25 Νοεμβρίου 2012

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την οδυνηρή αλήθεια του ιαπωνικού υπόγειου σιδηρόδρομου


Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Τόκιο είναι παγκοσμίως γνωστός για τον αδιανόητα μεγάλο συνωστισμό που επικρατεί, με τους ανθρώπους να στοιβάζονται σαν σαρδέλες, προκειμένου να ταξιδέψουν στον προορισμό τους. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, εξάλλου, ευδοκιμεί και το επάγγελμα του.. "σπρώχτη", δηλαδή ανθρώπων που φορώντας ειδικές στολές και λευκά γάντια στα χέρια σπρώχνουν τους επιβάτες στο τραίνο, ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ο Γερμανός φωτογράφος Michael Wolf αποτύπωσε στο φακό του ανάγλυφες εικόνας του μαρτυρίου που υφίστανται εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής του πλανήτη, με πληθυσμό σχεδόν τριπλάσιο της Ελλάδας, καθώς στοιβάζονται ανάμεσα σε τζάμια, ατσάλι και άλλους συνεπιβάτες. Πρόκειται για μια δουλειά 15 ετών, η οποία έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο ("Tokyo Compression" από τον εκδοτικό οίκο Peperoni Books), που έχει κερδίσει διεθνή βραβεία. Οι δύο πρώτες εκδόσεις έχουν ξεπουλήσει, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος ("Tokyo Compression Three"), που συνολικά περιέχει 81 φωτογραφίες σε 112 σελίδες.
Οι εικόνες είναι απίστευτα οδυνηρές και καταθλιπτικές, σε σημείο ν' απορείς κανείς πώς δέχονται οι άνθρωποι να υπομένουν καθημερινά ένα τέτοιο μαρτύριο 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου