25 Νοεμβρίου 2012

Για στείλε μου sms, λοιπόν, κι εξηγήσου...


Θέλεις να κάνεις μια ερώτηση, όμως αμφιβάλλεις για το κατά πόσο η απάντηση που θα πάρεις θα είναι ειλικρινής; Δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο άτομο, η γνώμη του οποίου σ' ενδιαφέρει, μέσω ενός απλού sms, σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι είμαστε πιο ειλικρινείς όταν γράφουμε, παρά όταν μιλάμε ενώπιος ενωπίω.

Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 600 χρήστες iPhone. Τους έκαναν απλές ερωτήσεις, τόσο γραπτές όσο και προφορικές, όπως "πόσο συχνά γυμνάζεστε", "πόσες μέρες τον περασμένο μήνα ήπιατε πάνω από 5 ποτήρια αλκοόλ" κλπ. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι "οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσω γραπτού μηνύματος παρά με προφορικές συνεντεύξεις", σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος, Fred Conrad. 
Οι ερευνητές εξεπλέγησαν από τα συμπεράσματα της έρευνας τους, θεωρώντας ότι πολλοί άνθρωποι θα φοβόντουσαν να εκφραστούν ελεύθερα για προσωπικές τους πληροφορίες σ' ένα μέσο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει εχεμύθεια. Άλλωστε, πόσο σίγουροι είμαστε για το πρόσωπο που διαβάζει ένα sms που γράψαμε, όταν δεν το βλέπουμε; Το ακόμη πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας, ήταν η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι έδιναν περισσότερο ειλικρινείς γραπτές απαντήσεις, ακόμη κι αν βρίσκονταν σ' ένα πολυάσχολο περιβάλλον, που θα μπορούσε κάλλιστα να τους αποσπά την προσοχή. 
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: αυτό που διαπιστώθηκε είναι μια μεγαλύτερη τάση στην ειλικρίνεια μέσω γραπτών μηνυμάτων - όχι ότι όλες οι γραπτές απαντήσεις ήταν ειλικρινείς. Αν π.χ. στείλεις στο έτερο σου ήμισυ ένα sms και τον/την ρωτάς αν σε απάτησε, ε... μην περιμένεις να το παραδεχτεί τόσο εύκολα από το κινητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου