8 Νοεμβρίου 2012

Νέα υπόθεση Μίλι Βανίλι; Το μουσικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την Αυστρία!


Ένα μουσικό σκάνδαλο συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την Αυστρία επισκιάζοντας ακόμη και τις αμερικανικές εκλογές. Το δημοφιλέστερο συγκρότημα τραγουδιών schlager της χώρας, οι Kastelruther Spatzen, κατηγορούνται από τον παραγωγό τους ότι επί 35 χρόνια δεν ηχογραφούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, αλλά κάποιοι άσχετοι!
Η μουσική schlager είναι ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος που συνδυάζει τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής των χωρών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης με πιο ποπ ρυθμούς και είναι πολύ δημοφιλής στην Αυστρία. Οι Kastelruther Spatzen είναι ένα εντεκαμελές συγκρότημα, τα μέλη του οποίου κατάγονται από το Νότιο Τιρόλο, το οποίο βρίσκεται στη βόρειο Ιταλία, όμως παλιότερα ανήκε στην Αυστρία. Μάλιστα, οι κάτοικοι του εξακολουθούν να  μιλούν γερμανικά. 
Έχουν κερδίσει πάρα πολλά βραβεία στην μακρά καριέρα τους, ενώ τα άλμπουμ τους - ένα κάθε χρόνο - έχουν πουλήσει περίπου 15 εκατομμύρια αντίτυπα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η αγγλόφωνη αυστριακή εφημερίδα Austrian Times, οι Kastelruther Spatzen είναι τόσο διάσημοι στην Αυστρία, όσο ήταν οι Μπιτλς στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του '60.
Το σκάνδαλο ξέσπασε εν όψει της έκδοσης ενός βιβλίου υπό τον τίτλο "Wenn die Berge nicht mehr schweigen" ("Όταν τα βουνά δεν είναι πλέον σιωπηλά"), το οποίο έγραψε ο 54χρονος μουσικός παραγωγός του συγκροτήματος, Walter Wiedemair, ο οποίος δηλώνει ότι δεν άντεχε άλλο να κρατάει μέσα του ένα τέτοιο μυστικό, εξαπατώντας στην ουσία το κοινό.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο αυτό, ο μόνος "αληθινός" είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο 52χρονος Νόρμπερτ Ρίερ. Όλοι οι υπόλοιποι, οι 10 μουσικοί δηλαδή, είναι μάλλον διακοσμητικοί. Στην πραγματικότητα, οι ηχογραφήσεις γίνονται από άλλους μουσικούς, ακόμη και από τον ίδιο τον παραγωγό, ο οποίος παίζει τρομπέτα.
Όπως αποκάλυψε, εξάλλου, στην εφημερίδα Bild ο ίδιος ο Wiedemair, αυτό γίνεται τόσο για να μειωθεί το κόστος όσο και για να προσφέρεται "μια τέλεια παραγωγή και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε". Βέβαια, αν και οι αυστριακές εφημερίδες κάνουν λόγο για του "Μίλι Βανίλι των Άλπεων", στις συναυλίες των Kastelruther Spatzen η μουσική που ακούγεται δεν είναι play back - παίζουν όντως τα μέλη του συγκροτήματος, όμως η ποιότητα του ήχου είναι πολύ κατώτερη από τον ήχο του άλμπουμ. Ο Wiedemair την αποκαλεί "μέτρια".
Για όσους αναρωτιούνται ποιοί είναι οι Μίλι Βανίλι, επρόκειτο για ένα ποπ γκρουπ με δύο τραγουδιστές, τον Φαμπ Μορβάν και τον Ρομπ Πιλάτους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του '90, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι δεν τραγουδούσαν με τις δικές τους φωνές αλλά play back. Οι φανατικοί θαυμαστές των τραγουδιών των Μίλι Βανίλι δεν πρόσεξαν ότι οι δύο ερμηνευτές τραγουδούσαν στα αγγλικά με πολύ καλύτερη προφορά απ' ότι τα μιλούσαν, μέχρι που ήρθε η αποκάλυψη από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times. 
Επρόκειτο αναμφίβολα για το μεγαλύτερο μουσικό σκάνδαλο, μια καλοστημένη απάτη. Ο Μορβάν και ο Πιλάτους υπέδειξαν ως μοναδικό υπεύθυνο τον μουσικό τους παραγωγό κατηγορώντας τον ότι τους "παγίδεψε". Προσπάθησαν να συνεχίσουν την καριέρα τους πρώτα ως "οι αληθινοί Μίλι Βανίλι" ("The Real Milli Vanilli") και αργότερα ως "Rob & Fab", χωρίς όμως την ίδια επιτυχία. Εν τω μεταξύ ο Πιλάτους έμπλεξε με τα ναρκωτικά και με ληστείες, μπήκε στη φυλακή και τελικά πέθανε από υπερβολική δόση τον Απρίλιο του 1998 σ' ένα ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης. Ο Μορβάν συνεχίζει να προσπαθεί έκτοτε για μια σόλο καριέρα, εξίσου ανεπιτυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου