4 Νοεμβρίου 2012

Ποιες τροφές μας κάνουν περισσότερο έξυπνους;


Άραγε, το I.Q. είναι και θέμα φαγητού; Ορισμένες τροφές βοηθούν όντως στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε διάφορες δραστηριότητες, όπως μνήμη, συγκέντρωση κλπ, χάρη στις θρεπτικές τους ουσίες. Ας τις δούμε:

1. Σύνθετοι υδατάνθρακες
... όπως ψωμιά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.
Απελευθερώνουν μικρές ποσότητες γλυκόζης, η οποία τροφοδοτεί τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μάθηση.

2. Αντιοξειδωτικά
... δηλαδή λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα, όπως καρότα, βατόμουρα, αβοκάντο, κόκκινα φασόλια, δαμάσκηνα κλπ.
Βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή ακανόνιστα μοριακά άτομα που εμφανίζονται είτε φυσικά είτε από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, ρύπανση κλπ) και επιτίθενται στα κύτταρα. 

3. Κρόκος αυγού.
Περιέχει χολίνη, που βοηθάει στην ανάπτυξη της μνήμης. Επίσης, η χολίνη αποτελεί βασικό συστατικό της φωσφατιδυλοχολίνης και της σφιγγομυελίνης, που συνιστούν μεγάλο μέρος της μάζας του εγκεφάλου. Για μέγιστη ωφέλεια, καλό είναι να καταναλώνετε έως δύο αβγά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

4. Καφές.
Τη μεγαλύτερη ωφέλεια φέρεται να την έχει ο πρωινός καφές. Βελτιώνει τη μνήμη και επιταχύνει το χρόνο αντίδρασης επιδρώντας στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, όπου εδράζεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, έρευνες συσχετίζουν τον καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

5. Φασκόμηλο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το λάδι του φασκόμηλου βοηθάει στη βελτίωση της μνήμης. Δεν χρειάζεται να το στύψετε, αλλά ένα τσάι είναι ό,τι πρέπει.

6. Νερό.
Το 75% του εγκεφάλου είναι νερό, επομένως μπορείτε εύκολα ν' αντιληφθείτε πώς ακόμη κι ένα μεγάλο ποτήρι νερό βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία. Μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

7. Λιπαρά ψάρια
... όπως τόνος, σκουμπρί σολομός, πέστροφα, σαρδέλες κλπ.
Περιέχουν υψηλά επίπεδα του λιπαρού οξέος EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), που δρα σαν αντιφλεγμονώδες βοηθώντας στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, περιέχουν DHA (διοκοσαεξανοϊκό οξύ), το οποίο βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και την πνευματική ανάπτυξη.

8. Κελπ.
Είναι θαλασσόχορτα (φύκια), πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η σοβαρή έλλειψη ιωδίου έχει συνδεθεί με την καεχκτική ανάπτυξη και με μαθησιακές δυσκολίες. Εξίσου ωφέλιμες τροφές, πλούσιες σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ιωδιούχο αλάτι και τα φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα πλούσιο σε ιώδιο.

9. Κακάο.
Περιέχει τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και μια ένωση που ονομάζεται επικατεχίνη. Ο συνδυασμός άσκησης και διαιτολογίου πλούσιου σε επικατεχίνες βοηθά στην εκμάθηση και στη μνήμη.

10. Καρύδια.
Περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Πηγή:
BodyandSoul.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου