27 Νοεμβρίου 2012

Πώς οι στάσεις των λεωφορείων μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της χειμερινής κατάθλιψης

Ένα από τα στοιχεία της Ελλάδας που ζηλεύουν οι Σκανδιναβοί είναι ο ήλιος. Ok, το καλοκαίρι η ημέρα  διαρκεί πολύ περισσότερο στις βορειοευρωπαϊκές χώρες απ' ότι στη χώρα μας. Μάλιστα, στα πολύ βόρεια σημεία ο ήλιος δεν δύει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο, το χειμώνα τα πράγματα βρίσκονται στο άλλο άκρο, καθώς ο ήλιος είναι σχεδόν είδος υπό εξαφάνιση - είτε γιατί η μέρα διαρκεί από λίγες ώρες έως λίγα λεπτά, είτε γιατί ο καιρός είναι συννεφιασμένος και συνήθως βρέχει ή χιονίζει. Έτσι, στις χώρες της βόρειας Ευρώπης παρατηρείται έξαρση της κατάθλιψης κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών.

Μια ενεργειακή εταιρία που έχει την έδρα της στην πόλη Umeå της Σουηδίας, 500 χλμ. βόρεια της Στοκχόλμης, επιθυμεί να δώσει περισσότερο φως στην ζωή των κατοίκων και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χειμερινής τους κατάθλιψης. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να εγκαταστήσει ειδικό, δυνατό φωτισμό, που χρησιμοποιείται για φωτοθεραπεία, σε 30 στάσεις λεωφορείων της πόλης. Όση ώρα οι πολίτες περιμένουν το λεωφορείο, δέχονται τις θεραπευτικές επιδράσεις του δυνατού φωτός και ανεβαίνει η ψυχολογία τους - ή, έστω, αυτός είναι ο σκοπός του πρότζεκτ.
Σύμφωνα με την εταιρία, τα φώτα δεν θα επιβαρύνουν τα έξοδα του δήμου, διότι προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική), ενώ οι επικίνδυνες ακτίνες UV φιλτράρονται, ώστε να μην βλάπτουν τα μάτια και το δέρμα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι ικανοποιημένοι. Ορισμένοι παραπονιούνται ότι τα φώτα είναι υπερβολικά δυνατά και τους ενοχλούν κάθε φορά που διασχίζουν την περιοχή.
Το όλο πρότζεκτ φέρει την ονομασία anti-SAD, όπου SAD τα αρχικά του "Seasonal Affective Disorder" (Διαταραχή της Εποχιακής Επίδρασης). Να σημειωθεί ότι στην Umeå, η διάρκεια της ημέρας δεν ξεπερνά τις 4 ώρες κατά το μήνα Δεκέμβριο. Ήδη τώρα δεν διαρκεί περισσότερο από ένα πεντάωρο. Μέχρι στιγμής, το χιόνι δεν έχει καλύψει τους δρόμους της πόλης, μπορείτε, όμως, να φανταστείτε το κατάλευκο-λευκό χρώμα που θα κυριαρχεί, όταν με το καλό αρχίσει να το στρώνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου