5 Νοεμβρίου 2012

Ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος με αμφισβητούμενη χώρα γέννησης


Μεγάλος θόρυβος ξεσπούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν τέσσερα χρόνια, πριν ακόμα την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου της χώρας, όταν οι αντίπαλοι του έθεταν θέμα για τον τόπο γέννησης του. Γεννήθηκε όντως στη Χαβάη, όπου ζούσαν η μητέρα και η γιαγιά του, ή μήπως στην Κένυα, όπου ήταν η πατρίδα του βιολογικού του πατέρα;
Αν και αποδείχτηκε μέσα από επίσημα έγγραφα ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε όντως σε αμερικανικό έδαφος, στο νοσοκομείο της Χονολουλού, όπως και το ότι ο πατέρας του εκείνη την περίοδο δεν  βρισκόταν στην Κένυα αλλά στις ΗΠΑ, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι που αρνούνται να δεχτούν την αλήθεια. Όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται εν αμφιβόλω  η υπηκοότητα ενός αμερικανού προέδρου. Μια αντίστοιχη ιστορία απασχόλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πολλά χρόνια, στα τέλη του 19ου αιώνα, με τη διαφορά ότι ο τότε πρόεδρος ανήκε στο ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Ο Τσέστερ Άλαν Άρθουρ ήταν ο 21ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε διοριστεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου το Μάρτιο του 1881, ενώ ανέλαβε την προεδρία της χώρας στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, μετά το θάνατο του εκλεγμένου προέδρου Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο οποίος είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στις 2 Ιουλίου, μόλις τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε (μετά τον Αβραάμ Λίνκολν), ενώ η συνολική του θητεία (μόλις 200 ημέρες) η δεύτερη μικρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τις 32 ημέρες του Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον (4 Μαρτίου - 4 Απριλίου 1841).
Στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου με στοιχεία για όλους τους αμερικανούς προέδρους, ο Άρθουρ  περιγράφεται ως "αξιοπρεπής, ψηλός, όμορφος, με ξυρισμένο πηγούνι και μούσια στο πλάι" (βλ. πάνω φωτογραφία). Ο απολογισμός του έργου δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, ενώ δεν ήταν καν υποψήφιος στις εκλογές του 1884.
Γιος ιεροκήρυκα από τη βόρειο Ιρλανδία, ο Άρθουρ φέρεται να γεννήθηκε στο Φαίρφιλντ της πολιτείας του Βερμόντ στις 5 Οκτωβρίου 1829, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η οποία όμως αμφισβητείται. Σε μια πλήρη αντιστροφή της σύγχρονης ιστορίας, οι Δημοκρατικοί της εποχής αμφισβητούσαν ότι ο Άρθουρ είχε όντως γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος.
Οι φήμες έλεγαν ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε γεννηθεί στον Καναδά και πιο συγκεκριμένα στη μικρή πόλη Stanbridge East ή στο γειτονικό Bedford του Κεμπέκ, μόλις 15 μίλια από τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή ακόμη και σήμερα, όπως η ερευνήτρια Heather Darch, σύμφωνα με την οποία, ο Άρθουρ ήταν ο πρώτος Καναδός πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο Sunday Morning του αμερικανικού δικτύου CBS, η Darch σημείωσε ότι ο ιεροκήρυκας πατέρας του 21ου προέδρου των ΗΠΑ διέσχιζε συχνά τα καναδο-αμερικανικά σύνορα, προκειμένου να επιτελέσει το ιερατικό του έργο. Υπάρχουν δε ασαφείς ενδείξεις ότι το 1829, τη χρονιά δηλαδή που γεννήθηκε ο Τσέστερ Άρθουρ, ο πατέρας του, Γουίλιαμ,  δίδασκε στο σχολείο του Stanbridge East, το οποίο μάλιστα - συμπτωματικά - ονομαζόταν "λευκός οίκος".
Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς είναι γνωστό ότι η οικογένεια της μητέρας του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, Μαλβίνα Στόουν, την περίοδο εκείνη ζούσε όντως στον Καναδά. Καθώς ο Γουίλιαμ και η Μαλβίνα είχαν ήδη άλλα τέσσερα παιδιά, είναι πολύ πιθανό η γυναίκα να προτίμησε να μετακομίσει κι αυτή προσωρινά στον Καναδά μαζί με το σύζυγο της, ώστε να εξασφαλίσει τη βοήθεια των συγγενικών της προσώπων. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές, αυτή όμως είναι η εκδοχή της Darch.
Εξάλλου, ένα άλλο σκοτεινό σημείο είναι το ψέμα του αμερικανού προέδρου ως προς τη χρονολογία γέννησης του, η οποία έγινε γνωστή μετά το θάνατο του, το Νοέμβριο του 1886. Ένα άλλο στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το μυστήριο είναι το γεγονός ότι πριν τον θάνατο του, ο Τσέστερ Άρθουρ έκαψε όλα τα προσωπικά έγγραφα του. Ήθελε, άραγε, να εξαφανίσει τα ίχνη ενός καλά κρυμμένου μυστικούς
Οι κάτοικοι του Φαίρφιλντ, μιας κωμόπολης 1.800 κατοίκων, είναι κάθετοι. Ο Άρθουρ γεννήθηκε στην πόλη τους. Στα αρχεία του Φαίρφιλντ δεν βρίσκεται κάποιο ατράνταχτο πιστοποιητικό γέννησης, υπάρχει όμως ένα χαρτί που αποδεικνύει ότι ο Γουίλιαμ Άρθουρ είχε εκλεγεί στο συμβούλιο του τοπικού σχολείου λίγους μήνες πριν τη γέννηση του γιου του.
Είναι αυτό το στοιχείο αρκετό; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η αλήθεια. Άλλωστε, έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια από τη μέρα που ο Τσέστερ Άλαν Άρθουρ ορκιζόταν ο 21ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι θυμήθηκαν είτε τον ίδιο είτε το έργο του όλες αυτές τις δεκαετίες που μεσολάβησαν έκτοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου