6 Νοεμβρίου 2012

Το μουσικό είδωλο της Σαουδικής Αραβίας που τραγουδάει.. χιπ χοπ!


Για πολλούς, ειδικά στο εξωτερικό, η χιπ-χοπ μουσική έχει συνδεθεί με τη βία, τα γκέτο και τα κοινωνικά προβλήματα. Θα έλεγε κανείς ότι τα χιπ-χοπ τραγούδια αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή των πολιτικοκοινωνικών τραγουδιών της δεκαετίας του '60 και του '70. Την ίδια στιγμή, οι τραγουδιστές αυτού του είδους συνοδεύονται συνήθως από καλλίγραμμες, ελαφρότατα ντυμένες κοπέλες, μπλέκουν συχνά σε καβγάδες ή έχουν άλλα μπλεξίματα με το νόμο - γενικά ο τρόπος ζωής τους δεν ταιριάζει με μια βαθύτατα συντηρητική χώρα, όπως η Σαουδική Αραβία. 
Ο χρυσός κανόνας ζωής "ποτέ μην λες ποτέ" ισχύει στο ακέραιο και στην περίπτωση της αραβικής αυτής χώρας. Παρόλο που οι νόμοι του κράτους και ο τρόπος ζωής των πολιτών είναι πλήρως υποταγμένοι στο θρησκευτικό νόμο - όχι βέβαια σαν τις ακρότητες των Ταλιμπάν, όμως πολύ χειρότερα από το καθεστώς του Ιράν -ένας 34χρονος τραγουδιστής κάνει τη διαφορά. Ο λόγος για  τον Qusai, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του, τη Σαουδική Αραβία.
Ο Qusai Kheder, όπως είναι το πλήρες όνομα του τραγουδιστή, γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Ριάντ το 1978. Από μικρός, μεγαλώνοντας στην πόλη Τζέντα, άρχισε να ελκύεται από το χιπ-χοπ. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών κυκλοφόρησε έναν δίσκο με ραπ τραγούδια. Αμέσως άρχισε να θεωρείται κάτι σαν παρίας, σαν το μαύρο πρόβατο. 
Όταν άρχισε να νιώθει ασφυκτικά, μετακόμισε στις ΗΠΑ με την πρόφαση των σπουδών το 1996. Με το ψευδώνυμο Don Legend ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού και άρχισε σιγά σιγά να γίνεται γνωστός στη Σαουδική Αραβία, όπου επέστρεψε το 2005. Αλλάζοντας το όνομα του σε Qusai,  το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, το οποίο ήταν νούμερο ένα για τρεις εβδομάδες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία - τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και ευρύτερα στην περιοχή του Περσικού κόλπου - είχε το επόμενο άλμπουμ του, που κυκλοφόρησε το 2010. 
Έκτοτε απέκτησε δική του εκπομπή στο MTV Arabia σχετικά με τη χιπ-χοπ μουσική, ενώ τραγούδησε στη σκηνή μαζί με γνωστούς Αμερικανούς καλλιτέχνες. Όχι άδικα, τον αποκαλούν "πρέσβη της χιπ-χοπ στον αραβικό κόσμο". Αν και οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη μουσική ως αμαρτία, ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα του έχει αλλάξει αρκετά και ο ίδιος μπορεί να διοργανώνει ακόμα και συναυλίες, κάτι που αποτελεί ένα είδος "θαύματος" για τη Σαουδική Αραβία.
"Οι άνθρωποι που με απέρριπταν, με αντιπαθούσαν και με μισούσαν, τώρα πιστεύω ότι μ' αγαπάνε" σημείωσε ο Qusai σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς είναι η ζωή για έναν χιπ-χοπ τραγουδιστή σε μια τόσο συντηρητική χώρα: "Αυτή είναι η κουλτούρα, η κληρονομιά μας κι έχουμε λόγους να τη σεβόμαστε. Όμως την ίδια στιγμή δεν έχουμε ελευθερία της έκφρασης, ελευθερία του λόγου, έτσι βάζουμε όρια σε οτιδήποτε κάνουμε - ορισμένοι από φόβο και ορισμένοι από σεβασμό". 
Παρόλο που ο Qusai βάζει όρια στα τραγούδια του, είτε από σεβασμό είτε από φόβο, δε σημαίνει ότι αυτά μιλούν για την αγάπη (habibi), όπως τα περισσότερα αραβικά τραγούδια. "Είτε στην Τζέντα είτε στο Σικάγο, το αντικείμενο της χιπ-χοπ είναι η καθημερινή ζωή. Θέλεις να κάνεις πάρτι με τους φίλους σου, μιλάς γι' αυτό. Βλέπεις άσχημες ειδήσεις στην τηλεόραση, θέλεις να εκφράσεις αυτό που νιώθεις" επισημαίνει ο Qusai, ενώ παραδέχεται ότι αναμιγνύει αραβικούς και αγγλικούς στίχους, ώστε να εκφράζεται πιο ελεύθερα, καθώς τα αγγλικά δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένα στη Σαουδική Αραβία. 
Τα τραγούδια του μιλούν κυρίως για την ειρήνη (Salaam), το μεγάλο ζητούμενο στον αραβικό κόσμο. "Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για την ειρήνη μέχρι να τη μυρίσουμε" αναφέρει χαρακτηριστικά στο AFP. Άλλωστε, και τα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ του Qusai είναι εμπνευσμένα από την Αραβική Άνοιξη και τις συνέπειες της για όλη την περιοχή. Σ' ένα από αυτά με τίτλο "Arab World Unite" προειδοποιεί τους ομοεθνείς του ότι "οι περισσότερες από τις πληγές μας προέρχονται από φιλικά πυρά".
Ωστόσο, ο Qusai ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός ούτε θέλει να θίξει κοινωνικά θέματα. Το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει εμμέσως (με υπονοούμενα) τα μηνύματα που θέλει να εκφράσει, για όσους είναι σε θέση να διαβάσουν ανάμεσα από τις γραμμές. Όσον αφορά το σεξ, δεν θα μπορούσε ένας τραγουδιστής της χιπ χοπ να μην το θίξει μέσα από τα τραγούδια του, μόνο που το κάνει μ' έναν καλό, "όχι υποβιβαστικό, όχι υποτιμητικό τρόπο", όπως σημειώνει στην ίδια συνέντευξη. "Σέβομαι την κουλτούρα μου, σέβομαι τις γυναίκες - τελεία. Μεγάλωσα σ' ένα νοικοκυριό γεμάτο από γυναίκες, έτσι δεν τις κοιτάζω από αυτήν τη γωνία. Απλά δεν είμαι εγώ - και στην κουλτούρα μου, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο θα 'πρεπε να επικεντρωθώ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου