέα μελέτησαν την περίπτωση ενός 22χρονου ελέφαντα που ονομάζεται Κόσικ και ζει σε ζωολογικό κήπο της Νοτίου Κορέας. Συγκρίνοντας τους ήχους του Κόσικ με τους αντίστοιχους ήχους άλλων ασιατικών ελεφάντων, οι επιστήμονες εντόπισαν ουσιαστικές διαφορές. Από την άλλη, Κορεάτες που άκουγαν ηχογραφημένες τις "λέξεις" του ελέφαντα, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να τις κατανοήσουν. 
Μήπως οι ήχοι που έβγαιναν από το στόμα του ελέφαντα απλά συγγένευαν με κάποιες τυχαίες κορεατικές λέξεις, που με τη βοήθεια της φαντασίας δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι ο Κόσικ μιλούσε στ' αλήθεια; Μάλλον όχι. Όπως αποδείχτηκε, οι λέξεις που κατάφεραν να εντοπίσουν όλοι οι απλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν προστάγματα που χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτές του ελέφαντα, όπως: “annyong” (“γεια”), “anja” ("κάτσε”), “aniya” (“όχι”), “nuo” (“ξάπλωσε”) και “choah” (“καλό’).
Προφανώς ο ελέφαντας δεν κατανοεί τη σημασία των όσων λέει, αλλά απλώς μιμείται ήχους που άκουγε επί μακρόν. Πώς μπορεί να εξηγηθεί; Μία πιθανή ερμηνεία που δίνουν οι επιστήμονες είναι το ότι ο Κόσικ ήταν ο μοναδικός ελέφαντας του ζωολογικού πάρκου επί 5 χρόνια. Δεν είχε επικοινωνία με άλλα ζώα του είδους τους κι έτσι ανέπτυξε στενούς δεσμούς επικοινωνίας με τους ανθρώπους. 
Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε τους ελέφαντες απλά σαν κάτι πελώρια, δυσκίνητα και λίγο χαζά ζώα, ίσως θα πρέπει ν' αρχίσετε να το ξανασκέφτεστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου