4 Νοεμβρίου 2012

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;


Θέλετε να καλοπιάσετε τα υπόλοιπα, καλομαθημένα μέλη της οικογένειας, ώστε να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού; Θέλετε να ζητήσετε από κάποιον στριφνό γείτονα μια εξυπηρέτηση, αλλά φοβάστε μήπως σας αρνηθεί; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να; ψήσετε λίγο σπιτικό ψωμί και να το δώσετε για να το μυρίσει ο άνθρωπος που έχετε βάλει στο στόχαστρο σας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να ξυπνήσετε τον καλό εαυτό που κρύβεται βαθιά μέσα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Social Psychology και σύμφωνα με αυτά, τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση των ανθρώπων, να τους εμπνεύσει να προβούν σε καλές πράξεις. Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές σκορπίστηκαν και κατασκήνωσαν μπροστά από αρτοποιεία και από μαγαζιά που πουλούν ρούχα. Έριχναν - υποτίθεται τυχαία - ένα αντικείμενο (πχ. γάντι, χαρτομάντιλο, πακέτο κλπ) μπροστά σε κάποιον τυχαίο περαστικό στην είσοδο των μαγαζιών.
Το 77% των άγνωστων περαστικών μπροστά από τα αρτοποιεία έσπευσαν να βοηθήσουν, έναντι 52% των περαστικών μπροστά από τις μπουτίκ. Πώς ερμήνευσαν οι ερευνητές αυτά τα ποσοστά; Υποστήριξαν ότι "η αυθόρμητη βοήθεια προσφέρεται περισσότερο σε περιοχές όπου αιωρούνται ευχάριστες μυρωδιές στην ατμόσφαιρα". Αν και το συμπέρασμα μοιάζει λίγο αυθαίρετο, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε να καλοπιάσετε κάποιον αχώνευτο συνομιλητή προσφέροντας του λίγο ζεστό ψωμί - ας είναι και από ρο φούρνο της γειτονιάς βρε αδερφέ, αρκεί να είναι φρεσκοψημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου